Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Νομιμοποιήθηκε η παρανομία στο δάσος της Μαυροπηγής...


Προσωρινό ΣΤΟΠ στην λειτουργία των εκσκαπτικών μηχανημάτων της ΔΕΗ στο δάσος της Μαυροπηγής – ότι έχει απομείνει- ζητά να τεθεί ο Σύλλογος Πληττομένων – Ανέργων «ΜΑΥΡΗ ΠΗΓΗ» καταθέτοντας σχετικό αίτημα στην υπουργό Ενέργειας – Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη με την έκδοση ανεπίστροφης διοικητικής πράξης προσδιορίζοντας με συγκεκριμένο και σύντομο χρονοδιάγραμμα την μετεγκατάσταση του οικισμού.
Η ενέργεια αυτή υπαγορεύτηκε ύστερα από την απόφαση της διεύθυνσης δασών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να εγκρίνει στις 31 Μαρτίου του 2010 την άδεια για την επέμβαση της ΔΕΗ στη δασική έκταση της Μαυροπηγής μοναδικό πνεύμονα πρασίνου του οικισμού, στο πλαίσιο των εργασιών επέκτασης του διπλανού ορυχείου. Η άδεια νομιμοποίησης στη ΔΕΗ εγκρίθηκε με καθυστέρηση δύο ετών, αφού ήδη από τον Ιούνιο του 2009 η επιχείρηση εκμεταλλεύεται το χώρο και μέχρι σήμερα έχει υλοτομήσει, σύμφωνα με υπολογισμούς τα 2/3 του δάσους με πράξη παραχώρησης από τη Ν.Α. Η απόφαση της 31ης Μαρτίου δεν ήταν τελική και αναμενόταν να ρυθμιστεί το σκέλος της υλοτόμησης κάτι που παρέμενε σε εκκρεμότητα μέχρι και τις 15/4. Όλα αυτά όταν προηγήθηκαν γνωμοδοτήσεις τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαΐδας όσο και του Τ. Σ Μαυροπηγής χωρίς να μνημονεύεται στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαΐδας όσο και του Ν.Σ Κοζάνης, που έθεταν ως όρο την μετεγκατάσταση του οικισμού υποστηρίζει ο Τάσος Εμμανουήλ πρόεδρος του Συλλόγου Πληττομένων και Ανέργων της Μαυροπηγής. Συνεπώς μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2010 η ΔΕΗ δρούσε παράνομα και αυθαίρετα προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα και παρά τις συστάσεις του συνηγόρου του Πολίτη όπως και τα όποια πρόστιμα είχαν επιβληθεί από πλευράς της Ν.Α. Κοζάνης, αναφέρεται στη σχετική αίτηση που εστάλη στην υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη. «Η συμπεριφορά αυτή της ΔΕΗ αποδεικνύει ότι λειτουργεί ως κατακτητής της περιοχής και ποντάρει στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν αντιστάσεις. Δεν υπάρχει κανένας φορέας για να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο». Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από πλευράς της διεύθυνσης δασών για την καθυστέρηση έκδοσης της σχετικής απόφασης ήταν ότι κάτοικοι ξύλευαν το δάσος και στο ενδεχόμενο παρέμβασης του φορέα ο τελευταίος θα έπρεπε να κινηθεί κατά των κατοίκων, άποψη που δεν συμμερίζονται οι πολίτες θεωρώντας ότι η διεύθυνση δασών, εξέθρεψε ανάλογες συμπεριφορές και για πολίτες από όλη την Δ. Μακεδονία, αφού στο δάσος εμφανίστηκαν υλοτόμοι από τα Γρεβενά, ενώ απειλήθηκαν και επεισόδια.

Κίνδυνος ατυχήματος

Εν τω μεταξύ, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών στο σημείο όπου οι εργασίες επέκτασης του διπλανού Ορυχείου εφάπτονται του δρόμου, 1 χιλιόμετρο πριν από την Μαυροπηγή, και ο κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος παραμένει ορατός, αφού στα προβλήματα των προηγούμενων ημερών προστέθηκαν καινούργια, με τη μεταφορά χωμάτων που αφήνουν στο δρόμο τα μεγάλα φορτηγά που εξέρχονται του Ορυχείου. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ημέρα και νύχτα, για να μην «συγκρουστούν» με τα υπολείμματα των φορτηγών, διαφορετικά θα καταλήξουν μέσα στο Ορυχείο κι ο Θεός να βάλει το χέρι του. Πριν από το Πάσχα η Ν.Α. Κοζάνης υποσχέθηκε ότι θα τοποθετήσει στην επικίνδυνη στροφή προστατευτική μπάρα, αλλά και φωτεινό σύστημα, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο ατυχήματος προστατεύοντας τους διερχόμενους οδηγούς και τα οχήματα μετά την αυτοψία μηχανικών από τη διεύθυνση περιβάλλοντος. Σε νεότερη επικοινωνία του κ. Εμμανουήλ με την αρμόδια υπηρεσία της Ν.Α. Κοζάνης πληροφορήθηκε ότι το προστατευτικό σύστημα (μπάρες) θα ενταχθεί σε πρόγραμμα για να προσθέσει ότι θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατό συντομότερα πριν βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστα γεγονότα.

Πηγή: Πρωινός Λόγος-Μαίρη Κεσκιλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top