Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Kάτα βάθος αισιόδοξοι εμπιστευθείτε το μυαλό σας...

Μια από τις πιο επαναστατικές μελέτες που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience κατάφερε να αποτυπώσει την προτίμηση που δείχνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα του ανθρώπου στην αισιόδοξη πληροφορία η οποία μάλιστα εκφράζεται με μια αυτόνομη πρωτοβουλία από τον ίδιο τον εγκέφαλο να αγνοεί πρακτικά οτιδήποτε αρνητικό.
Η διαδικασία αυτή ισχύει ακόμη και σε εκείνους που δεν πιστεύουν ότι είναι αισιόδοξοι σα χαρακτήρες. Με έκπληξη τους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα 80% του δείγματος των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη αποδείχθηκαν αισιόδοξοι και μόνο το 20% βρέθηκε να είναι οι πραγματικοί πεσιμιστές.
Σύμφωνα με τη δομή του τέλειου βιολογικού υπολογιστή που λέγεται εγκέφαλος το σημείο πίσω από το μέτωπο , ο μετωπιαίος λοβός, συνδέεται με την συγκέντρωση και αξιολόγηση της πληροφορίας κινδύνου.
Στους πεσιμιστές – απαισιόδοξους η κινητικότητα στην εγκεφαλική αυτή περιοχή αυξάνεται σε μέγιστο βαθμό όταν λαμβάνουν αρνητική πληροφορία. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια του πειράματος οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το ενδεχόμενο να νοσήσουν από καρκίνο, να χάσουν την δουλειά τους κ.α θλιβερά σενάρια, ενώ καταγραφόταν η λειτουργία του εγκεφάλου τους.
Αντίθετα, στις θετικές-αισιόδοξες προσωπικότητες η περιοχή του μετωπιαίου λοβού έδειξε να παρουσιάζει πολύ μικρότερη κινητικότητα στην ανακοίνωση των δυσάρεστων ειδήσεων.Μ’ άλλα λόγια ο εγκέφαλος αυτενεργεί και διαλέγει μόνος του αυτό που θέλει να ακούσει. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι πολύ συχνά οι άνθρωποι αξιολογούν τον κίνδυνο πολύ χαμηλότερα απ’ ότι τους παρουσιάζεται λόγω θετικής προδιάθεσης στο βασικό προγραμματρισμό του ανθρώπινο εγκεφάλου. που προτιμά να στέλνει την κινδυνολογία και την υπερβολή στο recycling bin.
Τα αντικαπνιστικά μηνύματα, για παράδειγμα, αποδεικνύεται με τα συμπεράσματα της πρωτοποριακής μελέτης γιατί τελικά δεν αποδίδουν σημειώνουν οι επιστήμονες… Στη πλειονότητα τους οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς μετριάζουν τον κίνδυνο μέσα τους, όσο ανατριχιαστικά κι αν είναι τα στοιχεία που απεικονίζονται στα πακέτα των τσιγάρων, όσο τεράστια κι αν είναι τα γράμματα που χρησιμοποιουνται στα μηνύματα με στόχο να σβήσει κανείς το τσιγάρο πριν το ανάψει καν .
Είναι αποδεδειγμένο ότι οι αισιόδοξοι χαρακτήρες είναι το είδος του σύγχρονου ανθρώπου που επιβιώνουν στις δυσκολίες και τα απρόοπτα στην εξέλιξη της ζωής.
Κατ αρχήν σώζουν την υγεία τους, αρα και την επιβίωσή τους. Αμέτρητες πλέον ερευνες αποδεικνύουν τη σχέση αισιόδοξου χαρακτήρα και θετικής στάσης ζωής με τα βιολογικά οφέλη: περισσότερα χρόνια και πιο χαρούμενα ,με σώμα πιο ανθεκτικό. Xαμηλότερη θνητότητα,μεγαλύτερα ποσοστά ίασης από καρκίνο και δύσκολες ασθένειες, λιγότερη καρδιόπαθειας, ισχυρότερο ανοσοποιητικό, λιγότερες ρυτίδες και κάθε bonus χαράς τύχης και μακροβιότητας.

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top