Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Μείωση των αποδοχών του πρότεινε για το 2009 ο πρόεδρος της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλος...


Μείωση των αποδοχών του στο 40% του μισθού που λάμβανε το 2008 πρότεινε για το 2009 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλος και το υπόλοιπο 60% των αποδοχών του το συνδέει με συγκεκριμένους στόχους.
Συγκεκριμένα, το χωρίζει σε τρεις στόχους που πρέπει να επιτευχθούν εντός του 2009 και υπολογίζονται ο καθένας στο 20% όπως προκύπτει από την εισήγησή του στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης η οποία και εγκρίθηκε.
Οι τρεις στόχοι σχετίζονται με την επίτευξη των οικονομικών επιδόσεων του προϋπολογισμού 2009 για την ΔΕΗ, την εξοικονόμηση 90 εκατ. ευρώ μέσω των ελέγξιμων δαπανών της επιχείρησης καθώς και την υπογραφή συμβάσεων, πάντα εντός του έτους, για την ανάθεσης έργων κατασκευής Μονάδων παραγωγής ισχύος 2.400MW.
Σημειώνεται ότι για φέτος δεν θα του δοθεί και μπόνους ενώ ανάλογες περικοπές προβλέπονται στην απόφαση για τον αντιπρόεδρο της ΔΕΗ κ. Χατζηαργυρίου αλλά και για τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ευθύμογλου οι οποίοι αναλαμβάνουν την επίτευξη διαφορετικών στόχων από τον πρόεδρο προκειμένου να φτάσουν στο 100% των μισθών τους.

Αναλυτικά στην εισηγηση που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Αθανασόπουλου αναφέρονται τα εξης:

Οι οικονομικές, λειτουργικές και στρατηγικές προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ με επιτυχία τα επόμενα χρόνια είναι μοναδικής δυσκολίας και ύψιστης σημασίας, όπως είχε διαφανεί ήδη από το Στρατηγικό Σχέδιο που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2007. Μέσα από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της περιόδου 2009-2014 γίνεται βέβαιο ότι είναι απόλυτα αναγκαία η επίτευξη των στόχων σε όλα τα επίπεδα προκειμένου η ΔΕΗ να είναι μια σύγχρονη, αποτελεσματική, αποδοτική και δυναμική επιχείρηση ώστε να μπορεί να συνεχίσει με επιτυχία το έργο της προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών. Σε μια συγκυρία σαν τη σημερινή, η ΔΕΗ δεν μπορεί παρά να επιτυγχάνει τους στόχους της με κάθε θυσία.
Η επίτευξη των στόχων της ΔΕΗ συνιστά μοναδική πρόκληση. Από τη μια μεριά, το εξωτερικό περιβάλλον είναι συνηθισμένο σε μια κατάσταση όπου η ΔΕΗ ακόμα λογίζεται ότι μόνο παρέχει υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ότι είναι κατά κάποιο τρόπο αρωγός του κοινωνικού συνόλου και ότι με αυτό το πρόσωπο είναι υποχρεωμένη να ανταποκρίνεται θετικά στα αιτήματα για χαμηλότερα του κόστους τιμολόγια, για μη διεκδίκηση είσπραξης οφειλών, για νέες προσλήψεις, για αποδοχή ρυθμίσεων που λειτουργούν σε βάρος της, κλπ. Από την άλλη μεριά, οι θεσμοί και οι πρακτικές ετών στο εσωτερικό περιβάλλον της ΔΕΗ, έχουν δημιουργήσει μια σε μεγάλο βαθμό ανελαστική υποδομή και μια κουλτούρα η οποία αντιστέκεται συστηματικά στην αλλαγή και δείχνει απρόθυμη να ανταποκριθεί στην προφανή κρίση της Επιχείρησης.
Με βάση τα παραπάνω, η σύνδεση των μεικτών αποδοχών της ανώτατης Διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ με τους στόχους της Επιχείρησης καθίσταται πλέον αναγκαία γιαυτό και σχετικά με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο καθίσταται πλέον εφικτή και ώριμη η ενεργοποίηση της διάταξης του άρθρου 17 παρ. 2 του Καταστατικού της ΔΕΗ και η σύνδεση των αποδοχών του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας με την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων, ως εξής:

- 20% των σταθερών ετησίων αποδοχών για επίτευξη του προϋπολογισμού του έτους 2009
- 20% των σταθερών ετησίων αποδοχών για επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ελεγχόμενων δαπανών ύψους 90 εκ. ευρώ το 2009
- 20% των σταθερών ετησίων αποδοχών για επίτευξη στόχου ανάθεσης έργων κατασκευής Μονάδων παραγωγής ισχύος 2.400MW.

