Στην... πρόσληψη εκατοντάδων χιλιάδων μελισσών προχώρησαν οι αξιωματούχοι του αεροδρομίου στο Σένεφελντ του Βερολίνου, προκειμένου να μετρούν κάθε μήνα την ποιότητα του αέρα από τις ρυπογονές ουσίες που εκλύουν τα αεροπλάνα.
Στις κυψέλες, που θα στηθούν πολύ κοντά στον κεντρικό αεροδιάδρομο, οι εργάτριες θα δίνουν μηνιαία αναφορά για την κατάσταση που επικρατεί, έχοντας επιτελικό ρόλο στο να ελέγχουν το κατά πόσο φιλικό είναι το αεροδρόμιο προς το περιβάλλον.
Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό σύστημα ελέγχου ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, που θα στηρίζεται στο «βιοέλεγχο».
Ελεγκτές
Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη από το 1964 ότι οι μέλισσες μπορούν να μεταφέρουν στη κυψέλη τους βαρέα μέταλλα και τοξικούς ρύπους. Είχε διαπιστωθεί ότι οι κύριες ουσίες που συσσωρεύονται στα μελίσσια και μπορούν να περάσουν στον άνθρωπο είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το κάδμιο, το χρώμιο και ο χαλκός. Το ίδιο απέδειξε και έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία το 2005.
Η ποιότητα του αέρα θα εξετάζεται από τα υποπροϊόντα της μέλισσας. Το μέλι, το κερί, ακόμα και οι κηρήθρες, αποτελούν για τους επιστήμονες δείκτες για την κατάσταση της ατμόσφαιρας.
Ολα τα προϊόντα θα αναλύονται σε εργαστήρια προκειμένου να ανιχνεύονται βαρέα μέταλλα και άλλοι επικίνδυνοι ρύποι που ενδέχεται να μεταφέρουν οι μέλισσες μέσα στις κυψέλες από το περιβάλλον.
Αλλωστε, το διεθνές αεροδρόμιο του Σένεφελντ θα αποτελέσει το βασικό αεροδρόμιο του Βερολίνου, έπειτα από το οριστικό κλείσιμο του Τέγκελ, του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, που θα πραγματοποιηθεί το 2012. Στο πλαίσιο αυτής της επέκτασης, οι μέλισσες θα παίξουν τον δικό τους ρόλο για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το έργο στο περιβάλλον.
Η δοκιμασμένη συνταγή
Παρόμοιο πρόγραμμα υπάρχει επίσης στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, ενώ το πείραμα έχει στεφθεί με επιτυχία και στο αεροδρόμιο του Αμβούργου. Από το 1999, ομάδα βιολόγων έχει στήσει εκεί έξι μελίσσια.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 120.000 μέλισσες «εργάζονται» στον βιοέλεγχο και μέχρι στιγμής οι αναφορές που δίνουν είναι ότι η κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο έχει βελτιωθεί αισθητά.
Οι εργάτριες μέλισσες συλλέγουν γύρη από τα φυτά γύρω από το αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα οι τοξικοί ρύποι να εμφανίζονται στα μελίσσια τους.
Στα 11 χρόνια που λειτουργεί το σύστημα, οι μέλισσες βοήθησαν πολύ στο να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μειωθεί η ρύπανση από τις εκατοντάδες πτήσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά. Πλέον, το μέλι που παράγεται στα μελίσσια του αεροδρομίου δίδεται ως ενθύμιο στους επιβάτες των αεροπλάνων.
Η πρώτη έρευνα
Η πρώτη μεγάλη έρευνα που είχε χρησιμοποιήσει τις μέλισσες ως «βιοελεγκτές» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έγινε στην Ελβετία από το 1984 μέχρι το 2002. Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση που είχαν οι εκπομπές τοξικού μολύβδου στην ατμόσφαιρα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: τα επίπεδα του επικίνδυνου ρύπου που είχαν βρεθεί στο μέλι της σοδειάς του 2002 ήταν 5 φορές χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά του 1984. Η μείωση που παρατήρησαν οι Ελβετοί επιστήμονες αποδόθηκε στους καταλύτες των αυτοκινήτων που σταμάτησαν τις εκπομπές μολύβδου.
Κινδυνεύουν με αφανισμό!
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την εξαφάνιση των μελισσών παγκοσμίως, που θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στη διατροφή του πληθυσμού της Γης.
Οι επιστήμονες του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ, σε έκθεσή τους, τονίζουν ότι το φαινόμενο εντοπίζεται εκτενώς στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αφανίζονται ολόκληρες αποικίες. Πλέον, διαπιστώνουν ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και στην Κίνα αλλά και στην Ιαπωνία, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκαν αφανισμοί αποικιών και στην αφρικανική ήπειρο - και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο.
Ο επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ, Αχίμ Στάινερ, ανέφερε ότι από τα 100 είδη που παρέχουν το 90% των τροφίμων στο κόσμο περισσότερα από 70 επικονιάζονται από τις μέλισσες!
Σε έκθεση που σύνταξε ο οργανισμός, οι εκτιμήσεις για τους πληθυσμούς των μελισσών είναι άκρως απογοητευτικές. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτές θα συρρικνωθούν περαιτέρω σε ολόκληρο τον κόσμο.
Προκειμένου να ανακοπεί αυτή η τάση, θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα αποκατάστασης που θα θωρακίζουν τους οικοτόπους τους. Κίνητρα θα πρέπει να δοθούν και στους μελισσοκόμους, προκειμένου να τοποθετήσουν τα κατάλληλα φυτά κοντά σε καλλιέργειες ή να μειώσουν τη χρήση εντομοκτόνων και άλλων χημικών.
Οι ερευνητές του περιβαλλοντικού προγράμματος δηλώνουν επίσης εξαιρετικά απαισιόδοξοι για την κατάσταση των άγριων πληθυσμών της μέλισσας, καθώς είναι αδύνατο να προστατευθούν
Πηγή: real.gr - Γιάννη Μύττη
Τρίτη 21 Ιουνίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου