Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΕΙΣΗΓΗΣΗ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ , Ποντοκώμη 25-1-2009...

Ιστορικό:
Με την υπ’αρίθμ 25/07 απόφασή του το ΝΣ στις 16-2-2007 γνωμοδότησε ότι η ΜΠΕ της ΔΕΗ ΑΕ για την «εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου Ποντοκώμης –Νοτιοδυτικού Πεδίου συνολικής έκτασης 5.202.000 τμ , που βρίσκεται στην περιοχή των Δήμων Δ Υψηλάντη και Πτολεμαΐδας , είναι ελλιπής και ασαφής χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν της τις επιπτώσεις από την δραστηριότητα του λιγνιτωρυχείου στον άνθρωπο και στο περιβάλλον» (ΝΑ Κοζάνης , απ 25/7 , 16-2-2007)
Ζητούσε να ληφθούν υπόψη της ΔΕΗ οι παρατηρήσεις του ΝΣ (που επισυνάπτονταν της απόφασης), επανασύνταξή της και «διορθωμένη και συμπληρωμένη να υποβληθεί εκ νέου προς συζήτηση στο ΝΣ Κοζάνης» (ΝΑ Κοζάνης , απ 25/7 , 16-2-2007)
Η απόφαση θεωρούσε αναγκαία την «πρόβλεψη στη ΜΠΕ της μετεγκατάστασης του ΔΔ Ποντοκώμης , τη λήψη μέτρων για τη προστασία των κατοίκων της Ποντοκώμης και του Μαυροδενδρίου (ως όμορο Δημοτικό Διαμέρισμα) και την πρόβλεψη μέτρων για την οικονομική και κοινωνική αποκατάσταση των θιγόμενων κατοίκων της περιοχής.» (ΝΑ Κοζάνης , απ 25/7 , 16-2-2007)
Προσωπικά δε ο κ Νομάρχης , στη γραπτή του εισήγηση και στις προφορικές παρατηρήσεις του στόχευσε και απέδειξε ότι «το κείμενο και τα σχέδια της ΜΠΕ εμφανίζουν πλήθος ανακριβειών και γενικόλογων ασαφών αναφορών»( (Εισήγηση Νομάρχη ό.π) για τις ανακριβείς και ασάφειες δε αυτές δήλωσε ο κ Νομάρχης ότι « θα σταλεί συμπληρωματική, αναλυτική επιστολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.» (δεν έχουμε υπ’ όψη αν στάλθηκε τέτοια συμπληρωματική επιστολή)
Εστιάζει στη σχέση ειλικρίνειας λέγοντας ότι «Μια ακόμα προϋπόθεση είναι η καλλιέργεια των σχέσεων της ΔΕΗ ΑΕ με την τοπική κοινωνία σε πνεύμα ειλικρίνειας και αμοιβαίου σεβασμού» και επισημαίνει : «Η ΜΠΕ ουσιαστικά λέει στους κατοίκους της Ποντοκώμης, της Μαυροπηγής και ευρύτερα του Νομού Κοζάνης: «Ζήστε εσείς μέσα στη σκόνη, στο θόρυβο, τη μόνιμη επικινδυνότητα των απότομων πρανών και της σχεδόν βέβαιης κατολίσθησης, για να κερδίσουν οι μέτοχοι της ΔΕΗ ΑΕ πάνω από 4 δισ. ευρώ». Σε μια χώρα όπου λειτουργεί το δημοκρατικό πολίτευμα, ποιος λογικός άνθρωπος, μπορεί να το δεχθεί αυτό;» »
(Εισήγηση Νομάρχη ό.π)
Καταλήγοντας ζητάει από τη ΔΕΗ ΑΕ : «η ΜΠΕ δεν απαντά στο ελάχιστο στα προβλήματα που δημιουργεί η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. Καλούμε τη ΔΕΗ ΑΕ να την αποσύρει άμεσα, να τη συντάξει από την αρχή και να την επαναϋποβάλλει για συζήτηση.» (Εισήγηση Νομάρχη ό.π)

Ενδιάμεσα έγιναν ερωτήσεις προς το ΥΠ Ανάπτυξης
• Βλατής Ιωάννης , 12-4-2007 με θέμα « Μετεγκατάσταση του οικισμού Ποντοκώμης»
• Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη , 19-4-2007 με θέμα , « Περιβαλλοντικά Προβλήματα στο Νομό Κοζάνης –διάνοιξη νέου λιγνιτωρυχείου της ΔΕΗ»
• Λωτίδη Λάζαρου , 23-4-2007 με θέμα «Μετεγκατάσταση Ποντοκώμης»
• & από το ΚΚΕ , με Θέμα «Μετεγκατάσταση Ποντοκώμης»

Έτσι πρώτα το ΥΠΕΧΩΔΕ , απευθυνόμενο στη ΔΕΗ ΑΕ , αναγνωρίζει την αναγκαιότητα επανασύνταξης της ΜΠΕ με ενσωμάτωση («…αφού ληφθούν υπόψη…») των παρατηρήσεων του ΝΣ και παρακαλεί … τη ΔΕΗ ΑΕ όπως « προβείτε στις σχετικές ενέργειές σας για την επανασύσταση της σχετικής ΜΠΕ και την υποβολή των νέων στοιχείων το ταχύτερο δυνατόν στο ΝΣ( Κοζάνης) , στα συναρμόδια Υπουργεία/φορείς καθώς και στην Υπηρεσία μας.»(ΥΠΑΝ Αρ Πρ οικ 166298/1727, 24-4-2007)
Επίσης ο Υπ Ανάπτυξης απαντώντας στις παραπάνω ερωτήσεις διευκρινίζει «[…] Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου , το ΥΠΕΧΩΔΕ , θα λάβει υπόψη του τις θέσεις και τις απόψεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης , των φορέων και των κατοίκων της Ποντοκώμης» (Υπ. Ανάπτυξης , Δ9/Α/Φ5.4/οικ. 9645/ΓΔΦΠ 2119 , 7-5-2007)
Σαφώς και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη , εκφράζοντας και την καθολική θέση του πολίτη του τόπου μας , πολλαπλώς(προφορικά και γραπτά) διαμήνυσε στη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ πως «δε θα συναινέσουμε σε τμηματική απαλλοτρίωση εκτάσεων του ΔΔ Ποντοκώμης , παρά μόνο στη συνολική απαλλοτρίωση όλων των εκτάσεων του οικισμού ΔΔ Ποντοκώμης» (ΔΔ Υψηλάντη προς ΔΕΗ ΑΕ , Αρ Πρ 1973 ,31-3-2008)
Θέση που στήριξαν όλοι οι παρευρισκόμενοι βουλευτές , ο κ Νομάρχης ή οι αντιπρόσωποί του , επίσημοι λοιποί φορείς κλπ , σε Δημοτικά συμβούλια στα οποία παρευρέθησαν.(βλ πρακτικά αντίστοιχων δημοτικών συμβουλίων , και οπτικό αρχείο του Συλλόγου Περιβάλλοντος &Π.Ζ.Δ.Δ.Υ.)
