Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Κυρίαρχα θέματα , νέα δεδομένα , προβληματισμοί κατά τη συμμετοχή στη«Συνάντηση συντονισμού για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης...

Σε κλίμα απόλυτης συνεργασίας , ειλικρίνειας και θετικής διάθεσης , κινήθηκε επί τετράωρο η 1η ουσιαστικά (με την δεδομένη ευρύτητα) «Συνάντηση συντονισμού για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης»στα γραφεία της ΑΝΚΟ (βλ πρόσκληση , συμμετέχοντες και θέματα στο pontokomicomblogspot.com)
Στην αρχή έγινε ενημέρωση εκ μέρους της ΔΕΗ ΑΕ για το θέμα της Κτηματογράφησης του οικισμού . Η Κτηματογράφηση (κ Φίλιος –στέλεχος ΔΕΗ ΑΕ) της Ποντοκώμης προβλέπεται να τελειώσει, εκ μέρους της ΔΕΗ ΑΕ , ως πρώτη φάση, περί τα τέλη Μαρτίου 2009, ενώ οι λοιπές (γραφειοκρατικές και λοιπές διαδικασίες ) ελπίζεται να ολοκληρωθούν πριν την κήρυξη ΚΥΑ(Κοινή Υπουργική Απόφαση) Περιβαλλοντικών Όρων απαλλοτρίωσης ΔΔ Ποντοκώμης & Μαυροπηγής (περί τα τέλη Αυγούστου 2009 , ως ΔΕΗ ΑΕ προς κ Λεούδη 12-12-2008)
Εκ μέρους της ΑΝΚΟ ΑΕ , ο δντης κ Αμανατίδης ενημέρωση για το πρόβλημα μετατροπής των δημόσιων εκτάσεων του οικισμού Ποντοκώμης(315 στρ , από τα οποία 200στρ δρόμοι ρέματα κλπ)σε δημοτικές , ώστε η απαλλοτρίωσή τους να εξασφαλιστεί υπέρ του νέου οικισμού Ποντοκώμης (περιοχή ΖΕΠ). Αναλύθηκαν οι στόχοι που τίθενται και οι ενέργειες που απαιτούνται. Οι συμμετέχοντες πρόσθεσαν και νέο στόχο (εφόσον είναι εφικτό) και της μεταβολής ιδιοκτησιακού καθεστώτος και για τα 160στρ αγροτικής περιοχής (ή τουλάχιστον μέρους αυτών).
Το στέλεχος της ΑΝΚΟ ΑΕ κος Σιτράς ανέλυσε τα επιχειρήματα έναντι του προβλήματος της γραμμής υπερυψηλής τάσης (400 KV) που διαπερνά ΒΑ τον νέο οικισμό. Ο Δήμος Κοζάνης εξουσιοδοτήθηκε να ξεκινήσει διαδικασίες με ΔΕΗ ΑΕ για απομάκρυνση των πυλώνων ή μετατόπιση ή υπογειοποίηση ή ακύρωσης της οικοδόμησης της περιοχής , γενικά δηλαδή την αναζήτηση και ολοκλήρωση σεναρίων προς την θετικότερη διευθέτηση του ζητήματος.
Επίσης ο κ Σιτράς κατέδειξε τις εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έναντι των περίπου 20 στρεμμάτων ιδιωτικών (7 ιδιώτες) εκτάσεων εντός του νέου οικισμού. Η νομική υπηρεσία της ΑΝΚΟ τεκμηρίωσε τα επιχειρήματα και τους τρόπους απόκτησης αυτών των εκτάσεων .(περίπτωση Μεσοχώρας κλπ).
Παρουσιάστηκε το «χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μετεγκατάστασης» ως συγκερασμός προηγούμενου χρονοδιαγράμματος που κατέθεσε η ΑΝΚΟ ΑΕ και των θέσεων της ΔΕΗ ΑΕ , σύμφωνα με τα έγγραφα των στελεχών της , τις αποφάσεις του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου της. Όσον αφορά την ΑΝΚΟ , αισιόδοξο μοντέλο αποτελεί ο στόχος ότι «θα είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε εντός του 2011»(Σιτράς)
Ο Νομάρχης κ Δακής τοποθετήθηκε έναντι των ανησυχιών μας λέγοντας ότι η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής είναι από τη μια αναγκαιότητα από τη ΔΕΗ ΑΕ (άφθονο εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα) , απορρίπτοντας δε κάθε σκέψη (από μέρους της ΔΕΗ ΑΕ) για αναίρεση αντίστοιχης απόφασης δήλωσε ότι δε θα βρει αντίθετο μόνο τον ίδιο ή τους ενδιαφερόμενους οικισμούς αλλά σύσσωμη την κοινωνία του Νομού μας.
Υπογράμμισε ότι έθεσε στον Πρόεδρο της ΔΕΗ ΑΕ το καθολικό αίτημα (Δημοτικού Συμβουλίου – Τοπικής Κοινωνίας) περί «ρήτρας εγγύησης της μετεγκατάστασης» , καθότι στους οικισμούς Ποντοκώμης και Μαυροπηγής σταμάτησε η αναπτυξιακή διαδικασία(τέλος στα νέα έργα- Ευρωπαϊκά Προγράμματα κλπ) και σε περίπτωση αναίρεσης ή αλλαγής πλεύσης Πολιτικής της ΔΕΗ ΑΕ τα δύο αυτά διαμερίσματα θα οδηγηθούν πέρα από την αποτελμάτωση ή την απαξίωση , στην πλήρη υποβάθμισή τους. Ο κ Αθανασόπουλος απάντησε ότι « δε δέχεται την αμφισβήτηση , η οποία διαφαίνεται από το αντίστοιχο αίτημα».
Ο Νομάρχης κ Δακής θεωρεί και αυτός ως ουκ άνευ μια τέτοια συζήτηση (περί της υποθετικής περίπτωσης μη μετεγκατάστασης Ποντοκώμης και Μαυροπηγής) και προκρίνει την «Πολιτική Συμφωνία» που διεκδικεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έναντι της ΔΕΗ ΑΕ , αγωνιζόμενος περαιτέρω στο να «δεσμεύσει τη ΔΕΗ ΑΕ να αναλάβει ισοδύναμα και ισολειτουργικά τα δίκτυα υποδομών του νέου οικισμού για να αποφευχθούν προβλήματα προηγούμενων εγχειρημάτων» .
Εκ μέρους της ΔΕΗ ΑΕ (κ Ζαραφείδης –στέλεχος ΔΕΗ ΑΕ) ενημερωθήκαμε τα παρακάτω:
• Το 2006 η ΔΕΗ ΑΕ υπέβαλε ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) (ως τροποποίηση της από 2003 ΚΥΑ Πτολεμαΐδας) για 5000 στρέμμα εφαπτόμενα του 6 ου τομέα προς οικισμό Ποντοκώμης.
• Η παραπάνω ΜΠΕ απορρίφθηκε πανηγυρικά από το Νομαρχιακό Συμβούλιο (βλ απ.25/07 ΝΑ/16/2/2007 και φιλοξενία της στο www.pontoκomi.com) Κοζάνης μετά την Καταλυτική Εισήγηση του Νομάρχη Κοζάνης (βλ φιλοξενία της εισήγησης στο www.pontokomi.com) .
• Παρ’ όλ’ αυτά (επειδή η « διαδικασία ανάδειξης των ορυχείων είναι επιτακτική ανάγκη για τη ΔΕΗ ΑΕ» Ζαραφείδης ως άνω) , η ΔΕΗ ΑΕ κινούσε τις διαδικασίες (έγκρισης της ΜΠΕ) παράλληλα με την απόφαση της Διοίκησης ( της ΔΕΗ ΑΕ) για μετεγκατάσταση των Οικισμών Ποντοκώμης- Μαυροπηγής (2007 βλ φιλοξενία της απόφασης στο www.pontokomi.com).
• Τελικά , πληροφορηθήκαμε από το στέλεχος της ΔΕΗ ΑΕ κ Ζαραφείδη , ότι τον Σεπτέμβριο του 2008 υπήρξε ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) έγκρισης ΜΠΕ του ορυχείου που μας αφορά , περίπου 5000(;) στρεμμάτων –δε διευκρινίστηκε) και μάλλον είναι η προηγούμενη υποβληθείσα –απορριφθείσα (προσωπική εκτίμηση) .
• H νέα ΚΥΑ έγκρισης ΜΠΕ για τους οικισμούς Ποντοκώμης και Μαυροπηγής θα «ενσωματώνει και αγροκτήματα πέριξ των οικισμών, πέρα των ήδη χαρακτηρισθέντων με τις προηγούμενες ΚΥΑ» (Ζαραφείδης, ως άνω) καθώς αυτή είναι η πάγια πολιτική της ΔΕΗ ΑΕ, «να ενσωματώνει μέγιστο των εκτάσεων πέριξ των προς απαλλοτρίωση οικισμών, όπως με περιπτώσεις Κόμανος –Κλείτος» (Φίλιος, ως άνω).
Η εγκεκριμένη ΚΥΑ ΜΠΕ ήταν εν γνώσει της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από το Σεπτέμβριο του 2008 (Zαραφείδης , ως άνω) , μα κανένας από το Δήμο μας δε γνώριζε αυτή την εξέλιξη.
Επίσης εκ μέρους της ΔΕΗ ΑΕ (κ Ζαραφείδης –στέλεχος ΔΕΗ ΑΕ) ενημερωθήκαμε ότι η ΔΕΗ ΑΕ θα προχωρήσει σε «τμηματική απαλλοτρίωση των πρώτων 1350στρεμμάτων» (ΟΠΚ1 –αν είναι σωστές οι σημειώσεις μου) , και εκτίμηση του ως άνω στελέχους είναι ότι «τον Ιούλιο του 2009 (λείπουν ελάχιστες διαδικασίες ) θα είναι έτοιμη η ΚΥΑ της απαλλοτρίωσης των ως άνω στρεμμάτων». Θα ακολουθήσουν 3000 στρέμματα –στα νέα όρια της γραμμής ΟΣΕ, για όσους γνωρίζουν- και σίγουρα όλα αυτά θα δρομολογούνται «ταυτόχρονα με τις διαδικασίες μετεγκατάστασης των οικισμών»(ως έγγραφο ΔΕΗ ΑΕ προς ΓΓ Περιφέρειας κ Λεούδη /12-12-2008 , βλ φιλοξενία του εγγράφου αυτού στο www.pontokomi.com)
Θυμόμαστε ότι ο Νομάρχης κ Δακής έχει δηλώσει ότι η ΜΠΕ η προηγούμενη «Έχει συνταχθεί και υποβληθεί μόνο και μόνο για να καλυφθεί η τυπική υποχρέωση της υποβολής μιας ΜΠΕ, προκειμένου να αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες που προβλέπονται από τους νόμους.
Συνοψίζοντας, η ΜΠΕ δεν απαντά στο ελάχιστο στα προβλήματα που δημιουργεί η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. Καλούμε τη ΔΕΗ ΑΕ να την αποσύρει άμεσα, να τη συντάξει από την αρχή και να την επαναϋποβάλλει για συζήτηση.»(
εισήγηση Νομάρχη –Φεβ 2007 -Νομ Συμβούλιο , βλ φιλοξενία της στο www.pontokomi.com)
Επίσης στην απόφαση 25/07 της ΝΑ βλέπουμε ομόφωνα και αφού η ΜΠΕ είναι «ελλιπής και ασαφής χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη δραστηριότητα του λιγνιτωρυχείου στον άνθρωπο και στο περιβάλλον» να ζητείται «…να επανασυνταχθεί και συμπληρωμένη και διορθωμένη να υποβληθεί εκ νέου προς συζήτηση στο ΝΣ» . Θεωρεί απαραίτητη στην ενσωμάτωση στη ΜΠΕ των παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν κατά τη διαδικασία στο ΝΣ ….» (απ 25/07 ΝΣ , βλ φιλοξενία της στο www.pontokomi.com)
• Άραγε το Σεπτέμβριο του 2008 , ελέχθηκε (εκ των υστέρων; αφού πρόκειται για ειλημμένη απόφαση πλέον…) η εγκριθείσα ΚΥΑ; Καλύπτει τις αγωνίες του λεκανοπεδίου , όπως καθολικώς εκφράστηκαν με την 25/07 απόφαση του ΝΣ Κοζάνης;
• Γιατί δεν ενημερώθηκε ο Δήμος Δημητρίου Υψηλάντη;
Ως σύλλογος και ως κάτοικοι του δήμου μας , αλλά και ως κάτοικοι ενός λεκανοπεδίου, οι επιπτώσεις μια «ελλιπούς» επικίνδυνης(;) για το περιβάλλον ΜΠΕ , που εγκρίνεται (εν κρυπτώ;) χωρίς να συζητείται , που ισχύει (πλέον) χωρίς να φανερώνεται στην κοινωνία , μας κάνει να αισθανόμαστε κατ’ ελάχιστον ανασφάλεια.
Η δεδηλωμένη πλέον κατάτμηση του ενιαίου γι εμάς (δηλωτική θέση κατοίκων,Δήμου , Νομαρχιακού Συμβουλίου σε πάμπολλες γενικές συνελεύσεις)ζωτικού μας χώρου, δημιουργεί ανάμεικτα αισθήματα.
Ο Σύλλογος (με ενημέρωση μελλών-διευρυμένα ΔΣ) και κυρίως ο Δήμος(με έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο) -αφού ενημερωθούν επακριβώς από τη ΔΕΗ ΑΕ και τη ΝΑ Κοζάνης , οφείλουν να ενημερώσουν τους κατοίκους του οικισμού μας, και με ψυχραιμία να συναποφασιστεί , σε αγαστή συνεργασία με θεσμικούς κλπ συμμάχους μας,μια κοινή στάση , απόλυτης προάσπισης των δικαιωμάτων μας.

Για την ακρίβεια (ή ενδεχομένως για ανακριβείς αναπαραστάσεις της συνεδρίασης): Αθανασιάδης Ανδρέας 6975907558

Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής &
μέλος της Ομάδας Συντονισμού Μετεγκατάστασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη

Ποντοκώμη , 20/1/2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

sas parakalo min xeftelizate pia ke esis me onomateponimo avto to tekno mas tin psihi kolo ke "mialo" edose stin ekastote exousia .iparhi pio megalitero felo se avton ton topo i kardia tou xeperna to koukoutsi mialo pou diatheti .....

 
back to top