Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Κίνητρο: Τι είναι αυτό που με ωθεί να κάνω ότι κάνω...

Συνήθως το κίνητρο πίσω από τις πράξεις μας είναι η ανεύρεση ευχαρίστησης. Δεν είναι πάντα εύκολο να βάλουμε στόχους, πόσο μάλλον να τους πραγματοποιήσουμε! Επίσης η ζωή παρουσιάζει πολλές δυσκολίες που μπορούν να γίνουν εμπόδια στην υλοποίηση τους. Όμως όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, αποκτούμε μεγαλύτερη δύναμη για να ανταπεξέλθουμε!
Ο ψυχολόγος David McClelland, ένας απ’ τους σημαντικότερους θεωρητικούς με ειδίκευση στο κίνητρο αναφέρει τρεις παράγοντες ενεργοποίησης του:
1. Η ανάγκη για δύναμη και επιρροή σε άλλους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον McClelland υπάρχουν δύο ειδών δυνάμεις, η εγωιστική, η εγωκεντρική δύναμη, που δεν νοιάζεται αν η επιρροή της είναι θετική ή αρνητική στους άλλους – η ναρκισσιστική δύναμη δηλαδή και μία άλλη, η κοινωνική. Η κοινωνική αντλεί ευχαρίστηση απ’ την επιρροή που ασκεί στους άλλους για το γενικό καλό!
2. Η ανάγκη για συσχέτιση, η ευχαρίστηση δηλαδή που αντλείται από την παρουσία άλλων ανθρώπων. Αυτοί που έχουν αναπτυγμένη αυτή την ανάγκη, το κίνητρο τους είναι να συνεργάζονται με τους άλλους και να αντλούν ευχαρίστηση απ’ αυτή την συνεργασία. Η συνεργασία προς έναν κοινό στόχο προσφέρει ενέργεια και ευχαρίστηση. Η ομαδική δουλειά πραγματοποιείται από μέλη της ίδιας ομάδας, με κοινούς στόχους.
3. Η ανάγκη επίτευξης ενός στόχου με νόημα. Εκείνοι με υψηλή ανάγκη για επίτευξη, θέλουν να καταγράφουν βαθμολογία, να παίρνουν ανάδραση για τις πράξεις τους – είτε αυτές είναι να βοηθήσουν έναν άνθρωπο είτε να συγκεντρώσουν εκατομμύρια για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό. Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να καλυτερεύουν και να επιμορφώνονται συνεχώς. Όσο καλοί και να είναι δεν είναι ποτέ ευχαριστημένοι και θέλουν πάντα να καλυτερεύουν.

Αν βρείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε, τότε θα καταλάβετε όχι μόνο πώς θα βάλετε τους στόχους σας, αλλά και πώς θα τους υλοποιήσετε!

Πηγή: http://www.olakala.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top