Ήδη η ΔΕΗ ΑΕ και στα πλαίσια των επενδυτικών δραστηριοτήτων ανακοίνωσε ανάμεσα στα άλλα «οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν στις αναγκαίες προκαταρκτικές μελέτες για την υλοποίηση των ανωτέρω έργων και, μεταξύ άλλων, θα ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την απόκτηση των απαιτούμενων εδαφών για την εξασφάλιση καυσίμου για τη Μονάδα της περιοχής Κοζάνης Πτολεμαΐδας, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα της Νομαρχίας Κοζάνης για τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής» (ΔΕΗ ΑΕ , Δελτίου Τύπου , 13-11-2007)
Σε επόμενο δε ΔΣ της η ΔΕΗ ΑΕ συγκεκριμενοποίησε το κόστος του Εγχειρήματος : «Για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις η ΔΕΗ έχει προβλέψει ένα ποσό της τάξης των 125 εκατομμυρίων ευρώ για την Ποντοκώμη και των 63 εκατ. ευρώ για τη Μαυροπηγή. Συνολικά δηλαδή 188 εκατομμύρια ευρώ, με τα 130 εκατ. εξ αυτών να δίνονται για απαλλοτριώσεις για γη και κατοικίες η ΔΕΗ έχει θέσει ως καταληκτικές ημερομηνίες απομάκρυνσης το τέλος του 2013 για τη Μαυροπηγή, ενώ δύο χρόνια μετά θα πρέπει να έχει φύγει και η Ποντοκώμη» (ΔΕΗ ΑΕ , Δελτίο Τύπου , 22-7-2008)
Βέβαια στο ίδιο ΔΤ της ΔΕΗ ΑΕ αναφέρονταν ότι «…Στην ατζέντα του Δ.Σ. είναι ακόμα η συμφωνία ανταλλαγής ρεύματος με την αλβανική KES για την περίοδο 30/6 - 30/9 και η μετεγκατάσταση δύο οικισμών, της Mαυροπηγής και της Ποντοκώμης στην Kοζάνη, καθώς η ΔEH θα χρησιμοποιήσει 1.300 στρ. για την ανάπτυξη νέων λιγνιτικών πεδίων.» (ΔΕΗ ΑΕ , Δελτίο Τύπου , 22-7-2008)
Κανένας βέβαια δεν ερωτήθηκε τι σημαίνει η απόφαση αυτή της ΔΕΗ ΑΕ για χρησιμοποίηση 1300 στρ. , καθότι η πρόταση του ΔΣ της ΔΕΗ (ως άνω διατυπωμένη) δεν οδηγούσε σε …δεύτερες σκέψεις.
Τέλος , η ΔΕΗ ΑΕ «πήρε» περιβαλλοντικούς όρους με ΚΥΑ τεσσάρων Υπουργείων , στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η μετεγκατάσταση των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής .(ΥΠΕΧΩΔΕ Αρ Πρ 189708/3440 , 23-9-2008)
Βέβαια με έγγραφό της προς τον Περιφερειάρχη ΔΜ κ Λεούδη η ΔΕΗ ΑΕ για τους οικισμούς αναφέρει «…η κήρυξη της απαλλοτρίωσης και ο καθορισμός δικάσιμου θα γίνει μετά την έγκριση της ΜΠΕ η οποία αναμένεται να εγκριθεί περί τον Αύγουστο του 2009» (ΔΕΗ ΑΕ προς κ Λεούδη ΓΔΝΣ/5685/12-12-2008)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1. Η έγκριση ΜΠΕ , δεν επέστρεψε (από τη ΔΕΗ ΑΕ) για έλεγχο και αποδοχή της στο Νομαρχιακό Συμβούλιο , όπως αυτό απαίτησε(το ΝΣ) και όπως το Υπ Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ υπέδειξαν.(ό.π)
2. Το ΥΠΕΧΩΔΕ κοινοποίησε την ΚΥΑ στην Περιφέρεια στη Νομαρχία κλπ(πίνακας αποδεκτών) , στις 15-10-2008
3. Μετά την παραλαβή της εγκεκριμένης ΜΠΕ , ο Νομάρχης δεν ενόχλησε τη ΔΕΗ ΑΕ για την …παράκαμψη που υπέστη το ΝΣ
4. Δεν ενημερώθηκαν οι παρατάξεις του ΝΣ (που ομόφωνα είχαν συμφωνήσει στην απόρριψή της και στην επαναφορά της προς έλεγχο από το ΝΣ)
5. Δε γνωρίζουμε αν οι υπηρεσίες της Νομαρχίες έλεγξαν την εγκριθείσα ΜΠΕ και είδαν αν ενσωματώθηκαν και ποιες παρατηρήσεις του ΝΣ ή αν αγνοήθηκαν και ποιες από τις υποδείξεις αυτού (και του συμπληρωματικού –που πρέπει να στάλθηκε , σύμφωνα με δέσμευση του κ Νομάρχη)
6. Η ΔΕΗ ΑΕ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να γνωστοποιήσει στο Δήμο μας την εγκριθείσα από ΣΕΠ 2008 ΜΠΕ (που δεν περιλαμβάνει μετεγκαταστάσεις)
7. Η Περιφέρεια και η Νομαρχία δε …θεώρησαν σπουδαία την κοινοποίησή της (ΚΥΑ) στο Δήμο(στους πολίτες) της Ποντοκώμης-Μαυροπηγής-Μαυροδενδρίου.
