Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Τελευταία (ίσως) ευκαιρία να σώσουμε ότι σώζεται!...


Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης, λόγω του σχεδιαζόμενου δίπλα στο χωριό ορυχείου, σας στέλνουμε το παρακάτω κείμενο, όπου τεκμηριώνουμε αναλυτικά την πάγια εναντίωση μας στην αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής και στις επεκτάσεις των ορυχείων.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφατες εξελίξεις αφορούν στην ΚΥΑ 189708 / 3440, που έπεσε σαν «βόμβα» στην περιοχή, και δίνει το δικαίωμα στη ΔΕΗ να ξεκινήσει εκσκαφές …αύριο το πρωί στη διασταύρωση Ποντοκώμης χωρίς να έχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων !!. Η φόρμουλα που βρέθηκε για αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση ήταν να ανασυρθεί από το συρτάρι μια παλιά ΚΥΑ του 2003, που αφορούσε το Ορυχείο Πτολεμαΐδας, και να τροποποιηθεί ώστε να καλύπτει και το εκκολαπτόμενο ορυχείο Ποντοκώμης στον τομέα των Περιβαλλοντικών Όρων. Οι ευθύνες για αυτή την αβελτηρία επιμερίζονται σε πολλούς και φυσικά και στους τοπικούς άρχοντες που είτε δεν πήραν είδηση την ΚΥΑ 189708 (παρότι εκδόθηκε εδώ και 4 μήνες !! ) ή απλά ετήρησαν σιγή ιχθύος.
Ελπίζουμε να τηρηθούν τουλάχιστον οι υποσχέσεις που έδωσε Η ΔΕΗ στις εσπευσμένες συσκέψεις των ημερών, ότι δηλαδή δεν θα ενεργοποιήσει την επίμαχη ΚΥΑ και θα υποβάλει νέα ΜΠΕ.

ΝΕΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΣ
“τελευταία (ίσως) ευκαιρία να σώσουμε ότι σώζεται!”
Στην ευρύτερη περιοχή της Ποντοκώμης υπάρχει ένα αξιόλογο λιγνιτικό κοίτασμα με εκμεταλλεύσιμα αποθέματα της τάξης των 413.000.000 τόνων, το οποίο παρουσιάζει τη δεύτερη μικρότερη σχέση εκμετάλλευσης από όλα τα υπόλοιπα κοιτάσματα του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ). Ένα μέρος του κοιτάσματος ευρίσκεται κάτω από τις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς – ΚΥΤ Καρδιάς, ενώ ένα άλλο σημαντικό τμήμα του (139.000.000 τόνοι) αναπτύσσεται στο υπέδαφος του Δημοτικού Διαμερίσματος Ποντοκώμης(1).
Στην πλήρη του ανάπτυξη το ορυχείο θα «καταπιεί» τον οικισμό της Ποντοκώμης, ενώ θα πλησιάσει επικίνδυνα το Μαυροδέντρι, σε μια απόσταση που δεν θα ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα. Το νέο ορυχείο θα προστεθεί στο σύνολο των 300.000 στρεμμάτων που αναγκαστικά απαλλοτριώθηκαν για λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ η Ποντοκώμη θα προστεθεί στη λίστα των οικισμών (ΚΟΜΑΝΟΣ, ΧΑΡΑΥΓΗ, ΚΑΡΔΙΑ, ΚΛΕΙΤΟ, ) που διαγράφτηκαν από το χάρτη στο βωμό της εξόρυξης του λιγνίτη και της παραγωγής ενέργειας.
Οι εκσκαφείς βέβαια δεν θα σταματήσουν στα νέα όρια, καθώς η γεωτρητική έρευνα προβλέπεται να επεκταθεί στον Τομέα «Κ» της λεκάνης Σαριγκιόλ.
Για το σχεδιαζόμενο ορυχείο της Ποντοκώμης πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί την τελευταία διετία. Το συμπέρασμα είναι ότι, παρά την 60χρονη αρνητική εμπειρία από τις σοβαρές και πολυδιάστατες επιπτώσεις της εξόρυξης του λιγνίτη, ελάχιστοι είναι αυτοί που αντιδρούν στην διάνοιξη του νέου ορυχείου. Για μια ακόμα φορά η ΔΕΗ, με την αποδοχή – και συχνά με την πίεση - της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των εκπροσώπων της (νομαρχία, δήμοι, συνδικάτα), θα πάρει αυτό που επιδιώκει.
Το σκηνικό γνωστό, το έργο έχει παιχτεί πολλές φορές, ενώ το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο. Κάποιοι βέβαια –τοπικοί παράγοντες που με ιδιαίτερη ένταση επιδιώκουν την διάνοιξη νέων ορυχείων και πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση - αντί να διαδραματίσουν ρόλο πρωταγωνιστή αρκούνται στον ρόλο του κομπάρσου. Αλλά όταν οι επόμενες γενιές θα αποδώσουν τις ευθύνες, προφανώς αυτοί δεν θα υπάρχουν για να τις αναλάβουν.
Εκτίμηση των οικολογικών οργανώσεων της περιοχής, αλλά και του γράφοντος είναι πως το εν λόγω ορυχείο δεν πρέπει να γίνει. Πέρα από τον παγκόσμιο κανόνα για άμεσο περιορισμό των στερεών καυσίμων και τις διεθνείς υποχρεώσεις μας για τη δραστική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, το ορυχείο της Ποντοκώμης κρίνεται και τοπικά ασύμφορο. Βραχυπρόθεσμα θα λύσει πολύ λιγότερα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας από αυτά που θα δημιουργήσει, ενώ μακροπρόθεσμα θα συμβάλει με τη σειρά του στη γενικότερη απαξίωση τις περιοχής.
Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει για πρώτη φόρα να βάλουμε φρένο στα σχέδια για την επέκταση των ορυχείων.

(Η συνέχεια του άρθρου στο www.pontokomi.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top