Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Η φιλοσοφία του μυρμηγκιού...


Νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να μελετήσουμε τα μυρμήγκια. Έχουν μία εκπληκτική φιλοσοφία που αποτελείται από τέσσερα μέρη, και αυτό είναι το πρώτο μέρος: τα μυρμήγκια δεν τα παρατάνε ποτέ. Αυτή είναι μία καλή φιλοσοφία. Αν πηγαίνουν κάπου και προσπαθήσετε να τα σταματήσετε· θα ψάξουν να βρουν άλλο δρόμο. Θα σκαρφαλώσουν από πάνω, θα δοκιμάσουν να περάσουν από κάτω, ή θα ψάξουν τρόπο να περάσουν από το πλάι. Θα συνεχίσουν να ψάχνουν έναν άλλο δρόμο. Τί ωραία φιλοσοφία, να μην τα παρατήσετε ποτέ να ψάχνετε έναν άλλο δρόμο/τρόπο για να φτάσετε εκεί που είστε φτιαγμένοι να φτάσετε.
Δεύτερο, τα μυρμήγκια σκέφτονται χειμώνα όλο το καλοκαίρι. Αυτή είναι μία σημαντική άποψη. Δεν μπορείτε να είστε τόσο αφελείς ώστε να νομίζετε ότι το καλοκαίρι θα διαρκέσει για πάντα. Οπότε τα μυρμήγκια μαζεύουν το φαγητό που θα χρειαστούν το χειμώνα, στα μέσα του καλοκαιριού.
Μία αρχαία ιστορία λέει, “Μη χτίζετε το σπίτι σας στην άμμο το καλοκαίρι.” Γιατί χρειαζόμαστε αυτή τη συμβουλή; Επειδή είναι σημαντικό να σκέφτεστε μπροστά. Το καλοκαίρι, θα πρέπει να σκέφτεστε καταιγίδες. Θα πρέπει να σκέφτεστε βράχια ενώ απολαμβάνετε την αμμουδιά και τον ήλιο.
Το τρίτο μέρος της φιλοσοφίας του μυρμηγκιού είναι ότι τα μυρμήγκια σκέφτονται το καλοκαίρι όλο το χειμώνα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα μυρμήγκια υπενθυμίζουν στον εαυτό τους, “Δε θα κρατήσει για πολύ· σύντομα θα βγούμε πάλι έξω.” Και την πρώτη ζεστή μέρα, τα μυρμήγκια βγαίνουν πάλι έξω. Αν κάνει πάλι κρύο, θα ξαναμπούν μέσα, αλλά μετά θα ξαναβγούν πάλι την επόμενη ζεστή ημέρα. Ανυπομονούν να βγουν έξω.
Και το τελευταίο μέρος της φιλοσοφίας του μυρμηγκιού είναι αυτό: Πόσα θα μαζέψει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να ετοιμαστεί για το χειμώνα; Όσο περισσότερα μπορεί. Τί ωραία φιλοσοφία, η φιλοσοφία του “όσο περισσότερα μπορεί.”
Τί ωραία φιλοσοφία να έχει κάποιος - τη φιλοσοφία του μυρμηγκιού. Ποτέ μην τα παρατάτε, κοιτάξτε μπροστά, μείνετε θετικοί και κάνετε όλα όσα μπορείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top