Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος...


Το βρογχικό άσθμα είναι μια χρόνια νόσος του αναπνευστικού που απασχολεί ένα μεγάλο ηλικιακά εύρος του πληθυσμού. Περίπου 300 εκατομμύρια άτομα πάσχουν σε όλο τον κόσμο και η συχνότητά του έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα στα παιδιά. Υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 Ελληνες (ενήλικες και παιδιά) πάσχουν από άσθμα.
Τα κύρια συμπτώματα του άσθματος είναι ένας παρατεινόμενος βήχας πέραν των 8 εβδομάδων με χαρακτήρες περιοδικότητας, η συρίττουσα αναπνοή (οι ασθενείς την ονομάζουν «γατάκια, σφύριγμα στο στήθος»), το σφίξιμο στο στήθος και η δυσκολία στην αναπνοή. Τα συμπτώματα μπορεί να συμβαίνουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ή να έχουν εποχικό χαρακτήρα κυρίως κατά τη διάρκεια της άνοιξης ή/και του φθινοπώρου.
Η διάγνωση του άσθματος βασίζεται στο κλινικό ιστορικό και κυρίως στη συμβατή με τη νόσο συμπτωματολογία. Τεκμηριώνεται με τη λειτουργική δοκιμασία της σπιρομέτρησης πριν και μετά τη χορήγηση βρογχοδιαστολής. Εκεί η χορήγηση ενός βρογχοδιασταλτικού φαρμάκου βελτιώνει σημαντικά την πιθανή απόφραξη που υπάρχει μέσα στους βρόγχους. Σε περίπτωση διαγνωστικής δυσκολίας στα σύγχρονα κέντρα υπάρχει η δυνατότητα διάγνωσης μέσω ειδικών δοκιμασιών που «προκαλούν» την εμφάνιση άσθματος. Στην περίπτωση που ο ασθενής με άσθμα έχει συμβατό ιστορικό με παρουσία ευαισθησίας σε αλλεργικούς παράγοντες πρέπει να υποβάλλεται σε αλλεργικά τεστ με σκοπό την ταυτοποίηση αυτών των παραγόντων.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ασθματος 2010 είναι «Μπορείς να ελέγξεις το άσθμα σου». Ενα άτομο ελέγχει το άσθμα του όταν:

* Δεν έχει καθόλου (ή έχει ελάχιστα) συμπτώματα άσθματος.
* Δεν ξυπνάει τη νύχτα λόγω του άσθματος.
* Δεν έχει (ή έχει ελάχιστη) ανάγκη να χρησιμοποιήσει φάρμακα ανακούφισης (βρογχοδιασταλτικά).
* Μπορεί να κάνει τις συνηθισμένες σωματικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
* Εχει φυσιολογικό ή σχεδόν φυσιολογικό λειτουργικό έλεγχο αναπνευστικού (σπιρομέτρηση).
* Δεν έχει καθόλου (ή έχει πολύ σπάνιες) κρίσεις άσθματος.

Το άσθμα παρουσιάζει διακυμάνσεις στην πορεία του και κάθε ασθενής μπορεί να έχει περιόδους με πλήρη έλεγχο της νόσου καθώς και περιόδους επίτασης των συμπτωμάτων του. Για τον λόγο αυτό, η φαρμακευτική θεραπεία δεν είναι η ίδια για όλους τους ασθενείς, ούτε καν η ίδια για ένα συγκεκριμένο ασθενή στην πορεία του χρόνου, αλλά πρέπει να μεταβάλλεται και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του ασθενούς τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του. Η εκτίμηση του ελέγχου της νόσου και της ανταπόκρισης στη χορηγούμενη αγωγή πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Στα γενικά μέτρα θεραπευτικής αντιμετώπισης του βρογχικού άσθματος περιλαμβάνονται η πρόληψη και η αποφυγή εκλυτικών παραγόντων της νόσου (όπως σκόνη, τρίχωμα ζώων, γύρεις αλλά και το κάπνισμα).
Τα φάρμακα στη θεραπεία του άσθματος διακρίνονται σε αυτά που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα (ανακουφιστικά) και σε αυτά που καταπολεμούν τη φλεγμονή (ρυθμιστικά ή φάρμακα ελέγχου). Ανακουφιστικά φάρμακα είναι τα βρογχοδιασταλτικά στα οποία υπάγονται κατά κύριο λόγο οι β2 διεγέρτες ταχείας και μακράς δράσης και δευτερευόντως τα αντιχολινεργικά και οι μεθυλοξανθίνες. Αυξημένη ή καθημερινή χρήση της ανακουφιστικής αγωγής υποδηλώνει κακό έλεγχο της νόσου και επιβάλλει την αναγκαιότητα επανεκτίμησης της θεραπείας.
Τα ρυθμιστικά φάρμακα λαμβάνονται για μακρά χρονικά διαστήματα και σε καθημερινή βάση και είναι κατά κύριο λόγο τα εισπνεόμενα στεροειδή αλλά και οι τροποποιητές της δράσης των λευκοτριενίων, οι β2 διεγέρτες μακράς δράσης, οι μεθυλοξανθίνες και τα από του στόματος χορηγούμενα στεροειδή. Τα εισπνεόμενα στεροειδή θεωρούνται τα πλέον αποτελεσματικά φάρμακα ελέγχου του βρογχικού άσθματος. Σύμφωνα με διεθνείς αλλά και ελληνικές μελέτες, η νόσος δεν ελέγχεται ικανοποιητικά σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθματικών, ενώ πολύ συχνά οι ασθενείς αναφέρουν ότι το άσθμα επηρεάζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες και την κοινωνική τους ζωή. Μια νέα θεραπευτική παρέμβαση στο άσθμα είναι η χορήγηση ενός μονοκλωνικού αντισώματος έναντι της ανοσοσφαιρίνης IgE. Η θεραπεία αυτή προτείνεται ως πρόσθετη αγωγή για την αντιμετώπιση ασθενών με σοβαρό επίμονο αλλεργικό άσθμα που δεν έχουν επιτύχει ικανοποιητικό έλεγχο της νόσου, παρά τη λήψη υψηλών δόσεων εισπνεόμενων στεροειδών και μακράς δράσης β2 διεγερτών. Χορηγείται ενέσιμα υποδορίως 1 ή 2 φορές/μήνα, ανάλογα με το σωματικό βάρος του ασθενούς και τα επίπεδα της IgE στον ορό. Η νέα αυτή θεραπεία μείωσε σημαντικά τις παροξύνσεις και βελτίωσε την ποιότητα ζωής των ασθενών, που αποτελούν βασικές παραμέτρους στον έλεγχο της νόσου.

Χρήσιμο site: http://www.ginasthma.com

Στην περιοχή μας τη Δυτική Μακεδονία, τα φαινόμενα, του άσθματος,των αποφρακτικών πνευμονοπαθειών, των ρινίτιδων, των λοιμωδών βρογχίτιδων και των οξείων βρογχίτιδων είναι υπερβολικά έντονο λόγω της ύπαρξης των αιωρούμενων σωματιδίων που υπάρχουν εξαιτίας των ορυχείων της (Δ)ΕΗ Α.Ε.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε τα παρακάτω:

Αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά
Η ρύπανση των αιωρούμενων σωματιδίων βλάπτει τα παιδιά
Οι ρύποι προκαλούν στα παιδιά παρόμοια συμπτώματα με το τσιγάρο

αλλά και πλήθος άρθρων στο http://www.pontokomi.com/theme_1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top