Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Ριζικές αλλαγές στην ενεργειακή υποδομή προωθεί η Ε.Ε...

Έργο προτεραιότητας για τις ενεργειακές υποδομές της ΕΕ αποτελεί το έργο του Μεσογειακού Ενεργειακού Δακτυλίου στο πλαίσιο έξι δράσεων, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οποίες θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομή τα προσεχή χρόνια και τις προσεχείς δεκαετίες.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, επί του παρόντος πρέπει να ολοκληρωθεί ο Μεσογειακός Ενεργειακός Δακτύλιος, ο οποίος θα συνδέει την Ευρώπη με τη Νότιο Μεσόγειο μέσω διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ο δακτύλιος, επισημαίνει είναι ουσιώδους σημασίας για την ανάπτυξη του τεράστιου δυναμικού ηλιακής και αιολικής ενέργειας της περιοχής. Ο κατάλογος των έργων υποδομής προτεραιότητας που εγκρίθηκε από την ευρωμεσογειακή σύνοδο των υπουργών ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2007 και το μεσογειακό σχέδιο για την ηλιακή ενέργεια που εγκρίθηκε στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2008 αποτελούν μοντέλο για αυτή την ανάπτυξη, και εχουν τη χρηματοδοτική και πολιτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι, εντός του 2009, η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει ανακοίνωση για τον μεσογειακό δακτύλιο, περιγράφοντας σε αδρές γραμμές ένα σχέδιο για τη συμπλήρωση των ελλείψεων, συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων έργων που είναι σημαντικά για τη διαφοροποίηση των εξωτερικών πηγών ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ από απομακρυσμένες περιοχές, όπως ειναι οι μελλοντικές συνδέσεις με το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και την Υποσαχάρια Αφρική.
Οι Άλλες Πέντε Δράσεις Προτεραιότητας
Οι άλλες, πέντε δράσεις προτεραιότητας ως προς τις ενεργειακές υποδομές της ΕΕ είναι οι ακόλουθες:
1) Η Ενεργειακή Διασύνδεση ΕΕ - Βαλτικής : Εντός του 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και σε στενή συνεργασία με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας, θα εκπονήσει ένα σχέδιο διασύνδεσης της Βαλτικής, το οποίο θα καλύπτει το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια και την αποθήκευση. Το σχέδιο θα καταγράφει τις κυριότερες υποδομές που λείπουν και είναι αναγκαίες για την αποτελεσματική διασύνδεση της περιοχής της Βαλτικής με την υπόλοιπη ΕΕ, προβλέποντας τον ασφαλή και διαφοροποιημένο ενεργειακό εφοδιασμό της περιοχής, και θα απαριθμεί τις αναγκαίες δράσεις,. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και το δεύτερο εξάμηνο του 2009 θα συγκληθεί περιφερειακή σύνοδος κορυφής για την έναρξη υλοποίησής του έργου.
2) Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει, πώς πρέπει να αναπτυχθεί ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου για την παροχή αερίου από τις πηγές της Κασπίας κα της Μέσης Ανατολής, οι οποίες θα μμπορούσαν δυνητικά να καλύψουν σημαντικό μέρος των μελλοντικών αναγκών της ΕΕ. Πρόκειται για μία από τις μμεγαλύτερες προτεραιότητες της ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα συνεργαστούν με τις ενδιαφερόμενες χώρες, κυρίως με εταίρους όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Ιράκ και οι χώρες του Μασρέκ, μεταξύ άλλων, με κοινό στόχο την ταχεία ανάληψη σταθερών δεσμεύσεων για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και την κατασκευή των απαραίτητων σωληναγωγών σε κάθε φάση ανάπτυξης. Μακροπρόθεσμα, όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, ο εφοδιασμός από άλλες χώρες της περιοχής, όπως είναι το Ουζμπεκιστάν και το Ιράν, αναμένεται να αποτελεί μια επιπλέον σημαντική πηγή εφοδιασμού για την ΕΕ.
3) Εγκαταστάσεις για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο ( ΥΦΑ): Το ΥΦΑ και η κατάλληλη αποθήκευση του είναι σημαντικά για τη διασφάλιση της ρευστότητας και της διαφοροποίησης των αγορών φυσικού αερίου της ΕΕ. Η επάρκεια χωρητικότητας για το ΥΦΑ, η οποία συνίσταται σε εγκαταστάσεις υγροποίησης στις χώρες παραγωγής και σε τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ και εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης επί των πλοίων στην ΕΕ, πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλα τα κράτη μέλη, είτε άμεσα, είτε μέσω άλλων κρατών μελών βάσει συμφωνίας αλληλεγγύης. Εντός του 2009 η Επιτροπή θα αξιολογήσει τη συνολική κατάσταση όσον αφορά το ΥΦΑ και θα προσδιορίσει τα κενά με σκοπό να προτείνει ένα σχέδιο δράσης για το ΥΦΑ.
4)Οι διασυνδέσεις φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στον άξονα Βορρά-Νότου εντός της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης : Οι διασυνδέσεις αυτές πρέπει να αναπτυχθούν κατά προτεραιότητα, στηριζόμενες κυρίως στην πρωτοβουλία για το Νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς (NETS)
5) Έργα Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας : Θα αναπτυχθεί προσχέδιο για ένα υπεράκτιο δίκτυο στη Βόρειο Θάλασσα, με σκοπό να διασυνδεθούν μεταξύ τους τα εθνικά ηλεκτρικά δίκτυα της Βορειοδυτικής Ευρώπης και να συνδεθούν με αυτά τα πολυάριθμα σχεδιαζόμενα έργα Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας. Το δίκτυο αυτό πρέπει να καταστεί, μαζί με τον Μεσογειακό Ενενεργειακό Δακτύλιο και το έργο Διασύνδεσης της Βαλτικής, ένα από τα δομικά στοιχεία του μελλοντικού ευρωπαϊκού υπερδικτύου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top