Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Το νέφος είναι πιο επιβλαβές για τους παχύσαρκους...


Η ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται να βλάπτει περισσότερο τους παχύσαρκους, αυξάνοντας σημαντικά την αρτηριακή τους πίεση, αναφέρει μια νέα μελέτη που παρουσιάζεται online στο περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υγεία, στο πλαίσιο της μελέτης Healthy Environments Partnership, από 919 νοικοκυριά σε περιοχές του Ντιτρόιτ, που περιλάμβαναν πλούσιες και φτωχές γειτονιές και διάφορες φυλετικές και εθνικές ομάδες.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, από τα 348 άτομα στα οποία έγιναν εξετάσεις αίματος και μετρήσεις βάρους, αρτηριακής πίεσης, ύψους και περιφέρειας μέσης, πάνω από τους μισούς ήταν παχύσαρκοι και 57% είχαν περιφέρεια μέσης που τους έθετε σε κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη και καρδιακής νόσου.
Επιπλέον, 68% από το σύνολο των ατόμων που εξετάσθηκαν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση ή ήταν στο όριο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης και 36% είχαν υψηλή χοληστερόλη.
Τα μέσα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα ήταν 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε τρεις από τις τοποθεσίες όπου έγιναν μετρήσεις, αλλά σε μία περιοχή τα επίπεδα ήταν 20% υψηλότερα.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που έμεναν στην περιοχή με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν υψηλότερη πίεση παλμού (η διαφορά μεταξύ της συστολικής και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης), σε σύγκριση με τα άτομα που κατοικούσαν στις άλλες περιοχές.
Επιπλέον, τα άτομα που κατοικούσαν στις περιοχές με την περισσότερη αιθαλομίχλη είχαν υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση ανεξαρτήτως του βάρους τους, με την επίδραση αυτή να είναι ωστόσο μεγαλύτερη στα παχύσαρκα άτομα.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι στα παχύσαρκα άτομα η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει περαιτέρω τη συστολική πίεση και την πίεση παλμού», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Srimathi Kannan, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, επισημαίνοντας την ανάγκη αντιμετώπισης τόσο της παχυσαρκίας όσο και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πηγή: HealthDay News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top