Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

SOS για τα ποτάμια της Μακεδονίας...


Σήμα κινδύνου εκπέμπουν επιστήμονες για τους τρεις μεγαλύτερους ποταμούς της Μακεδονίας, τον Αξιό, τον Αλιάκμονα και το Νέστο, εξαιτίας της αλόγιστης απόρριψης στις λεκάνες τους φυτοφαρμάκων, αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα του νερού και να απειλούνται τα οικοσυστήματα των ποταμών.
Η εντατική χρήση φυτοφαρμάκων, τα μπάζα, τα σκουπίδια και τα βιομηχανικά απόβλητα που καταλήγουν χωρίς έλεγχο στα ποτάμια είναι οι σημαντικότερες αιτίες για την οικολογική υποβάθμισή τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα δεκατριών φοιτητών του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Oικολογική ποιότητα και διαχείριση υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής» των Τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Oι έρευνες

«Η κατάσταση του Αλιάκμονα χαρακτηρίζεται από μέτρια έως κακή, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, της ανεξέλεγκτης διάθεσης στερεών αποβλήτων στις όχθες του και της ανεπαρκούς λειτουργίας βιολογικών καθαρισμών», αναφέρει η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Κέλυ Δόμβρη. Από δειγματοληψίες σε δεκατρείς σταθμούς κατά μήκος του ποταμού Αλιάκμονα οι φοιτητές διαπίστωσαν ότι το πιο υποβαθμισμένο σημείο είναι η Τάφρος 66, λόγω των κονσερβοποιείων στην περιοχή, ενώ τα οικοσυστήματα του Αλιάκμονα και του Αξιού απειλεί και η βιομηχανική δραστηριότητα στη Σίνδο.

Εισαγωγή... ρύπων

Σημαντικό ρόλο παίζει και η διασυνοριακή ρύπανση, όπως δείχνουν τα δείγματα των πιο κοντινών στα σύνορα σταθμών για τον Αξιό και το Νέστο. «Στο σταθμό της Ειδομένης η ποιότητα του νερού είναι μέτρια, δηλαδή το νερό εισέρχεται ρυπασμένο στη χώρα. Από κει και κάτω, όμως, δε βελτιώνεται τίποτα στον Αξιό. Χειρότερο κομμάτι είναι ο παραπόταμος Αγιάκ κοντά στη Δοϊράνη λόγω της έντονης αγροτικής δραστηριότητας», λέει ο μεταπτυχιακός φοιτητής Λευτέρης Σκορδής.
Σκουπίδια από παρόχθιες χωματερές της Βουλγαρίας κατεβαίνουν στο Νέστο με κάθε βροχή, αλλά το πιο επιβαρυμένο τμήμα είναι το Δέλτα. «Oλες σχεδόν οι πιέσεις από αγροτικές και βιομηχανικές δραστηριότητες εντοπίζονται στο Δέλτα, όπου η κοίτη έχει εγκιβωτιστεί σε ένα κανάλι, με αποτέλεσμα να διακοπεί η φυσική ροή του ποταμού», τονίζει η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Λαμπρινή Κανλή.

Ημερίδα

Τα αποτελέσματα της έρευνας των φοιτητών (κατ' εφαρμογή της Oδηγίας - Πλαίσιο 2000/60) θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που διοργανώνεται στις 14 Ιανουαρίου (17:00, αμφιθέατρο του Μετεωροσκοπείου του ΑΠΘ), ενώ οι ίδιοι ζητούν την ευαισθητοποίηση της Πολιτείας. «Για να καταλήξουμε σε διαχειριστικά μέτρα, πρέπει να μελετηθούν πολλές βιολογικές, υδρομορφολογικές και φυσικοχημικές παράμετροι», δηλώνει η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Κωνσταντία - Αναστασία Κασάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top