Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Το σημείο δύναμης βρίσκεται στην παρούσα στιγμή...

Το σημείο δύναμης βρίσκεται στην παρούσα στιγμή…εδώ και τώρα, στο μυαλό μας. Δεν έχει σημασία για πόσο καιρό είχαμε αρνητικά πρότυπα, μια ασθένεια, μια χάλια σχέση, οικονομικά προβλήματα ή μίσος απέναντι στον εαυτό μας. Μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε αλλαγές σήμερα. Οι σκέψεις που κάναμε και οι λέξεις που χρησιμοποιούσαμε επανειλημμένα έχουν δημιουργήσει τη ζωή μας και τις εμπειρίες μας μέχρι στιγμής. Παρόλα αυτά, αυτός είναι ο παρελθών τρόπος σκέψης. Τον κάναμε ήδη. Αυτό που επιλέγουμε να σκεφτούμε και να πούμε σήμερα, αυτή τη στιγμή, θα δημιουργήσει το αύριο και την επόμενη μέρα και την επόμενη εβδομάδα και τον επόμενο μήνα και τον επόμενο χρόνο και ούτω καθ’ εξής. Το σημείο δύναμης είναι πάντα στην παρούσα στιγμή. Εδώ ξεκινάμε να κάνουμε τις αλλαγές. Τι απελεθευρωρική ιδέα! Μπορούμε να αρχίσουμε να αποδιώχνουμε τις παλιές ανοησίες. Τώρα. Και η πιο παραμικρή αρχή θα κάνει τη διαφορά.
Όταν ήσασταν μικροσκοπικό μωρό, ήσασταν αγνή χαρά και αγάπη. Γνωρίζατε πόσο σημαντικός/ή ήσασταν. Νοιώθατε πως είστε το κέντρο του σύμπαντος. Είχατε τόσο θάρρος που ζητούσατε αυτό που θέλατε και εκφράζατε τα συναισθήματά σας ανοιχτά. Αγαπούσατε τον εαυτό στο σύνολό του – κάθε μέρος του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων και των κοπράνων σας. Ξέρατε πως ήσασταν τέλειος/α. Και αυτή είναι η αλήθεια της ύπαρξής σας. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανοησίες που μαθαίνουμε και μπορούμε να ξεμάθουμε.
Όταν ένα μωρό είναι ταραγμένο, εκφράζεται με γοερές κραυγές, καθαρό κλάμα. Δεν αναρωτιέται αν πρέπει ή όχι να κλάψει. Αν το αγκαλιάσεις ή το ταϊσεις, σε μερικά δευτερόλεπτα τέρμα τα δάκρυα. Αν το μωρό είναι θυμωμένο, σε κάνει να το καταλάβεις οπωσδήποτε. Αλλά ακόμα κι αυτό, το αφήνει να περάσει σύντομα. Φαντάζεσαι ότι ένα μωρό μπορεί να νοιώσει ένοχο για το θυμό του; Τα μωρά το αφήνουν να κυλήσει, να περάσει. Εκφράζονται πλήρως και μετά το βουλώνουν. Τα βρέφη είναι τέλειοι δάσκαλοι. Και δείχνουν τη σωστή χρήση της ενέργειας. Μάθε το αυτό και θα μπορέσεις να μεταμορφώσεις κάθε σου συνήθεια.
Πόσο συχνά έχουμε πει: “Έτσι είμαι”, ή “Έτσι είναι”. Αυτό που πραγματικά λέμε είναι πως “αυτό που πιστεύουμε είναι αληθινό για μας”. Συνήθως αυτό που πιστεύουμε είναι απλά η γνώμη κάποιου άλλου που έχουμε δεχθεί και ενσωματώσει στο σύστημα πεποιθήσεών μας. Ταιριάζει με όλα τα άλλα πράγματα που πιστεύουμε. Αν, σαν παιδιά διδαχθήκαμε πως ο κόσμος είναι ένα τρομακτικό μέρος, τότε, οτιδήποτε ακούμε που ταιριάζει με αυτήν την πεποίθηση θα το δεχόμαστε ως αληθινό. Για παράδειγμα: “Μην εμπιστεύεσαι τους ξένους”, “Μην βγαίνεις έξω τη νύχτα”, “Οι άνθρωποι θα σε ξεγελάσουν” και ούτω καθ’ εξής. Από την άλλη πλευρά, αν διδαχθούμε νωρίς στη ζωή μας πως ο κόσμος είναι ένα ασφαλές και χαρούμενο μέρος, τότε θα πιστέυουμε άλλα πράγματα όπως: “Η αγάπη βρίσκεται παντού”, “Οι άνθρωποι είναι τόσο φιλικοί” και “Τα χρήματα μου έρχονται εύκολα”. Οι εμπειρίες της ζωής μας είναι ο καθρέφτης των πεποιθήσεών μας.
Σπάνια καθόμαστε και αμφισβητούμε τις πεποιθήσεις μας. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε: “Γιατί πιστεύω πως είναι δύσκολο για μένα να μάθω; Ισχύει αυτό πραγματικά; Αληθεύει για μένα τώρα; Από που προήλθε αυτή η πεποίθηση; Εξακολουθώ και την έχω απλά επειδή ο δάσκαλός μου της πρώτης τάξης μου το επαναλάμβανε; Θα ήμουν καλύτερα αν την απέρριπτα;”
Σταματήστε για ένα λεπτό και συγκροτήστε τη σκέψη σας. Τι σκέφτεστε αυτή τη στιγμή; Αν οι σκέψεις διαμορφώνουν τη ζωή και τις εμπειρίες σας, θα θέλατε αυτή η σκέψη να γίνει αλήθεια για σας; Αν είναι μια σκέψη ανησυχίας, θυμού, οδύνης ή εκδίκησης, πως πιστεύετε πως η σκέψη αυτή θα επιστρέψει σε εσάς; Ό,τι στέλνουμε προς τα έξω νοητικά ή λεκτικά επιστρέφει σε εμάς με την ίδια μορφή.
Αφιερώστε λίγο χρόνο και ακούστε τα λόγια που λέτε. Αν ακούσετε τον εαυτό σας να λέει κάτι τρεις φορές, γράψτε το. Έχει γίνει πρότυπο για σας. Στο τέλος της εβδομάδας, εξετάστε τον κατάλογο που φτιάξατε και θα δείτε με τι τρόπο οι λέξεις ταιριάζουν με τις εμπειρίες σας. Αλλάξτε τα λόγια σας και τις σκέψεις σας και θα δείτε τη ζωή σας να αλλάζει. Για να ελέξγετε τη ζωή σας, ελέγξτε την επιλογή των λέξεων και σκέψεων σας. Κανένας άλλος δεν σκέπτεται στο νου σας εκτός από εσάς.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Louse L. Hay Θεράπευσε το σώμα σου και από το βιβλίο του Dan Milman Ο Δρόμος του Ειρηνικού Πολεμιστή

Πηγή: http://mybellavista.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top