Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Αρνητική η πορεία διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα...


Αρνητικά είναι τα στοιχεία για την πορεία της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος».
Η Ελλάδα καλείται μέχρι το 2011, να επιτύχει ανάκτηση του 60% των απορριμμάτων συσκευασίας, καθώς και ανακύκλωση του 55%-80% των συσκευασιών που καταλήγουν στα σκουπίδια, όταν το σημερινό αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνάει το 25%.
Μελέτη που παρουσιάστηκε σε ημερίδα του Σουηδικού Εμπορικού Συμβουλίου και της Invest Greece, αναφέρει ότι οι Έλληνες εμφανίζονται να μην αισθάνονται υπεύθυνοι για τα απορρίμματα που παράγουν και δεν συμμετέχουνε ενεργά στην πρωτογενή ανακύκλωση, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην αλυσίδα της ανακύκλωσης.
Από τους 5 εκατομμύρια τόνους αστικών αποβλήτων που παράχθηκαν το 2008, το 75% διατέθηκε σε χώρος υγειονομικής ταφής και σε χώρους ανεξέλεγκτης διάστασης, ενώ μόλις το 25% αξιοποιήθηκε, μέσω της ανακύκλωσης.
Το 2004 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 6%.
Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 300 ενεργές χωματερές, εξαιτίας των οποίων η χώρα κινδυνεύει με επιβολή προστίμου 34 χιλιάδων ευρώ για κάθε μία, από την ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα έχει πάρει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου και αναμένεται να ζητήσει νέα πίστωση χρόνου, καθώς θεωρείται απίθανο να τεθούν εκτός λειτουργίας όλες οι ανεξέλεγκτες χωματερές.

Πηγή:Econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top