Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Άμεση σύγκλιση του Συμφώνου Συνεργασίας με τη ΔΕΗ ζητά ο δήμαρχος Δημ. Υψηλάντη Κυριάκος Μιχαηλιδης...


Την άμεση σύγκληση του Συμφώνου Συνεργασίας και Συνύπαρξης ΔΕΗ και τοπικής κοινωνίας ζητά με επίσημο αίτημα και επιστολή που απέστειλε προς τον νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή, ο δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη Κυριάκος Μιχαηλίδης. Το θέμα που επικαλείται δεν είναι άλλο από την πορεία των μετεγκαταστάσεων Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, για το οποίο ο κ. Μιχαηλίδης εκφράζει την ανησυχία του. Επίσης θίγει και το ζήτημα της 5ης μονάδας στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη για τα οποία ενημερώθηκε ο Σύλλογος πληττομένων και ανέργων Μαυροπηγής «Μαύρη Πηγή» η ΔΕΗ μεταθέτει την μετεγκατάσταση του οικισμού έως το 2018, από το 2013 που ίσχυε αρχικά, και της Ποντοκώμης έως το 2022 από το 2015 που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα χωρίς να εξηγεί τους λόγους. Στην ίδια ΜΠΕ αναφέρεται ότι οι εργασίες για την κατασκευή της νέας μονάδας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Πτολεμαΐδα 5 θα ξεκινήσουν το 2011 και θα ολοκληρωθούν το 2015 οπότε και θα λειτουργήσει. Επίσης η ΔΕΗ κάνει λόγο για την εκμετάλλευση 147 χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή του Ορυχείου Μαυροπηγής στο πλαίσιο των αναγκών επέκτασης του. Κι όλα αυτά εν όψει της συζήτησης στο Συμβούλιο της επικρατείας( 6-11-2009) των προσφυγών που κατάθεσε η «Μαύρη Πηγή» για την ακύρωση των υφιστάμενων περιβαλλοντικών όρων του Ορυχείου Μαυροπηγής αλλά και της τροποποίησης για τη μη επιβολή προστίμων μελλοντικά στην απόφαση των 4 Υπουργείων που κοινοποιήθηκε στην Ν.Α Κοζάνης στις 27-8-09 και δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο στις 2 Σεπτεμβρίου.

Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μιχαηλίδη

Η σχετική, χθεσινή ανακοίνωση του δημάρχου Υψηλάντη έχει ως εξής:
«Ο Δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη, Κυριάκος Μιχαηλίδης με επιστολή του στις 27-10-2009 προς τον Νομάρχη Κοζάνης & Πρόεδρο του Συμφώνου Συνεργασίας κ. Δακή Γεώργιο, ζητάει την άμεση σύγκλιση του Συμφώνου με θέμα τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Ποντοκώμης -Μαυροπηγής και τη νέα μονάδα V Πτολεμαΐδας, με τη συμμετοχή των βουλευτών του νομού και εκπροσώπων της Δ.Ε.Η. Α.Ε.».

Να σημειωθεί πως το Σύμφωνο έχει αρκετούς μήνες να συνεδριάσει, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη απάντηση του επικεφαλής του, νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή. Μιλώντας, πάντως, χθες στον «Πρωινό Λόγο», ο δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη Κυριάκος Μιχαηλίδης υπογράμμισε πως «και το θέμα των μετεγκαταστάσεων, αλλά και της κατασκευής της 5ης μονάδας είναι θέματα που έχουν καθυστερήσει σημαντικά, και λόγω των εκλογών, αλλά και λόγω των ενεργειών και αποφάσεων της διοίκησης της ΔΕΗ και του κυρίου Αθανασόπουλου. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, αδρανείς. Πρέπει άμεσα να συγκληθεί το Σύμφωνο, με τη συμμετοχή και όλων των βουλευτών του Νομού Κοζάνης, για να πάρουμε αποφάσεις».

Προβληματισμός και στη Μαυροπηγή!

Μιλώντας στον «Π.Λ.», ο Τάσος Εμμανουήλ, πρόεδρος του Συλλόγου Πληττομένων και ανέργων Μαυροπηγής «Η Μαύρη Πηγή» εκφράζει την ανησυχία του για τις νέες εξελίξεις και διατυπώνει ερωτηματικά για το μέλλον των μετεγκαταστάσεων των προαναφερόμενων οικισμών με δεδομένο ότι ο ανταγωνισμός για τη ΔΕΗ το διάστημα αυτό είναι έντονος από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας. Επισημαίνει, με βάσει τις αναφορές που έγιναν στις εργασίες της ΚΕΔΚΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Κοζάνη, ότι ήδη κατασκευάζονται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στη Κεντρική και Νότια Ελλάδα, τροφοδοτώντας το σύστημα με 3000 M V». Υπό αυτήν την έννοια θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολη η μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης παρά το ότι εμπεριέχεται μέσα στη ΜΠΕ, αφού από προηγούμενες εμπειρίες, διαπιστώνεται πως οι μελέτες είναι κενές περιεχόμενου».
Πολλά αναμένεται να κριθούν στην επικείμενη διαδικασία του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου θα συζητηθεί αρχικά η προσφυγή του Συλλόγου της Μαυροπηγής κατά της απόφασης της 23-2-06 και πιθανότατα της τροποποίησης στη ΜΠΕ που κοινοποιήθηκε στις 28 -8-09 στη Ν.Α, αφού οι νομικοί του Συλλόγου θεωρούν ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ωστόσο όπως τονίζει ο κ. Εμμανουήλ, με την εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν δεν αποκλείεται η ΔΕΗ να ζητήσει και να πάρει αναβολή την τελευταία στιγμή. Εάν όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώσει τη ΔΕΗ τότε το Ορυχείο Μαυροπηγής θα λειτουργεί χωρίς όρους, καταλήγει ο κ. Εμμανουήλ.

Πηγή: Πρωινός Λόγος-Πλιάτσιος Παναγιώτης-Μαίρη Κεσκιλίδου

 
back to top