Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Πρόγραμμα για Νέους του ΟΑΕΔ “ MIA AΡΧΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ”...


Έχοντας υπόψη τις δυσκολίες εισόδου στην αγορά εργασίας των νέων που δεν διαθέτουν βασικές δεξιότητες και επαρκή επαγγελματικά προσόντα, καθώς και τα συμπεράσματα της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών στις 23 και 24 Μαρτίου του 2006, όπου αποφασίστηκε για όλες τις χώρες - μέλη η ανάπτυξη ειδικών δράσεων, ούτως ώστε σε κάθε νέο που εγκαταλείπει το σχολείο και είναι άνεργος να προσφέρεται εργασία, μαθητεία ή συμπληρωματική επιμόρφωση εντός έξι μηνών, το πρόγραμμα Πρόγραμμα Νέων “MIA AΡΧΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ” στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και προσόντων των νέων που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αυτών που δε συνεχίζουν σπουδές στο εκπαιδευτικό σύστημα μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Απευθύνεται σε όλους τους νέους 16-25 ετών που έχουν τελειώσει το Γυμνάσιο ή/και το Λύκειο και δεν συνεχίζουν σπουδές, σε καμία βαθμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος (ΑΕΙ, ΤΕΙ, δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, κλπ), προσφέροντας επιλογές:
# απόκτησης εργασιακής προϋπηρεσίας ("προεργασία")
# κατάρτισης σε βασικές δεξιότητες πληροφορικής, με πιστοποίηση
# ολοκληρωμένου προγράμματος συμβουλευτικής

Ο αριθμός των ωφελουμένων νέων, θα ανέλθει συνολικά μέχρι τα 40.000 άτομα. Καθένας από τους ανωτέρω ωφελούμενους νέους δύναται να συμμετάσχει και στις τρεις δράσεις.
Ως προϋποθέσεις συμμετοχής των ωφελούμενων νέων ορίζονται οι ακόλουθες :
• έχουν εγκαταλείψει το σχολείο μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν συνεχίζουν σπουδές,
• βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας,
• δεν τους έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα, καμία ευκαιρία απασχόλησης ή συμπληρωματικής επιμόρφωσης, είτε με τη μορφή της εργασιακής σχέσης είτε με οποιαδήποτε μορφή αναγνωρισμένης κατάρτισης και
• έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

Από το συνολικό αριθμό θέσεων, ποσοστό έως 30% θα καλυφθεί από νέους που διαμένουν στην Διοικητική Περιφέρεια Αττικής και τον Ν. Θεσσαλονίκης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό από νέους που διαμένουν στις υπόλοιπες Διοικητικές Περιφέρειες και νομούς.
Οι ωφελούμενοι νέοι υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, με ηλεκτρονικό τρόπο στην ειδική περιοχή του δικτυακού τόπου του Ο.Α.Ε.Δ. (www.oaed.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top