ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων, παρόμοιες των οποίων έχουν καταγραφεί μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καταγράφονται στην ατμόσφαιρα του νομού Κοζάνης, χτυπώντας δυνατά το καμπανάκι του κινδύνου για τους κατοίκους.
Από το καλοκαίρι
Το νέο σύστημα παρακολούθησης των ρύπων που λειτουργεί από το περασμένο καλοκαίρι, και κυρίως ο καινούργιος εξοπλισμός που τοποθετήθηκε στους σταθμούς μέτρησης από το Κέντρο Περιβάλλοντος της ΝΑ Κοζάνης, αποκάλυψε τα πραγματικά επίπεδα ρύπανσης του νομού από τη λειτουργία των ορυχείων και των εργοστασίων της ΔΕΗ.
Η Νομαρχία Κοζάνης έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα στοιχεία των μετρήσεων που καταγράφηκαν από την 1η Ιουνίου έως την περασμένη Δευτέρα (26 Οκτωβρίου) και σύμφωνα με αυτά σε τέσσερις από τους οκτώ σταθμούς καταγράφονται ήδη υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 πάνω από τα όρια που έχει θέσει η Ε.Ε. ενώ η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων σε όλους τους σταθμούς κυμαίνεται από 27 έως και 62 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
«Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ωχριούν μπροστά σε αυτές της Κοζάνης», επισήμανε ο νομάρχης της κ. Γ. Δακής, υπογραμμίζοντας ότι σε πέντε μήνες καταγράφηκαν περισσότερες υπερβάσεις απ’ ό,τι ολόκληρο τον χρόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο νομό βιώνουν οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας, του οικισμού της ΔΕΗ Πτολεμαΐδας, της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης όπου καταγράφηκαν 53, 78, 60 και 42 αντίστοιχα ημερήσιες υπερβάσεις του ορίου των 50 mg/m3 για τα PM-10.
Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία, η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων ΡΜ10 δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 50 mg/m3 περισσότερες από 35 ημέρες τον χρόνο (το 9,6% των ημερήσιων μετρήσεων κατ’ έτος), ενώ η μέση ετήσια τιμή συγκεντρώσεων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 40 mg/m3.
Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Δακής δήλωσε ότι η ΔΕΗ «πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στη λήψη μέτρων ώστε να καλυφθούν οι ανοιχτοί ταινιόδρομοι μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη, να τοποθετηθούν φίλτρα, να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου ΑΗΣ Πτολεμαΐδας για να σταματήσει ο σημερινός που είναι παλιός και ρυπογόνος, να γίνεται χρήση ειδικών γαλακτωμάτων στα ορυχεία, να ενταθούν οι έλεγχοι στα φορτηγά που κινούνται στα ορυχεία».
Πηγή:Εφημερίδα Καθημερινή-Του Θαναση Tσιγγανα
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009
Στο... κόκκινο τα αιωρούμενα σωματίδια στο νομό Κοζάνης...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Η Ελλάδα παρέλειψε να ελέγξει 1.500 βιομηχανίες
Δαράτος Γ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/10/2009
Βρυξέλλες. Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα μαζί με άλλα 5 κράτη-μέλη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την κατηγορία ότι παρέλειψαν να εκδώσουν νέες ή αναπροσαρμοσμένες άδειες λειτουργίας για περισσότερες από 1.500 συνολικά βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στο έδαφός τους.
Η παράβαση αφορά την Οδηγία τη σχετική με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης, στόχος της οποίας είναι η μείωση των βιομηχανικών ρυπογόνων εκπομπών στον ατμοσφαιρικό αέρα, στο νερό και στο έδαφος.
Η Οδηγία αυτή υποχρέωνε τις Κοινοτικές χώρες να εκδώσουν μέχρι τη 30/10/2007 νέες άδειες ή να επανεξετάσουν τις παλιές και, όπου χρειαζόταν, να τις αναπροσαρμόσουν, για όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν πριν από τις 30/10/1999.
Από τα στοιχεία που υπέβαλαν η Ελλάδα, η Δανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία προέκυψε ότι περισσότερες από 1.500 εγκαταστάσεις σ' αυτές τις χώρες δεν διαθέτουν είτε άδεια λειτουργίας είτε αναθεωρημένη άδεια και για τον λόγο αυτό η Κομισιόν αποφάσισε να τις παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ο αρμόδιος για το περιβάλλον επίτροπος, Στ. Δήμας, δήλωσε σχετικά ότι "έχουν περάσει δύο χρόνια από την εκπνοή της προθεσμίας για την αδειοδότηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων, κάτι που θα εξασφάλιζε την ελαχιστοποίηση των ρυπογόνων εκπομπών τους. Η συνέχιση της λειτουργίας όλων αυτών των βιομηχανιών χωρίς αναθεωρημένες άδειες ή χωρίς καθόλου άδεια συνιστά απαράδεκτη κατάσταση και για τον λόγο αυτό η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες για τη συμμόρφωση των χωρών που δέχονται τέτοια φαινόμενα στο έδαφός τους".
Δημοσίευση σχολίου