Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Μπορούμε και χωρίς τη ΔΕΗ...


Ενεργειακά ανεξάρτητοι από τη ΔΕΗ θα είναι σύντομα οι περίπου τρεισήμισι χιλιάδες κάτοικοι του Δήμου Νικηφόρου Δράμας, μιας αγροτικής περιοχής που θα αποτελέσει πρότυπο πάρκο ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.
O «πράσινος» Δήμος Νικηφόρου εντάχθηκε μαζί με άλλους 13 δήμους από την Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πιλοτικό πρόγραμμα Rurener που στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή ουδετερότητα. Δηλαδή, μέσα στα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν στους επτά οικισμούς του Δήμου Νικηφόρου δίκτυα διανομής της ΔΕΗ και η ενέργεια που θα καταναλώνεται από τους κατοίκους θα παράγεται μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως από τον αέρα και τον ήλιο, που αφθονούν στην περιοχή αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας.
«Η γεωργία και η κτηνοτροφία ακολουθούν φθίνουσα πορεία, το ίδιο και οι βιοτεχνίες. Στον δήμο μας η πλειονότητα των κατοίκων πλέον είναι ηλικιωμένοι. Αποφασίσαμε να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε ζώνη πράσινης ενέργειας. Είναι μονόδρομος. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Διαφορετικά πρέπει να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Νικηφόρου Γιώργος Καριώτης.
Σε ορεινή τοποθεσία, έξω από τον οικισμό Αδριανής του Δήμου Νικηφόρου, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και θα αρχίσει να λειτουργεί πολύ σύντομα αιολικό πάρκο, το πρώτο στον Νομό Δράμας, ισχύος 20 Μεγαβάτ, αποτελούμενο από 11 ανεμογεννήτριες και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση άλλων 4, με επιπλέον ισχύ 8 Μεγαβάτ.
Η επένδυση έγινε από ιδιωτική εταιρεία, ενώ η δημοτική αρχή νοίκιασε σε άλλους ιδιώτες έκταση περίπου 200 στρεμμάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Επιπλέον, άλλες 3 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από τις οποίες η μία γερμανική, περιμένουν τις αδειοδοτήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα.


Κέρδος για την τοπική κοινωνία
Οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα όρια του Δήμου Νικηφόρου θα αποφέρουν κέρδη στην τοπική κοινωνία που θα ανέρχονται στο 3% της ετήσιας παραγωγής κάθε εγκατάστασης και θέσεις εργασίας. Παράλληλα προβλέπεται η διάνοιξη αγροτικών δρόμων στα βουνά, ενώ η περιοχή φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε πρότυπο πράσινης ανάπτυξης για άλλους δήμους.
«Περιμένω με αγωνία την ημέρα που θα αρχίσουν να περιστρέφονται οι έλικες. Ορισμένοι συντοπίτες μου δεν μπορούν ακόμα να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι να αυτονομηθούμε από τη ΔΕΗ, λέει στα «ΝΕΑ» ο 44χρονος κουρέας Άρης Παπαγεωργιάδης.

«Ο κόσμος θα αγκαλιάσει την πρωτοβουλία»
ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στα ΤΕΙ Καβάλας Βασιλική Καζάνα, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο Νικηφόρου, το 2009 το 34,27% της ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώθηκε από τη γεωργία, το 45,82% από τα νοικοκυριά, το 3,72% από τις βιοτεχνίες, τον 15,4% από εταιρείες παροχής υπηρεσιών και το 0,73% από τα δημόσια κτίρια.
«Την προηγούμενη χρονιά ο Δήμος Νικηφόρου κατανάλωσε 19.347.000 κιλοβατώρες. Σχεδόν η μισή ηλεκτρική ενέργεια καταναλώθηκε από σπίτια. Επιπλέον γίνεται αλόγιστη σπατάλη, αφού ακόμα και το ζεστό νερό εξασφαλίζεται με ηλεκτρικό ρεύμα. Τα χρηματικά ποσά που ξοδεύτηκαν είναι πολύ μεγάλα, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο τα δημόσια κτίρια (που αντιστοιχούν στο 0,73% του συνόλου) πλήρωσαν στη ΔΕΗ 12.500 ευρώ», είπε η κ. Καζάνα.
Η 38χρονη Κατερίνα Τσαλικίδου που εργάζεται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι βέβαιη ότι οι συγχωριανοί της θα αγκαλιάσουν τις πρωτοβουλίες του δήμου για να καταστεί η περιοχή πράσινο ενεργειακό πάρκο, με την προϋπόθεση ότι θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα. «Πρέπει να εξηγήσουν στους κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι, τα οφέλη από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και των φοτοβολταϊκών.
Κυρίως να ενημερωθούν οι μαθητές», λέει στα «ΝΕΑ».

Και ο Δήμος Κερατέας
Ο Δήμος Νικηφόρου είναι ένας από τους δύο δήμους πανελλαδικά (μαζί με τον Δήμο Κερατέας Αττικής) που συμμετέχουν στο πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Rurener, με τεχνικό σύμβουλο το ΤΕΙ Δασοπονίας Δράμας.
Συνολικά στο πρόγραμμα Rurener συμμετέχουν 14 αγροτικοί δήμοι ευρωπαϊκών χωρών (3 από τη Γερμανία, 3 από τη Γαλλία, 3 από τη Ρουμανία, 2 από την Ελλάδα, 2 από την Ουγγαρία και 1 από την Ισπανία), καθώς και 12 τεχνικοί σύμβουλοι που περιλαμβάνουν αναπτυξιακούς οργανισμούς, πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρείες από τις παραπάνω χώρες.
Πρόκειται για μικρούς δήμους, με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων, που θα δραστηριοποιηθούν και θα συνεργαστούν σε θέματα εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με στόχο να εξασφαλίσουν ενεργειακή αυτάρκεια.


Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα-Γιώργος Χάτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top