Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Η Ελλάδα κλείνει τα μάτια και επιμένει «βρώμικα»...

Τη στιγμή που ρυπογόνοι κολοσσοί, όπως η γνωστή σε όλους γερμανική RWE, εξαγγέλλουν την αναστολή των επενδύσεων τους σε μονάδες λιγνίτη ή λιθάνθρακα, η Ελλάδα επιμένει βρώμικα, τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.
Ο κ. Γιοχάνες Λαμπέρτζ, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρίας ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, της γερμανικής RWE, ανήγγειλε την αναστολή των επενδύσεων της εταιρίας σε νέες μονάδες άνθρακα από το 2013 και έπειτα, λόγω απαγορευτικού κόστους. Η είδηση που μεταδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, από το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones, έκανε το γύρο του κόσμου.
«Οι δηλώσεις του προέδρου της RWE δείχνουν με εύγλωττο τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η συνεχιζόμενη χρήση των στερεών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή» σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς.
Πρόκειται για μια δήλωση ιδιαίτερα σημαντική, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία γιατί προέρχεται από τα χείλη του προέδρου μιας εταιρίας που δεν φημίζεται για τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις. Η RWE είναι η πλέον ρυπογόνος ευρωπαϊκή εταιρία, ενώ σύμφωνα με έρευνα του διεθνούς WWF, σε αυτήν ανήκουν οι 4 από τις 10 πιο ρυπογόνες μονάδες ηλεκτρισμού της Ευρώπης. Είναι εξάλλου ακόμα νωπές οι μνήμες από την ανεπιτυχή προσπάθεια της RWE να κατασκευάσει -σε συνεργασία με τη ΔΕΗ- μια μονάδα λιθάνθρακα τεράστιας ισχύος (1600 MW) στην Καβάλα ή τον Αλμυρό.
Το τελευταίο διάστημα, μετά την ψήφιση του νέου νομοθετικού πακέτου μέτρων της ΕΕ για μείωση των εκπομπών, εντείνονται οι διεργασίες για απεξάρτηση από τα στερεά ορυκτά καύσιμα. Το νέο σύστημα εμπορίας ρύπων που επιβάλλει την πλήρη δημοπράτηση των εκπομπών στις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής, και η ανωριμότητα των τεχνικών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, ανάγκασαν την βρετανική κυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή να παραθέσει την άποψη ότι «έως το 2020 οι μονάδες άνθρακα θα είναι ασύμφορες οικονομικά, ακόμα κι αν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την κλιματική αλλαγή».
Σε πλήρη αντίθεση με τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε πρόσφατα άδεια στην εταιρία ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή της πρώτης ιδιωτικής μονάδας λιγνίτη στη Φλώρινα, ενώ η ΔΕΗ εξακολουθεί να πιέζει για κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα. Σύμφωνα με το WWF Ελλάς, τόσο ο λιθάνθρακας όσο και ο λιγνίτης που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από την ΤΕΡΝΑ, είναι καύσιμα εισαγόμενα, που θα διευρύνουν ακόμα περισσότερο την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. Αντιθέτως, όπως τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, η έγκαιρη στροφή στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές αποτελούν τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις για την κάλυψη των αναγκών, την ενεργειακή ανεξαρτησία και τη μείωση των εκπομπών. Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική έκθεση της οργάνωσης «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050», η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να τονώσει την οικονομία και να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, χωρίς τη χρήση εισαγόμενου λιγνίτη και λιθάνθρακα.
«Με λύπη βλέπουμε τη χώρα μας να επιμένει σε ‘βρώμικες’ μονάδες, όταν η ανεπτυγμένη Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στα στερεά καύσιμα. Το WWF Ελλάς έχει αποδείξει ότι υπάρχουν λύσεις για την Ελλάδα, αλλά σε αυτές δεν συγκαταλέγεται ο εισαγόμενος λιγνίτης και ο λιθάνθρακας. Καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να κάνει σαφές προς όλους ότι δεν θα δώσει άδεια ηλεκτροπαραγωγής σε τέτοιες μονάδες» καταλήγει ο Αχιλλέας Πληθάρας. Το WWF Ελλάς, ενόψει ευρωεκλογών, απέστειλε επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς ζητώντας ενημέρωση για τις θέσεις τους σχετικά με το ενδεχόμενο εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα.