8. Ο Δήμος μας το έμαθε σε εμβόλιμη ερώτηση προς το στέλεχος της ΔΕΗ ΑΕ κ Ζαραφείδη , σε συζήτηση κατά τη «Συνάντηση Συντονισμού για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης» , στα γραφεία της ΑΝΚΟ , στις 20-1-2009 (προς μεγάλη έκπληξη όλων των παρευρισκομένων – ο αρμόδιος αντινομάρχης κ Σόκουτης έδειξε να την αγνοεί , ενώ ο κ Νομάρχης δήλωση πλήρης γνώστης της κοινοποίησης στη ΝΑ Κοζάνης της παραπάνω ΚΥΑ)
Υπάρχει πρόβλημα ; Είναι δευτερεύον γραφειοκρατικό πρόβλημα ; Σε ποια συμπεράσματα θα μπορούσε να οδηγήσει αυτή η κρυφεία διαχείριση του θέματος ; Η ενέργεια αυτή της ΔΕΗ ΑΕ κινείται στα πλαίσια «ειλικρίνειας και αμοιβαίου σεβασμού» (εισήγηση Νομάρχη στο ΝΑ 16-2-2007 ό.π) της ΔΕΗ ΑΕ προς την τοπική κοινωνία ή την αγνοεί ;

Συμπληρωματικές γνώσεις , συμπληρωματικά ερωτηματικά;
Η ΜΠΕ αφορά το περιβάλλον της περιοχής , όπως αυτό διαμορφώνεται και θα διαμορφώνεται κατά τη διάνοιξη και του νέου ορυχείου, τη (μη ) μετεγκατάσταση των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής και τη (μη)λήψη μέτρων για τη προστασία του οικισμού Μαυροδενδρίου (βλ απόφαση ΝΣ 25/07)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

I. Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης αναλύει (τα ελάχιστα υπάρχοντα στοιχεία μέτρησης ρύπων και καταλήγει: «Συμπέρασμα : Αποδεικνύεται με στοιχεία για άλλη μια φορά ότι η ΔΕΗ, παρ΄ όλες τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της, δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους και την ισχύουσα νομοθεσία, ότι η κοινωνία είναι ουσιαστικά απροστάτευτη απέναντι σε αυτές τις αυθαιρεσίες». (ΟΚΚ απολογισμός 2007) [..γιατί η κοινωνία δεν γνωρίζει απολογισμό έτους 2008 , λείπουν οι Υπηρεσίες στην Πολιτεία;;;]
II. Σύμφωνα με την εννιαμελή επιτροπή της ΝΑ Κοζάνης , σε έκθεσή της που διαβιβάστηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ στις 26/8/2008 , «Οι περιβαλλοντικοί όροι δεν τηρούνται και προτείνονται συγκεκριμένες ενέργειες» (γραπτή εισήγηση Νομάρχη στο ΔΣ του Δήμου Δημ Υψηλάντη 29-2-208)
III. Το Σύμφωνο Συνεργασίας –μετά από ένα δραματικό καλοκαίρι-διαπιστώνει πως «… δεν εφαρμόζονται προφορικές και δημόσιες δεσμεύσεις από την πλευρά της επιχείρησης(ΔΕΗ ΑΕ) που έχουν αναληφθεί έναντι των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας» και απειλεί : «Άλλως οι δυναμικές κινητοποιήσεις μας αποτελούν μονόδρομο»(Επιστολή Νομάρχη προς ΔΕΗ ΑΕ , 5-8-2008)
IV. Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί την προστασία του Περιβάλλοντος ύψιστη Επιταγή δημόσιας υγείας και απευθύνει –ερωτηματικά; (Πρώτο έγγραφο Αρ Πρ 4032/08/2.2 , 2-10-2008 & Δεύτερο Έγγραφο Αρ Πρωτ 40321/08/2.3 ,12-1-2009) Αναμένει απαντήσεις!!!
