Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Δυσοίωνες προβλέψεις για το περιβάλλον από τον ΙΕΑ...

Αύξηση κατά 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2035 αναμένει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), θέτοντας τη θερμοκρασία του πλανήτη σε μια τροχιά ανόδου μεγαλύτερης των 3,5 βαθμών Κελσίου. Εφόσον οι προβλέψεις επαληθευτούν οι επιπτώσεις τόσο στο κλίμα όσο και στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστιες.
Τα στοιχεία και οι προβλέψεις εμπεριέχονται στην ετήσια έκθεσή του οργανισμού με τίτλο «Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές», που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
«Η πόρτα της ανόδου κατά 2 βαθμούς Κελσίου που αποτελεί και το στόχο της διεθνούς κοινότητας παραμένει κλειστή εφόσον οι κυβερνήσεις δεν δεσμευθούν για νέες κλιματικές δράσεις έως το 2017», προειδοποιεί ο IEA, που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η αύξηση 20% των εκπομπών πρακτικά σημαίνει ότι το 2035 οι εκπομπές θα έχουν ανέλθει σε 36,5 γιγατόνους. Σε αυτή την περίπτωση οι εκπομπές μεταξύ 2010 και 2035 θα αντιστοιχούν στα ¾ των συνολικών εκπομπών των τελευταίων 110 ετών. Πρακτικά, αν οι χώρες δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ο πλανήτης θα τεθεί σε τροχιά ανόδου της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς Κελσίου.

Ποιες λύσεις προτείνει ο ΙΕΑ
Στην ίδια έκθεση ο ΙΕΑ προτείνει δύο λύσεις:
Α) Εξοικονόμηση ενέργειας και
Β) υλοποίηση προγραμμάτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Σχετικά με το δεύτερο, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη της υπέρβασης νομικών και τεχνικών εμποδίων για την υιοθέτηση αυτής της λύσης, επισημαίνοντας ότι έως το 2035 η χρήση λιθανθράκων θα αυξηθεί σε ποσοστό 65%.

Πηγή: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top