Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Οι ρύποι ΡΜ10 και ΡΜ2,5 μικραίνουν τη ζωή...

Είναι ενδεικτικές οι σχετικές μελέτες του Τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Τοξικά μικροσωματίδια που σκοτώνουν αναπνέουν καθημερινά εκατομμύρια Ελληνες εξαιτίας της έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχεται από τη βιομηχανία και τις μεταφορές. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι μελέτες σύμφωνα με τις οποίες μειώνεται έως και ένα χρόνο η ζωή των κατοίκων των μεγάλων αστικών πόλεων και «δείχνουν» την ατμοσφαιρική ρύπανση ως βασικό παράγοντα προβλημάτων υγείας.
Είναι ενδεικτικές οι σχετικές μελέτες του Τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αν ο μέσος όρος των μικροσωματιδίων ΡΜ10 στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τότε οι κάτοικοι της Αθήνας θα κέρδιζαν έναν επιπλέον χρόνο ζωής.
Οσο πιο μικρό και ελαφρύ, όμως, είναι ένα σωματίδιο τόσο πιο επικίνδυνο γίνεται, αφού εισέρχεται βαθιά στο αναπνευστικό του ανθρώπου και δεν αποβάλλεται εύκολα.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί μικροσωματίδια με διάμετρο από 10 ως 1 μικρομέτρα, δηλαδή έως και 20 φορές μικρότερα από το πάχος μίας ανθρώπινης τρίχας.
Στο μακρύ κατάλογο με τις επιπτώσεις των μικροσωματιδίων στην ανθρώπινη υγεία έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια περιπτώσεις άσθματος, βρογχίτιδας και καρκίνου των πνευμόνων. Τα παιδιά θεωρούνται πιο ευάλωτα, καθώς οι συγκεντρώσεις των ρύπων αυξάνονται όσο πιο χαμηλά στο έδαφος αναπνέει ένας άνθρωπος. «Προκαλούν φλεγμονή στα κύτταρα που καλύπτουν εσωτερικά όλα τα αγγεία του ανθρώπου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υπέρτασης, στεφανιαίων και εγκεφαλικών επεισοδίων», εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Μπεχράκης.
Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επιβαρύνουν το αναπνευστικό και λόγω της σύστασής τους, αφού περιέχουν βαρέα μέταλλα.
Ειδικότερα, τα PΜ2,5, όπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατη μελέτη του «Δημόκριτου», έχουν μόλυβδο σε ποσοστό 65%.
Το μικρό τους μέγεθος, όμως, διευκολύνει και τη διασπορά τους σε εκατοντάδες χιλιόμετρα από το σημείο που δημιουργήθηκαν και το πρόβλημα αυτό φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου κ. Χρήστος Ζερεφός, «η χώρα μας είναι ένα σταυροδρόμι μεταφοράς αιωρούμενων σωματιδίων από όπου περνούν οι ρύποι άλλων χωρών. Σε μελέτες έχουμε βρει ρύπους που ήρθαν από τη Γερμανία, πέρασαν στη Θεσσαλονίκη και έφτασαν μέχρι το Τελ Αβίβ». Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ευνοούν την αύξηση των μικροσωματιδίων PM2,5 και, όπως λέει ο χημικός του εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ερευνών του «Δημόκριτου» κ. Θωμάς Μάγγος, «τα συγκεκριμένα σωματίδια, που προέρχονται από χημικές διεργασίες, έχει παρατηρηθεί ότι παρουσιάζουν αύξηση ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, κυρίως λόγω της υψηλής θερμοκρασίας».
Οσον αφορά στα σωματίδια με διάμετρο 1 μικρομέτρο, όμως, που δεν πρέπει να εισπνέονται καθόλου από τον οργανισμό, δεν υπάρχουν θεσπισμένα όρια για τη συγκέντρωσή τους στην ατμόσφαιρα. Ακόμη όμως και για τα μικροσωματίδια PM10 και PM2,5, στα οποία υπάρχουν επιτρεπόμενα όρια, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν λύνουν το πρόβλημα.
Ως προς τον τρόπο προστασίας από τους ρύπους απλώς δεν υπάρχει ατομική λύση και γι’ αυτό οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προτείνουν αυστηρότερους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων. Παράλληλα, κρίνουν επιτακτική τη στροφή σε «καθαρά» καύσιμα και αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στη βιομηχανία και τις μεταφορές, που είναι οι βασικές πηγές ρύπων.

Βλέπουν την υγεία με άλλον... αέρα

Mία νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την ευρέως αποδεκτή άποψη ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με καθαρή ατμόσφαιρα έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης «New England Journal of Medicine», εξέτασε τη σχέση ατμοσφαιρικής μόλυνσης με το προσδόκιμο ζωής σε 51 αμερικανικές πόλεις το διάστημα 1980-2000. Οι επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 2000 οι άνθρωποι σε συγκεκριμένες πόλεις ζούσαν μέχρι 2,72 χρόνια περισσότερο σε σχέση με το 1980 και ένα ποσοστό της τάξης του 15% οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στην καθαρότερη ατμόσφαιρα.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στη δράση των σωματιδίων PM2.5, τα οποία αποτελούν τον πιο επιβαρυντικό παράγοντα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στις πόλεις που είχαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στην ποιότητα του αέρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μείωση της τάξης των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο στα PM2.5 πρόσθετε κατά μέσο όρο 7 μήνες ζωής στους κατοίκους τους.


ΑΠΟΛΛΩΝΑΤΟΥ ΕΥΗ, ΜΑΚΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Ελεύθερος Τύπος

Οι έρευνες για την περιοχή μας που είναι;;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top