V. Οι σταθμοί μέτρησης ρύπων της ΝΑ δεν έχουν μπει και οι «συνδεδεμένοι (;) στο εθνικό Σύστημα δε λειτουργούν από το 2002» . (Συνήγορος του Πολίτη , Αρ Πρωτ 40321/08/2.3 ,12-1-2009)
VI. Η κοινωνία δε γνωρίζει ως τα σήμερα « τις διαπιστώσεις της αυτοψίας που διενήργησε στους χώρους των εν λόγω ορυχείων (ΔΕΗ Κοζάνης)» του ελέγχου της ΕΥΕΠ (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΧΩΔΕ τον Ιούλιο του 2008 (Συνήγορος του Πολίτη , Αρ Πρωτ 40321/08/2.3 ,12-1-2009)
VII. Παρά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (που συνέπλεε και με τις δεσμεύσεις του Κ Αθανασόπουλου περί κλειστών ταινιόδρομων) και παρά την κοινοποίηση της απόφασης αυτής στον κ Νικολακάκο , φαίνεται με την κατασκευή του πλησιέστερου προς τον οικισμό Ποντοκώμης ταινιόδρομου ότι μάλλον …η ΔΕΗ ΑΕ αγνοεί την όμορη των δραστηριοτήτων της κοινωνία .
VIII. Η κοινωνία γνωρίζει βέβαια ότι εξ αιτίας της ρύπανσης « …στα παιδιά της Πτολεμαΐδας βρέθηκαν αυξημένες ποσότητες ενδοφιλίνης που αντιστοιχούν μάλιστα σε αυτές των καπνιστών που καπνίζουν σχεδόν ένα πακέτο τσιγάρα ημερησίως» (έρευνα Δ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΓΝ ‘Παπαγεωργίου’- καθ ΑΠΘ κ Βαρλάμης)
IX. Η κοινωνία γνωρίζει βέβαια πως «…για κάθε 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο , PM 2.5 , που απομακρύνονται από την ατμόσφαιρα, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά 7 ολόκληρους μήνες.» ( ΒΒC ,δρ. Άρδεν Πόουπ , περιοδικό New England Journal of Medicine)

Άραγε υπάρχουν σύμμαχοι στην εποχή μας ; Οι δύο μεγάλοι δήμοι ίσως ;
Ξέρουμε ότι ο Δήμος Πτολεμαΐδας δύσκολα παραδέχεται οποιαδήποτε ύπαρξη ρύπανσης στην περιοχή του. Θεωρεί συκοφαντία και δυσφήμηση για την πόλη την επιμονή πχ του ΣΚΑΊ ΤV , στην ανάδειξη προβλήματος ρύπανσης στην πόλη , αλλά προς τη ΔΕΗ ΑΕ ( εσωτερική αλληλογραφία) , και ζητώντας αλλαγή του πλαισίου προσλήψεων από τη ΔΕΗ ΑΕ , δε διστάζει να δηλώσει: «Όλη η Ελλάδα μας γνωρίζει σαν την πόλη της τέφρας, των ορυχείων, της μόλυνσης. Είναι επίσης γνωστό ότι εδώ και πενήντα χρόνια η πόλη έχει κυριολεκτικά περικυκλωθεί από τα ορυχεία της ΔΕΗ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Όταν λοιπόν υπάρχει τέτοια υποβάθμιση στην ποιότητα ζωής, είναι λογικό να υπάρχουν και κάποιες απαιτήσεις από την πολιτεία.» και ζητά «Πρότασή μας είναι ποσοστό 50% των προσλήψεων να αφορά την πόλη της Πτολεμαΐδας και το άλλο 50% στα πληγέντα Διαμερίσματα». (Ο Πρόεδρος Δ.Σ. Πτολεμαΐδας Ανδρεάδης Κων/νος Προς ΥΠΑΝ ,22 Δεκέμβριος 2008 )(πληροφοριακά από το 2008 υπάρχει-άτυπα!!! επίσημος σταθμός μέτρησης ρύπων στην Πτολεμαΐδα)
