Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Έντονη αντίδραση του Περιφερειάρχη Γ. Δακή για την έγκριση από το ΥΠΕΚΑ της ΜΠΕ του ορυχείου Νοτίου Πεδίου...

Την έντονη αντίδραση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή προκάλεσε η έγκριση από το ΥΠΕΚΑ της Μελέτης Περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του ορυχείου Νότιου Πεδίου, στην οποία προστέθηκε η άμεση σύσταση ομάδας εργασίας για την μετεγκατάσταση της Ακρινής.
Ο κ. Δακής χαρακτήρισε εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τη Δυτική Μακεδονία την Υπουργική Απόφαση για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών όρων των 148.000στρ.στο Νότιο Πεδίο.
«Ουδεμία από τις θέσεις οι οποίες ετέθησαν από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης αλλά και τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης αλλά και των πρώην Δήμων Ελλησπόντου, Αγ. Παρασκευής και Πτολεμαΐδας ελήφθησαν υπόψη, όπως και η απόφαση για την εκτροπή του ποταμού ΣΟΥΛΟΥ» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλούνται από την συγκεκριμένη απόφαση, όπως για παράδειγμα η απόσταση του ορυχείου από το Προάστιο, η οποία θα φτάσει στα 250 μέτρα, η δημιουργία αποθέσεων τέφρας γύρω από τους σταθμούς κ.α.
«Είναι μια έγκριση από το ΥΠΕΚΑ η οποία δεν λαμβάνει σχεδόν τίποτα από τις παρατηρήσεις και τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας. Θα υπάρξει άμεσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να δρομολογήσουμε τις παρεμβάσεις μας» κατέληξε.
Θετικό βήμα χαρακτήρισε από την πλευρά του τη συγκεκριμένη απόφαση ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Γιάννης Παπαιορδανίδης. «Με την απόφαση ουσιαστικά δρομολογείται η μετεγκατάσταση της Ακρινής και τα επιμέρους ζητήματα θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα και πιστεύω πως ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο θα εξουσιοδοτήσει τον Περιφερειάρχη για τις κατάλληλες ενέργειες. Έγινε το πρώτο βήμα και δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε έστω και αν έγινε την ύστατη στιγμή».
Υπενθυμίζουμε πως όσον αφορά την Ακρινή, συμφώνα με το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ η ομάδα θα πρέπει να έχει συσταθεί μέσα σε δέκα μέρες και αποκλειστικό της αντικείμενο θα είναι οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για τη μετεγκατάσταση του οικισμού.
Στην ομάδα εργασίας προβλέπεται στην ομάδα αυτή να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κατοίκων του χωριού.

ΠΗΓΗ: www.xronos-kozanis.gr - Γιάννης Κωσταρέλλας

Δείτε την Μελέτη Περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του ορυχείου Νότιου Πεδίου

Συνολική ΜΠΕ ορυχείων 147.925 στρ στην περιοχή Πτολεμαϊδας 11.2011

Πηγή: http://energeiakozani.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top