Περισσότερες πληροφορίες:
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής WWF Ελλάς, 210 3314893, 6974029295, a.plitharas@wwf.grΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Σημειώσεις προς συντάκτες:
Δείτε την έκθεση του WWF Ελλάς: «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050»
Οι δηλώσεις του Προέδρου της RWE, μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal
Τα πορίσματα της βρετανικής κυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή μπορούν να βρεθούν εδώ
Δείτε εδώ σχετικά με την έκθεση «Dirty Thirty» και τις επιδόσεις της ΔΕΗ
Δείτε εδώ τις επιστολές του WWF προς τους πολιτικούς αρχηγούς

1. Το WWF Ελλάς έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα εμπεριστατωμένη επιστημονική έκθεση με τίτλο «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050». Μεταξύ άλλων προτείνει το ενεργειακό μίγμα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην ηλεκτροπαραγωγή τα επόμενα 40 χρόνια, ώστε η χώρα να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρισμό, να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτηση και να μειώσει επαρκώς τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Σύμφωνα με το ενεργειακό μοντέλο που προτείνει το WWF Ελλάς, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2020 μπορεί να περιοριστεί σε μόλις 69.000 GWh, καλυπτόμενη κατά 35% από ΑΠΕ, 29% από λιγνίτη και 32% από φυσικό αέριο. Η χρήση πετρελαίου σχεδόν μηδενίζεται (4%).

2. Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές των ρυπογόνων επιχειρήσεων κατά 21% σε σχέση με το 1990 και να επιτύχει διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά περίπου 30-35% στην ηλεκτροπαραγωγή. Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να ενταθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον, με απώτερο στόχο να μειωθούν οι εκπομπές κατά 60-80% έως το 2050. Σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών θα παίξει η αυστηρότερη εφαρμογή του συστήματος εμπορίας ρύπων, που προβλέπει για τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής να αγοράζουν από το 2013 το σύνολο των ρύπων που εκπέμπουν. Έτσι, αν η ΔΕΗ ΑΕ δεν εκσυγχρονίσει εγκαίρως το ενεργειακό της μίγμα, τότε από το 2013 και έπειτα θα κληθεί να καταβάλλει τουλάχιστον 2 δις € ετησίως για αγορά δικαιωμάτων.

3. Η πρακτική μετακύλισης του κόστους, λόγω του συστήματος εμπορίας ρύπων, είναι συνηθισμένη στις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής του εξωτερικού. Έτσι, για παράδειγμα, στη Γερμανία υπολογίζεται ότι την περίοδο 2008-2012 οι εταιρίες παραγωγής ηλεκτρισμού θα έχουν απροσδόκητα κέρδη (windfall profits) 14-27 δις €, καθώς θα χρεώσουν τους καταναλωτές με τα δικαιώματα ρύπων, παρότι τα έχουν λάβει δωρεάν από την Ε.Ε. Η RWE, μάλιστα, απεκόμισε ήδη 5 δις €, κατά την εφαρμογή της πρώτης φάσης του συστήματος εμπορίας ρύπων (τριετία 2005-2007).

4. Η μελέτη του διεθνούς WWF «Dirty Thirty» δείχνει τις 30 πιο ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, αναφορικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα. Η RWE είναι η πιο ρυπογόνος εταιρία, αλλά η ΔΕΗ κατέχει τις δυο πιο ρυπογόνες μονάδες στην ΕΕ. Πρόκειται για τις μονάδες Αγ. Δημητρίου και Καρδιάς στην Πτολεμαΐδα.

5. Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου η συντονιστική επιτροπή φορέων Αλιβερίου κατά του λιθάνθρακα και η Greenpeace διοργανώνουν δεντροφύτευση στο χώρο που η ΔΕΗ θέλει να εγκαταστήσει μονάδα λιθάνθρακα. Το WWF Ελλάς στηρίζει την πρωτοβουλία και συγχαίρει τους διοργανωτές της. Για την προσπάθεια της ΔΕΗ να εγκαταστήσει μονάδα λιθάνθρακα σε μια έκταση που δεν της ανήκει, το WWF Ελλάς έχει υποβάλει, από το Σεπτέμβριο του 2008, τις ενστάσεις του στον Υπουργό Ανάπτυξης, τη ΡΑΕ και την ΚΕΔ. Δείτε σχετικά εδώ

6. Το WWF Ελλάς αποτελεί μέλος της Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα, που απαρτίζεται από 8 Δήμους και Κοινότητες στα όρια των οποίων προβλέπεται η κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα. Η Συμμαχία τονίζει ότι υπάρχουν άλλες βιώσιμες λύσεις, με το λιθάνθρακα να μη συγκαταλέγεται σε αυτές. Δείτε την ιστοσελίδα της Συμμαχίας www.ohiallokarvouno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top