Ξέρουμε ότι ο Δήμος Κοζάνης στερείται κι αυτός μετρητών ρύπανσης (ένας του ΤΕΙ Κοζάνης στην αγορά ). Παρ’ όλ’ αυτά και για να μας γαληνέψει … διαφημίζει το νέο οικισμό καθώς «Χωροθετείται σε προνομιακή θέση με κριτήριο α) την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση από τη βιομηχανική ρύπανση (με βάση μετρήσεις ρύπανσης )…» ( απόφαση 698/2008 ΔΣ Κοζάνης πρακτ.20/4-12-2008). Γιατί εμείς δεν έχουμε στα χέρια μας αυτές τις μετρήσεις ;;;
Τα παραπάνω είναι δεδομένα που αφορούν όλο το λεκανοπέδιο. Η ΜΠΕ και η απόλυτη εφαρμογή της στην πράξη (και ο έλεγχός της) είναι απόλυτα ταυτισμένη συνεπώς με το μέλλον του λεκανοπεδίου.
Η ΜΠΕ που εγκρίθηκε απαντά σε τίποτε από τα παραπάνω ;

ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
1. Στην Συνάντηση με την ΑΝΚΟ στις 29-110-2008 , τέθηκε το θέμα (μετά από συζήτηση και έγκρισή του στο Δημοτικό Συμβούλιο) τέθηκε το θέμα της «αναζήτησης εγγυήσεων –ρήτρα- για την πιθανή ακύρωση της μετεγκατάστασης , εγγυήσεις που να αντιμετωπίζουν το αναπτυξιακό έλλειμμα –υστέρηση του οικισμού (και λόγω της απαγόρευσης υλοποίησης αναπτυξιακών έργων πχ τηλεθέρμανσης αποχέτευσης –ώριμων από καιρό και έτοιμων να υπαχθούν στο νέο ΕΑΠ)». Η ΑΝΚΟ Πρότεινε να γίνει συγκριτική αξιολόγηση (πχ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ) και «α)με βάση την παραπάνω Συγκριτική Αξιολόγηση θα εκτιμηθεί το αναπτυξιακό έλλειμμα με οικονομικούς όρους , σε περίπτωση ακύρωσης της μετεγκατάστασης . β) Θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα κάλυψης /εγγύησης από τη ΔΕΗ ΑΕ , της παραπάνω αναπτυξιακής υστέρησης για την κατοχύρωση , σε περίπτωση ακύρωσης της μετεγκατάστασης , για να αντιμετωπισθεί το αναπτυξιακό έλλειμμα» (Πρόταση ΑΝΚΟ προς Δήμο , 29-10-2008)
2. Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από την ΑΝΚΟ και τον κ Νομάρχη έναντι της ΔΕΗ ΑΕ (κ Αθανασόπουλο) . Ο κ Αθανασόπουλος απάντησε ότι « δε δέχεται την αμφισβήτηση , η οποία διαφαίνεται από το αντίστοιχο αίτημα» (Προφορική πληροφόρηση από Νομάρχη κ Δακή στη «Συνάντηση συντονισμού για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης» στις 20-1-2009)
3. Στην ίδια συνάντηση από το στέλεχος της ΔΕΗ ΑΕ κ Ζαραφείδη ενημερωθήκαμε ότι η ΔΕΗ ΑΕ θα προχωρήσει σε «τμηματική απαλλοτρίωση των πρώτων 1350στρεμμάτων» (ΟΠΚ1 –αν είναι σωστές οι σημειώσεις μου) , και εκτίμηση του ως άνω στελέχους είναι ότι «τον Ιούλιο του 2009 (λείπουν ελάχιστες διαδικασίες ) θα είναι έτοιμη η ΚΥΑ της απαλλοτρίωσης των ως άνω στρεμμάτων». Θα ακολουθήσουν 3000 στρέμματα –στα νέα όρια της γραμμής ΟΣΕ, για όσους γνωρίζουν- και σίγουρα όλα αυτά θα δρομολογούνται «ταυτόχρονα με τις διαδικασίες μετεγκατάστασης των οικισμών»( Προφορική πληροφόρηση από κ Ζαραφείδη στη «Συνάντηση συντονισμού για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης» στις 20-1-2009)
