Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Προσφυγή για το ανώτατο όριο των δικαιωμάτων ψήφου μη κρατικών μετόχων της ΔΕΗ...

Μη συμβατό προς το κοινοτικό δίκαιο περί ελεύθερης διακίνησης των κεφαλαίων κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Προεδρικό Διάταγμα 333/2000, σύμφωνα με το οποίο τα δικαιώματα ψήφου των μη κρατικών μετόχων της ΔΕΗ περιορίζονται στο 5%.
Για το λόγο αυτό η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει στις ελληνικές αρχές αιτιολογημένη γνώμη, ζητώντας να λάβει ικανοποιητική απάντηση εντός δύο μηνών.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή τονίζει ότι παρόλο που το Προεδρικό Διάταγμα 333/2000 προβλέπει ότι το 51% της ΔΕΗ θα πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό δημόσιο, το ανώτατο όριο των δικαιωμάτων ψήφου φαίνεται ότι συνιστά περιορισμό στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων κατά την έννοια του άρθρου 58 της συνθήκης ΕΚ.
«Οι άμεσοι επενδυτές εμποδίζονται να συμμετέχουν αποτελεσματικά στη διαχείριση και στον έλεγχο της ΔΕΗ.
Επιπλέον, οι επενδυτές χαρτοφυλακίου, οι οποίοι επενδύουν για σκοπούς πέραν της ενεργού συμμετοχής στη διαχείριση ή στον έλεγχο της επιχείρησης, στερούνται της πλήρους προστασίας των μετόχων μειοψηφίας, όπως προβλέπεται από το γενικό εταιρικό δίκαιο», αναφέρει η Επιτροπή.
Επίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα δεν εξήγησε επαρκώς ούτε τους λόγους που δικαιολογούν το ανώτατο όριο δικαιωμάτων ψήφου για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και ασφάλειας, ούτε τους λόγους για τους οποίους το δημόσιο ενδιαφέρον ή η δημόσια ασφάλεια κινδυνεύουν εάν δεν επιβληθεί ανώτατο όριο δικαιωμάτων ψήφου, το οποίο εφαρμόζεται σε κάθε απόφαση της εταιρείας.
Ορισμένα δικαιώματα μειοψηφίας που επικαλέστηκε η Ελλάδα δεν είναι κατάλληλα για να βελτιωθεί η θέση των μετόχων μειοψηφίας που θίγονται από την επιβολή ανωτάτου ορίου στα δικαιώματα ψήφου των, καταλήγει η Επιτροπή.

Πηγη: Εφημερίδα Express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top