Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Μάχη ΔΕΗ - ιδιωτών στο ηλεκτρικό ρεύμα...


Αρχίζει για τα καλά η μάχη για την αναδιανομή της πίτας στην ελληνική αγορά ενέργειας, τόσο σε επίπεδο παραγωγής με νέες ιδιωτικές μονάδες όσο και σε επίπεδο εμπορίου στη λιανική, με τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ να επιδιώκουν την επέκτασή τους και στα νησιά.
Δύο μήνες μετά την είσοδό της στην αγορά λιανικής με εκπτώσεις 10%- 20% στα τιμολόγιά της, τώρα η αυστριακή εταιρεία Verbund-Εnerga όπως και άλλοι ανταγωνιστές της ΔΕΗ (Εlpedison, κ.ά.) φιλοδοξούν με ανάλογη επιθετική τιμολογιακή πολιτική να αποκτήσουν παρουσία και στα νησιά.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκονται προορισμοί όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη στις Κυκλάδες, η Ρόδος και η Κως στα Δωδεκάνησα και φυσικά η Κρήτη- μία συνολική αγορά με ετήσιο τζίρο περίπου 700 εκατ. ευρώ, την οποία σήμερα «καρπώνεται» μόνο η ΔΕΗ. Ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τις πολυτελείς κατοικίες και τις βίλες, όπου επειδή έχουν πολύ μεγάλες καταναλώσεις και η ΔΕΗ τους πουλάει ακριβά το ρεύμα υπάρχουν περιθώρια για έναν ιδιώτη να την ανταγωνιστεί.

Δοκιμαστική λειτουργία
Εξελίξεις έχουμε και σε επίπεδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού σε δοκιμαστική λειτουργία μπαίνει μέσα στην εβδομάδα η τρίτη ιδιωτική μονάδα ηλεκτρισμού της χώρας. Πρόκειται για τη μονάδα Ηρων ΙΙ, ισχύος 435 ΜW, στο ενεργειακό κέντρο της ΤΕΡΝΑ στη Βοιωτία, η οποία ελέγχεται από μεικτή εταιρεία στην οποία συμμετέχουν με ίσα ποσοστά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η γαλλική Gaz de France Suez. Εκτιμάται ότι η μονάδα θα τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι. Τη συγκεκριμένη μονάδα θα ακολουθήσει προς τα τέλη του καλοκαιριού η μονάδα της Εlpedison στη Θίσβη Βοιωτίας και προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2011 πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η δεύτερη μονάδα του ομίλου Μυτιληναίου, στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας, όπου ήδη λειτουργεί ένας δικός του σταθμός, 390 μεγαβάτ. Με λίγα λόγια στις αρχές του 2011 το εγκατεστημένο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής της χώρας θα αυξηθεί κατά περίπου 1.300 μεγαβάτ, προερχόμενο όλο από ιδιωτικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου, με χρήση φυσικού αερίου. Ετσι, θα πάψει πλέον κάθε καλοκαίρι να πλανάται ο εφιάλτης των μπλακάουτ πάνω από τη χώρα, αφού αποκτούμε πλέον ικανοποιητικές εφεδρείες που μπορούν να καλύψουν ζήτηση άνω των 12.000 μεγαβάτ.

Εμπόδια για τα νησιά
Αναφορικά με τους ιδιώτες στα νησιά εκκρεμεί η κατάρτιση από τη ΔΕΗ του κώδικα λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς, εναρμονιζόμενη πλήρως με το κοινοτικό δίκαιο, κάτι το οποίο καθυστερεί να κάνει. Είναι οξύμωρο, λένε οι ανταγωνιστές της, από τη μία η ΔΕΗ να ασκεί το δικαίωμά της για ανάκτηση του κόστους που αφορά την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (των γνωστών ως ΥΚΩ) στα νησιά και από την άλλη να μην έχει ακόμη προβεί στην κατάρτιση του Κώδικα Διαχείρισης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, που θα επιτρέψει την είσοδό τους σε αυτή την αγορά. Αν και σε επιστολή του τον περασμένο Φεβρουάριο προς την αυστριακή Verbund ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός επισήμαινε πως η ΔΕΗ ετοιμάζεται να καταθέσει το εν λόγω κείμενο στη ΡΑΕ, αυτό ακόμη δεν έχει γίνει.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα-Γιώργος Φιντικάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top