Σε ένα σημείο της ομιλίας του, την Παρασκευή που μας πέρασε, στη συνδιάσκεψη για την ενεργειακή πολιτική και το περιβάλλον που έγινε στην Κοζάνη, ο πρόεδρος της Ν.Δ κ Αντώνης Σαμαράς, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: "Εδώ η Κοζάνη δείχνει το δρόμο. Ένα τοπικό ορυχείο παραγωγής αμιάντου εγκαταλείφθηκε το έτος 2000, μετά από 18 χρόνια εκμετάλλευσης, και κάτω από την κατακραυγή για τους κινδύνους υγείας που προκαλεί ο αμίαντος και τα προϊόντα του. Αυτό το ορυχείο που υπήρξε μεγάλη περιβαλλοντική πρόκληση για την υγεία των ανθρώπων και την αισθητική του τοπίου, ήδη αποκαθίσταται Με επιχωματώσεις και αποκατάσταση της χλωρίδας. Στο Ζιδάνι της Κοζάνης πραγματοποιείται από το 2007 το μεγαλύτερο έργο αποκατάσταση τους φυσικού τοπίου και εξάλειψης μιας μεγάλης περιβαλλοντικής απειλής. Αυτό το έργο μπορεί να γίνει «πιλότος» για αντίστοιχα έργα σε όλη την Ελλάδα. Αλλά και για εγκαταλελειμμένα ορυχεία και για εξοφλημένα λιγνιτικά πεδία".
θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κ. Σαμαρά πως η αποκατάσταση του περιβάλλοντος θα έπρεπε να γίνει από την ίδια την εταιρεία που είχε την εκμετάλευση του και όχι από την πολιτεία με τα προγράμματα Life και το πρόγραμμα ΕΠΕΡ (To Life αφορά την υγειονομική ταφή 100.000 έως 1.000.000 τόνων αμιάντου, ενώ το ΕΠΕΡ την αποκατάσταση, την επικάλυψη με φυτική γη και τη δενδροφύτευση των αποθέσεων, που περιέχουν υπολείμματα αμιάντου, συνολικής έκτασης 532 στρεμμάτων). Η υλοποίηση του έργου υγειονομικής ταφής απαιτούσε 680.000 ευρώ, ενώ οι μελέτες κόστισαν 4 εκατ. ευρώ ενώ της αποκατάστασης τα 6,2 εκατ..
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε επίσης στον κ. Σαμαρά όσο αφορά τα εξοφλημένα λιγνιτικά πεδία, πως αυτή που οφείλει να τα αποκαταστήσει είναι η (Δ)ΕΗ Α.Ε .Στα πάνω από 200.000 στρέμματα έκτασης των ορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας η (Δ)ΕΗ Α.Ε έχει αποκαταστήσει 41974 στρέμματα μετά κόπων και βασάνων και με τρόπο που αμφισβητείται από πολλούς ως προς την εγκυρότητα του. Η (Δ)ΕΗ Α.Ε κοιτά να κάνει τα άκρως απαραίτητα (για μπορεί να προχωρά το έργο της) και να την κοπανήσει, αφήνοντας τα υπόλοιπα στο κράτος αφού θα έχει κάνει την δουλειά της και μέχρι στιγμής μια χαρά περνάει αφού κανείς δεν την πειράζει...
Δευτέρα 12 Απριλίου 2010
Αποκατάσταση φυσικού τοπίου...
Labels:
αποκαταστάσεις,
ΔΕΗ,
περιβάλλον
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου