Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η ρύπανση οδηγεί στην ρευματοειδή αρθρίτιδα...

Η έκθεση σε ορισμένα είδη ατμοσφαιρικών ρύπων αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως ρευματοειδούς αρθρίτιδας, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.
Η συσχέτιση είναι ισχυρότερη για το διοξείδιο του θείου, έναν από τους έξι συχνότερους ρύπους στη Δύση, σύμφωνα με τα ευρήματα δύο μελετών που θα παρουσιασθούν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας, στο Σικάγο.
Στις μελέτες συμμετείχαν 2.092 πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα και περισσότεροι από 93.000 υγιείς εθελοντές από τις ΗΠΑ και την Σουηδία.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την διεύθυνση κατοικίας τους και στοιχεία από τα υπουργεία Περιβάλλοντος των δύο χωρών για να υπολογίσουν την μακροχρόνια έκθεσή τους σε ρύπους, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου, το διοξείδιο του αζώτου και διάφορα αιωρούμενα σωματίδια.
Τα αιωρούμενα σωματίδια δεν φάνηκε να συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά η αυξημένη έκθεση στους αέριους ρύπους μία ή δύο δεκαετίες πριν από την εκδήλωση της νόσου, φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο.
Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 7% έως 11%, αναλόγως με το αν η έκθεση ήταν χαμηλή, μέτρια ή υψηλή, σύμφωνα με τη σουηδική μελέτη. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τα άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, το οποίο αποτελεί δείκτη της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.
Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 120.000 Έλληνες πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, με τις γυναίκες ασθενείς να είναι περισσότερες από τους άντρες. Η νόσος εκδηλώνεται κυρίως σε ηλικία 35-55 ετών, αλλά εμφανίζεται και σε άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα

1 σχόλιο:

nikos είπε...

είναι λόγο ραδίου που υπάρχει δόξα το διάβολο στην περιοχή μας

 
back to top