Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

1 δισ. θα κοστίζει η λιγνιτο-ρύπανση...

Πάνω από 1 δισ. ευρώ το χρόνο περίπου (όσα θα εξοικονομηθούν δηλαδή από την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού) θα πληρώνει η ΔΕΗ για το διοξείδιο του άνθρακα από το 2013. Στο κόκκινο συνεχίζουν να βρίσκονται 24 από τις 31 μονάδες παραγωγής ενέργειας, που ξεπέρασαν και το 2009 τις δωρεάν κατανεμημένες εκπομπές ρύπων.

Μέχρι στιγμής, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που ξεπερνάει τις ετήσιες δωρεάν κατανεμημένες εκπομπές για το διάστημα 2008-12, αγοράζει το δικαίωμα για τους επιπλέον ρύπους στο χρηματιστήριο. Για το 2009, η ΔΕΗ στάθηκε τυχερή, διότι η τιμή του άνθρακα σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι 5 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα στοίχισαν πέρυσι στη ΔΕΗ μόνο 68 εκατ. ευρώ. Αλλωστε θετική επίδραση είχαν και οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του 2009 που ενίσχυσαν την παραγωγή από τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ έναντι των «βρόμικων» λιγνιτικών.
Τα ψέματα όμως τελείωσαν, ρυπαίνουμε σημαίνει πληρώνουμε και αυτή είναι μια πραγματικότητα που από το 2013 θα «τσούζει» πολύ: βάσει της εξέλιξης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων, η ΔΕΗ θα υποχρεούται να αγοράζει τη ρύπανση που θα εκπέμπει, καθώς δεν θα δικαιούται πλέον δωρεάν κατανεμημένες εκπομπές. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρ. Ζερβός, ανακοίνωσε τη σταδιακή αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, από το 2011 έως και το 2013, προκειμένου να ενσωματωθεί το επιπλέον κόστος των ρύπων (4%-5%).


Οι επιπτώσεις στους λογαριασμούς
Συγκεκριμένα εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το ενδεχόμενο επιπτώσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, από την παρέμβαση του ΔΝΤ, ενώ υπάρχει πάντα η περίπτωση να ζητηθεί από την κυβέρνηση πάγωμα ή και μείωση των τιμολογίων προκειμένου να ελεγχθεί η άνοδος του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την κατεύθυνση των προτάσεων που έχει ήδη υποβάλει η ΔΕΗ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πρέπει τα τιμολόγια να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και να αποφεύγονται οι επιδοτήσεις, που σημαίνει ότι πρέπει να μειωθούν τα τιμολόγια με υψηλά περιθώρια κέρδους και να αυξηθούν τα ζημιογόνα. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία ειδικού χαμηλού τιμολογίου για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Ο Τ. Γρηγορίου, υπεύθυνος κλιματικών αλλαγών της Greenpeace, μας εξηγεί τι θα πλήρωνε η ΔΕΗ τώρα με βάση τη σημερινή τιμή του άνθρακα (13 ευρώ περίπου ανά τόνο), εάν θα αγόραζε όλους τους ρύπους: «Σε αυτή την περίπτωση το κόστος των 50 εκατ. τόνοι CO2, που εκπέμπει ετησίως η ΔΕΗ, υπολογίζεται στα 650 εκατ. ευρώ. Μία τέτοια εκτίμηση όμως δεν λαμβάνει υπ' όψιν τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Το 2013, καθώς η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμπτει με πιο γρήγορους ρυθμούς, οι τιμές του CO2 θα αρχίσουν να πλησιάζουν τα επίπεδα που είχαν πριν την κρίση. Ηδη η Deutsche Bank υπολογίζει ότι προς το τέλος του χρόνου η τιμή του άνθρακα θα κυμαίνεται στα 18-20 ευρώ/τόνο. Μία τέτοια τιμή θα σήμαινε ότι η ΔΕΗ θα πλήρωνε περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο σε δικαιώματα εκπομπών!»
Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι πριν την οικονομική κρίση το 2008, στο επιχειρηματικό της πλάνο η ΔΕΗ εκτιμούσε αυτό το κόστος σε 1,4 δισ. ετησίως! Η εμμονή της ΔΕΗ στα ορυκτά καύσιμα και η απαξίωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα στοιχίσουν δισεκατομμύρια ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν οι έλληνες φορολογούμενοι και οι καταναλωτές. Παρά τις διακηρύξεις περί πράσινης ανάπτυξης στο νέο επιχειρηματικό πλάνο που θα ανακοινωθεί σε περίπου ένα μήνα, είναι άγνωστο ακόμα αν η νέα διοίκηση της ΔΕΗ θα επενδύσει επιτέλους αποφασιστικά στις αγορές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία-ΡΟΥΛΑ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top