Για τους περισσότερους κατόχους υπολογιστών, η αντίδραση στη διαπίστωση ότι ο υπολογιστής τους έχει προσβληθεί από ιό είναι, συνήθως, μερικές εκφράσεις αγανάκτησης και η αναζήτηση του τρόπου λειτουργίας του εγκατεστημένου anti-virus, που μπορεί και να μην έχει λειτουργήσει ποτέ από την ημέρα αγοράς, ή ακόμη χειρότερα, να μην έχει καν ενεργοποιηθεί, σε μια απέλπιδα προσπάθεια εξουδετέρωσης του ανεπιθύμητου εισβολέα. Το παραπάνω σενάριο μπορεί πολύ σύντομα να αλλάξει, αφού Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν και αναπτύσσουν μια εντελώς νέα προσέγγιση στην ασφάλεια των υπολογιστών, που εμπνέεται από τα έντομα. Η ιδέα στηρίζεται στις ορδές «ψηφιακών μυρμηγκιών» που βρίσκουν και εξουδετερώνουν τους ιούς στον υπολογιστή.
Η ομάδα του πανεπιστημίου Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα, μελέτησε τη συμπεριφορά στρατιών από μυρμήγκια, την ώρα που έρχονται αντιμέτωπα με μία απειλή, και τον τρόπο που την εξουδετερώνουν. Αντιγράφοντας αυτή τη συμπεριφορά, οι ερευνητές θεωρούν ότι μπορούν να παράγουν τεράστιους αριθμούς ψηφιακών εντόμων που θα περιπολούν στα αρχεία και τα directories του υπολογιστή. Καθένα από τα 3.000 ψηφιακά μυρμήγκια θα μπορεί να προγραμματιστεί για να ψάχνει μία συγκεκριμένη απειλή. Όταν εντοπίσουν κάποια, τα υπόλοιπα σπεύδουν για να εξουδετερώσουν τον ιό που απειλεί τον υπολογιστή, προτού προλάβει να κάνει οποιαδήποτε ζημιά.
Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά ο τεχνολογικός τομέας χρησιμοποιεί τον φυσικό κόσμο στην αναζήτηση λύσεων σε διάφορα προβλήματα εδώ και χρόνια, με τη μέθοδο της λεγόμενης βιομιμητικής.
Πολλοί επιστήμονες έχουν μελετήσει το φυσικό περιβάλλον στην αναζήτηση ιδεών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον σύγχρονο σχεδιασμό ενεργειακά αυτόνομων κτιρίων εμπνευσμένο από τον τρόπο που οι τερμίτες κατασκευάζουν τις φωλιές τους, ενώ μηχανικοί στη Βρετανία κατασκεύασαν ένα ειδικό μπαστούνι για άτομα με προβλήματα όρασης που χρησιμοποιεί αισθητήρες ήχου, αντίστοιχους με αυτούς που χρησιμοποιεί η νυχτερίδα για να προσανατολιστεί στο χώρο.
Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή-με πληροφορίες The Guardian
Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009
Όταν η φύση δίνει λύσεις στην τεχνολογία...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου