Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Μας έπνιξε πάλι το νέφος...

«Έσπασαν» οι μετρητές σε Ανάργυρους, Οικισμό ΔΕΗ, Μαυροπηγή, Ποντοκώμη
Συγκάτοικοι με το νέφος έχουν γίνει πλέον οι κάτοικοι του ενεργειακού λεκανοπεδίου, όπου από προχτές βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο περιβαλλοντικό επεισόδιο, το οποίο πνίγει την περιοχή.
Σε θάλαμο αερίων μετατράπηκε από προχτές ολόκληρο το ενεργειακό λεκανοπέδιο, αλλά ειδικά στις «συνήθεις ύποπτες» περιοχές «έσπασαν» τα όργανα μέτρησης. Σε τέσσερα σημεία, ειδικότερα σε Ανάργυρος, Οικισμό ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, Μαυροπηγή και Ποντοκώμη, με κλίμακα 10 η ρύπανση έφτασε 10 στα 10, ενώ εφιαλτική .ήταν η εικόνα σε Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Πετρανά, Αμύνταιο και Φλώρινα με δείκτη 7 στα 10. Η μέση 24ωρη ρύπανση στον άξονα Πτολεμαΐδας – Κοζάνης ανήλθε σε 130 μg/m3, με όριο τα 50 μg/m3. Χτες η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω, οπότε η μέση 24ωρη τιμή αναμένονταν υψηλότερη. Οι ωριαίες τιμές ρύπων έφτασαν στους Ανάργυρους στα 400μg/m3. στον οικισμό στα 226 και στην Πτολεμαΐδα τα 132μg/m3.
Το Κέντρο Περιβάλλοντος Κοζάνης που έδωσε τις παραπάνω μετρήσεις, ενημέρωσε για τη νέα έξαρση τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και την διευθύντρια του ΛΚΔΜ Όλγα Κουρίδου. Η τελευταία διαβεβαίωσε ότι έλαβε μέτρα για τη μείωση των ρύπων, αλλά χτες η ρύπανση ήταν μεγαλύτερη από προχτές. Μόνο από το μεσημέρι ένα βοριαδάκι παρέσυρε προς τα νότια τα αιωρούμενα σωματίδια, μετατοπίζοντας το πρόβλημα. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη των μετεωρολογικών μοντέλων, δείχνει ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη συγκέντρωση ρύπων στις προσεχείς ημέρες.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος - ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top