Η πρόβλεψη απόδοσης μεταβλητών αποδοχών (bonus) για το 2009 προτείνεται να μην ενεργοποιηθεί καθόλου, ανεξάρτητα από τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των σταθερών αποδοχών του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου που θα καταβληθούν μετά την επίτευξη όλων των παραπάνω στόχων παραμένει στα όρια των αντίστοιχα εγκεκριμένων αποδοχών του έτους 2008. Είναι προφανές ότι η παραπάνω διευθέτηση αφορά το έτος 2009, καθώς η σύμβαση του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου λήγει την 30/01/2010.
Κρίνεται κατά συνέπεια επιβεβλημένη η σχετική τροποποίηση της σύμβασης του κ. Αθανασόπουλου σύμφωνα με τα παραπάνω και η εξουσιοδότηση ειδικά προς τούτο εντεταλμένου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου που θα την υπογράψει εκ μέρους της εταιρείας.
Η εν λόγω κλιμάκωση των αποδοχών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου τελεί προφανώς υπό την αίρεση της έγκρισης της Γενικής Συνέλευσης σύμφωνα με το Νόμο 2190/20.
Σχετικά με τον αντιπρόεδρο και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Νικόλαο Χατζηαργυρίου προτείνεται η διευθέτηση των σταθερών μικτών αποδοχών του ως εξής:

- 20% των σταθερών ετησίων αποδοχών για επίτευξη του προϋπολογισμού του έτους 2009
- 20% των σταθερών ετησίων αποδοχών για επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ελεγχόμενων δαπανών ύψους 90 εκ. ευρώ το 2009
- 20% των σταθερών ετησίων αποδοχών για μείωση των απωλειών ρεύματος (τεχνικές και μη τεχνικές) κατά 15% για το 2009, και βελτιστοποίηση του συστήματος καταμέτρησης και επίτευξη δύο καταμετρήσεων το χρόνο ανά πελάτη μέσα στα πλαίσια του υφιστάμενου κόστους καταμέτρησης για το 2009

Η πρόβλεψη απόδοσης μεταβλητών αποδοχών (bonus) για το 2009 προτείνεται να μην ενεργοποιηθεί καθόλου, ανεξάρτητα από τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας.
Σημειώνεται ότι το σύνολο των σταθερών αποδοχών του Αντιπροέδρου & Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου που θα καταβληθούν μετά την επίτευξη όλων των παραπάνω στόχων παραμένει στα όρια των αντίστοιχα εγκεκριμένων αποδοχών του έτους 2008. Η παραπάνω διευθέτηση αφορά το έτος 2009, καθώς η σύμβαση του Αντιπροέδρου & Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου λήγει την 08/01/2010.
Είναι κατά συνέπεια επιβεβλημένη η σχετική τροποποίηση της σύμβασης του αντιπροέδρου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου με την ΔΕΗ σύμφωνα με τα παραπάνω και η εξουσιοδότηση ειδικά προς τούτο του κ. Αθανασόπουλου που θα την υπογράψει εκ μέρους της Εταιρείας.
Η εν λόγω κλιμάκωση των αποδοχών του Αντιπροέδρου & Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου τελεί προφανώς υπό την αίρεση της έγκρισης της Γενικής Συνέλευσης σύμφωνα με το Νόμο 2190/20.

Σχετικά με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Πρόδρομο Ευθύμογλου προτείνεται η διευθέτηση των σταθερών μικτών αποδοχών του ως εξής:

- 20% των σταθερών ετησίων αποδοχών για επίτευξη του προϋπολογισμού του έτους 2009
- 20% των σταθερών ετησίων αποδοχών για επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ελεγχόμενων δαπανών ύψους 90 εκ. ευρώ το 2009 και
- 20% των σταθερών ετησίων αποδοχών για τη διαχείριση όλων των αποθηκών της Επιχείρησης μέσω μηχανογραφημένης εφαρμογής και πλήρης κατάργηση των χειρόγραφων συστημάτων και διαδικασιών έως το τέλος του 2009, και για τη μείωση των αποθεμάτων κατά 10% για το 2009, μη συμπεριλαμβανομένων των πεπαλαιωμένων υλικών για τα οποία θα γίνουν σχετικές προβλέψεις

Η πρόβλεψη απόδοσης μεταβλητών αποδοχών (bonus) για το 2009 προτείνεται να μην ενεργοποιηθεί καθόλου, ανεξάρτητα από τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας.

Η παραπάνω διευθέτηση των σταθερών μεικτών αποδοχών αφορά το έτος 2009. Είναι κατά συνέπεια επιβεβλημένη η σχετική τροποποίηση της σύμβασης του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου με την ΔΕΗ Α.Ε. σύμφωνα με τα παραπάνω και η εξουσιοδότηση ειδικά προς τούτο του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου που θα την υπογράψει εκ μέρους της Εταιρείας.

Πηγή: Express.gr

Μετά από αυτή την εξέλιξη θα πρέπει να κάνουμε ένα έρανο προκειμένου να τους εξασφαλίσουμε τα προς το ζήν...
Δεν το κάνουμε για αυτούς αλλά για την φουκαριάρα την μάνα τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top