4. Ας ξαναθυμηθούμε ότι σε ΔΤ της ΔΕΗ ΑΕ αναφέρονταν ότι «…Στην ατζέντα του Δ.Σ. είναι ακόμα η συμφωνία ανταλλαγής ρεύματος με την αλβανική KES για την περίοδο 30/6 - 30/9 και η μετεγκατάσταση δύο οικισμών, της Mαυροπηγής και της Ποντοκώμης στην Kοζάνη, καθώς η ΔEH θα χρησιμοποιήσει 1.300 στρ. για την ανάπτυξη νέων λιγνιτικών πεδίων.» (ΔΕΗ ΑΕ , Δελτίο Τύπου , 22-7-2008) Είναι τα 1350στρ που θα απαλλοτριωθούν περί Ιούνιο 2009;
5. Παρά τη σαφώς διακηρυγμένη θέση μας προς τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ πως «δε θα συναινέσουμε σε τμηματική απαλλοτρίωση εκτάσεων του ΔΔ Ποντοκώμης , παρά μόνο στη συνολική απαλλοτρίωση όλων των εκτάσεων του οικισμού ΔΔ Ποντοκώμης» (ΔΔ Υψηλάντη προς ΔΕΗ ΑΕ , Αρ Πρ 1973 ,31-3-2008) η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ απαντά πως προχωρά σε « αναγκαστική απαλλοτρίωση 430στρ […] για την παραλλαγή τμήματος υφιστάμενης γραμμής ΟΣΕ[…]» καταλήγοντας πως «δεν τίθεται θέμα ‘ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ’ σε εκτάσεις του ΔΔ Ποντοκώμης αλλά για μία συγκεκριμένη απαλλοτρίωση για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ , Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΟΣΕ» (ΔΕΗ ΑΕ προς Δήμο Δημ Υψηλάντη ΔΜΑΟΡ/Φ.270.1 ,15-4-2008)((τα κεφαλαία δικά μου))

Προβληματισμοί – Ερωτηματικά

• Φαίνεται λοιπόν ότι προς στιγμή 15-4-2008 , η ΔΕΗ ΑΕ κατανοεί… το αίτημά μας και δηλώνει δεν τίθεται θέμα ‘ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ’ σε εκτάσεις του ΔΔ Ποντοκώμης αλλά έρχεται το ΣΕΠ του 2008 και προχωρά σε τμηματική απαλλοτρίωση εκτάσεών μας.
• Η γραμμή ΟΣΕ κτίζεται Β/Α των παρυφών του οικισμού , και Β/Α περνά και ο αγωγός τηλεθέρμανσης ΑΗΣ Καρδιάς –Πτολεμαΐδα. Αφού σύντομα θα απαλλοτριωθεί ο οικισμός (2015 απομάκρυνση κατοίκων) μπορεί οι παραπάνω επενδύσεις ΟΣΕ & Τηλεθέρμανσης να είναι ευδόκιμες; Τι σημαίνει η απαλλοτρίωση περιουσίας του οικισμού μας και μεταφοράς της ως περιουσίας άλλης εταιρίας (ΟΣΕ ΑΕ – ιδιοκτήτρια 430 στρ); (ΔΕΗ ΑΕ προς Δήμο Δημ Υψηλάντη ΔΜΑΟΡ/Φ.270.1 ,15-4-2008)
• Είναι απαραίτητη η σύνδεση μετεγκατάστασης Ποντοκώμης με αυτή της Μαυροπηγής; Καθότι χρονικά η της Μαυροπηγής προηγείται τουλάχιστον κατά δύο χρόνια.
