Πολλοί είναι αυτοί που ονειρεύονται κάποια μέρα να μετακομίσουν σε ένα μεγαλύτερο σπίτι. Ο Χαγκάι Ναγκάρ δεν είναι ένας από αυτούς. Ο Ισραηλινός αρχιτέκτονας έχει μια... μάλλον αμφιλεγόμενη λύση στο πρόβλημα άναρχα και πυκνά δομημένων πόλεων, όπως η Αθήνα: το CHU 200, ένα σπίτι με διαστάσεις... περιπτέρου, το οποίο όμως διαθέτει ό,τι χρειάζεστε, από κουζίνα και μπάνιο μέχρι αποθήκη.
«Τα αρχικά CHU σημαίνουν «συμπιεσμένο σπίτι» και ο αριθμός 200 είναι τα 200 επί 200 εκατοστά του όγκου του», λέει ο Ναγκάρ. «Πρόκειται για μια μονάδα που διαθέτει όλες τις λειτουργίες ενός κανονικού σύγχρονου σπιτιού, οι οποίες όμως είναι συμπυκνωμένες σε ένα χώρο 2x2».
Ο αρχιτέκτονας έχει σχεδιάσει γραφεία, σπίτια και νυχτερινά κέντρα για πελάτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Όταν του ζητήθηκε να δημιουργήσει ένα οικολογικό σπίτι για μια έκθεση στο Τελ Αβίβ, συνειδητοποίησε ότι όση ώρα βρίσκεται στο δικό του σπίτι, καταλαμβάνει ένα μικρό τμήμα του χώρου: δεν μπορεί για παράδειγμα να βρίσκεται ταυτόχρονα στην τουαλέτα, στην κουζίνα και στο καθιστικό.
Έτσι σκέφτηκε να κατασκευάσει ένα οίκημα που και λιγότερο χώρο καταλαμβάνει και λιγότερα υλικά χρειάζονται για την ανέγερσή του, κάτι που το καθιστά πιο φιλικό προς το περιβάλλον. «Στα κανονικά σπίτια, το μεγαλύτερο τμήμα του πατώματος δεν χρησιμοποιείται», λέει. «Σκεφτήκαμε λοιπόν πώς θα μπορούσαμε να συρρικνώσουμε ένα σπίτι διατηρώντας παράλληλα όλες τις ανέσεις που μας παρέχει ένας μεγάλος χώρος».
Το CHU 200 είναι φτιαγμένο από μέταλλο και ζυγίζει περίπου 700 κιλά. Στη στέγη του έχουν τοποθετηθεί ηλιακοί συλλέκτες, που τροφοδοτούν το σπίτι με ηλεκτρισμό και ζεστό νερό, ενώ η μονάδα μπορεί να συνδεθεί και με εξωτερικές πηγές νερού και ρεύματος. Ο Ναγκάρ υποστηρίζει ότι παρότι έχει κατασκευάσει μόνο ένα πρωτότυπο, ήδη ξένοι επιχειρηματίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ιδέα του. «Κάποιοι μου έχουν ζητήσει σοβαρά να κατασκευάσω και να αποθηκεύσω κάπου αρκετά CHU 200 ώστε, σε περίπτωση σεισμού ή άλλης φυσικής καταστροφής, να τα στείλουμε όπου χρειάζονται».
Ο Ισραηλινός αρχιτέκτονας λέει ότι στόχος του είναι να αλλάξει τον τρόπο, με τον οποίο ο κόσμος αντιλαμβάνεται την έννοια του χώρου, αλλά παράλληλα να ενθαρρύνει τους συναδέλφους του να τολμήσουν... κάτι διαφορετικό. «Ως αρχιτέκτονες, ίσως αυτή είναι η αποστολή μας, ίσως ήρθε η ώρα να καινοτομήσουμε, να ξανασκεφτούμε και να επαναξιολογήσουμε τον τρόπο ζωής μας».
Πηγή: http://atithaso.blogspot.com/
Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου