Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

«Πράσινη άσκηση» το μυστικό για την ψυχική υγεία...


Πέντε λεπτά άσκησης στην ύπαιθρο συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής και της σωματικής υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.
Πιο συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε, όταν η άσκηση συνδυάζεται με τη φύση τα οφέλη που προκύπτουν για την υγεία είναι μεγάλα, ενώ βελτιώνεται η διάθεση και αυξάνεται η αυτοεκτίμηση.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση που είχαν διάφορες δραστηριότητες, όταν αυτές πραγματοποιούνταν στο φυσικό περιβάλλον ή σε κήπους και πάρκα.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων που εξέτασαν οι επιστήμονες συγκαταλέγεται το περπάτημα, η κηπουρική, η ποδηλασία, η ιππασία, το ψάρεμα, η βαρκάδα, ακόμα και η καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων.
Τα μεγαλύτερα θετικά αποτελέσματα για την υγεία προκύπτουν τα πρώτα πέντε λεπτά της άσκησης, ενώ σε μεγαλύτερο βαθμό φαίνεται να επωφελούνται οι νέοι και οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες.

Πράσινο και Μπλε
Οι ερευνητές διαπίστωσαν θετικά αποτελέσματα και στην περίπτωση άσκησης κοντά σε περιοχές με νερό, όπως λίμνες και ποτάμια.
Σε δηλώσεις του ο Jules Pretty, επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, τόνισε ότι «οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα άγχους ή πάσχουν από ψυχικές νόσους ενδεχομένως θα επωφεληθούν περισσότερο από την πράσινη άσκηση».
«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ακόμα και μερικά λεπτά πράσινης άσκησης μπορούν να αποτελέσουν τη θεραπεία για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, και το σημαντικότερο είναι ότι δεν χρειάζονται φάρμακα ή χρήματα», επισήμανε ο Paul Farmer, διευθυντής κέντρου για την ψυχική υγεία στη Βρετανία.
«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη να μπορούν να επιλέξουν τη θεραπεία που θα ήθελαν να ακολουθήσουν. Θα θέλαμε όλοι οι γιατροί να θεωρούσαν ότι η άσκηση μπορεί να αποτελέσει κατάλληλη θεραπεία», κατέληξε ο κ. Farmer.

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top