• Η μη δημοπράτηση (έως σήμερα) της Μονάδας V Πτολεμαΐδας , έχει επιπτώσεις στην μετεγκατάσταση του οικισμού;
• Σημαίνει κάποια αλλαγή πολιτικής από μέρους της ΔΕΗ ΑΕ η «θετική απάντηση της ΡΑΕ , στο αίτημα ιδιωτικής εταιρίας , για χορήγηση άδειας παραγωγής ισχύος 460MW στη Φλώρινα»; (εφ ‘ΓΡΑΜΜΗ’ ,23-1-2009)
• Επιδρά στη ΔΕΗ ΑΕ ότι για τη ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ «ο σχετικός διαγωνισμός εκπνέει 18-2-2009» χωρίς επιτυχία; (εφ ‘ΓΡΑΜΜΗ’ ,23-1-2009)
• Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ ΑΕ , για το ορυχείο που αναφερόμαστε και για τη μετεγκατάσταση Ποντοκώμης ότι « από τον περασμένο Μάρτιο η Κομισιόν πρότεινε συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέσα προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός των ιδιωτών επενδυτών από τα κοιτάσματα λιγνίτη»; (εφ ‘ΓΡΑΜΜΗ’ ,23-1-2009)
• Πόσο δεσμεύει τη ΔΕΗ ΑΕ μια απόφαση ΔΣ; Στην ίδια απόφαση περί μετεγκατάστασης Ποντοκώμης η ΔΕΗ ΑΕ είχε αποφασίσει και τη κατασκευή των δύο μονάδων με λιθάνθρακα (ΔΕΗ ΑΕ , Δελτίου Τύπου , 13-11-2007)
Το παραπάνω ιστορικό , οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί τίθενται απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη και στους κατοίκους ,προς διευκρίνιση και συζήτηση , έτσι ώστε γνώστες –όσο το δυνατόν –μιας κατάστασης , να θεωρήσουμε σωστότερα τα πεπραγμένα , να αναθεωρήσουμε σίγουρα την υπάρχουσα κατάσταση , να ορίσουμε νέους στόχους με καινούριες διαδικασίες , ομόφωνα και καθολικά αποδεκτές , για το συμφέρον των πολιτών μας και των συμπολιτών του λεκανοπεδίου στο οποίο ζούμε και στο οποίο θα ζούμε επίσης όταν και αν θα μετεγκατασταθούμε.
Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε τους συμμάχους μας , να διακρίνουμε τους υπονομευτές μας.
Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να αντιταχθούμε σε προσωρινά δέλεαρ σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να αποδείξουμε την ισχύ και αλήθεια των δικαιωμάτων μας , έναντι του «Εθνικού Συμφέροντος» που χρόνια τώρα υπηρετείται στην περιοχή μας με τη σιωπή , την υποταγή και την αντιπαροχή.
Το μέλλον όμως είναι πολύ κοντά , και οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει μπορεί να είναι τρομακτικές.
Κανένας μεγαλόσχημος , στέλεχος της ΔΕΗ ΑΕ ή της τοπικής κοινωνίας δεν πλήρωσε ούτε και θα πληρώσει ποτέ ρήτρα απάτης.
Η τύχη λοιπόν είναι στα χέρια μας , με τους συμμάχους που εμείς θα επιλέξουμε , με σωστές αποφάσεις και ίσως πολύ σύντομα χρειαστούν και οι λεγόμενοι (Αθανασόπουλος 2008) ‘άτοποι’ αγώνες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top