Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Θάλαμος αερίων το λεκανοπέδιο...

Σε θάλαμο αερίων έχει μετατραπεί η περιοχή τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς οι εκπομπές ρύπων από σταθμούς και ορυχεία της ΔΕΗ, είναι διαρκώς αυξανόμενες.
Το χειρότερο είναι ότι το περιβαλλοντικό επεισόδιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει προκαλέσει ασφυξία σε κατοικημένες περιοχές του λεκανοπεδίου που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, δεν αναμένεται να αμβλυνθεί τις επόμενες ημέρες, αντιθέτως θα οξυνθεί, εκτιμούν οι ιθύνοντες. Μέσα στο τοπίο αυτό, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, επικοινώνησε χτες το πρωί με τη διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου, ζητώντας την αναστολή βιομηχανικών δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν περαιτέρω το περιβάλλον. Πράγματι, η διεύθυνση των ορυχείων προχώρησε από χτες το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε διακοπή των μεταφορικών δραστηριοτήτων με ντηζελοκίνητο εξοπλισμό και εργολαβικά αυτοκίνητα, προκειμένου όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της «να συνδράμει στη βελτίωση της κατάστασης». Βεβαίως, το ερώτημα είναι γιατί διέκοψε τις δραστηριότητες αυτές, μόνο μετά από τηλεφώνημα – παρέμβαση του περιφερειάρχη, ενώ ολιγώρησε το προηγούμενο τριήμερο που η ρύπανση ήταν εκτός ελέγχου.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην ίδια ανακοίνωση η ΔΕΗ αποδίδει την περιβαλλοντική όξυνση στην «καύση καλαμιών», οπότε γεννάται το ερώτημα, τότε γιατί έπρεπε να πάρει μέτρα, αφού άλλη είναι η «αιτία του κακού». «Τις τελευταίες ημέρες οι σταθμοί μέτρησης ποιότητας της ατμόσφαιρας του λεκανοπεδίου, καταγράφουν υψηλές τιμές PM10, λόγω συνθηκών άπνοιας, αλλά και καύσης καλαμιών στο σύνολο των αγροτικών εκτάσεων της περιοχής.
Η Διεύθυνση Ορυχείων προκειμένου να συνδράμει στη βελτίωση της κατάστασης, σήμερα 2/11/2011 διακόπτει τις δραστηριότητες μεταφορών με δηζελοκίνητο εξοπλισμό (φορτηγά – εργολάβοι), για όλη τη διάρκεια της ημέρας», επισημαίνει στην ανακοίνωση η Διεύθυνση του ΛΚΔΜ. Αντιθέτως, για τους υπεύθυνους του Κέντρου Περιβάλλοντος η αιτία είναι γνωστή, καθώς αποδίδουν την κατακόρυφη αύξηση των ρύπων στις καμινάδες των σταθμών και στις εξορυκτικές δραστηριότητες των ορυχείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες η 2η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ειδικά την περασμένη Κυριακή, οι εκπομπές μαύρου καπνού ήταν ιδιαίτερα υψηλές και είχαν πνίξει το λεκανοπέδιο. Σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, την θερμοκρασιακή αναστροφή και την πρωινή υγρασία, η κατάσταση έγινε αποπνικτική.
Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι οι δείκτες ρύπανσης κατά μέσο όρο προχτές και κατά μέσο όρο μέχρι χτες τις 11 το πρωί, ήταν: Στον οικισμό Πτολεμαΐδας 139 και 194 μg/m3 αντιστοίχως, στους Ανάργυρους 136 και 176, στην Ακρινή 104 και 95, στο Αμύνταιο 99 και 117, στη Φλώρινα 99 και 117, στην Πτολεμαΐδα 86 και 98 και στην Κοζάνη 49 και 70. Με όριο τα 50 μg/m3, είναι φανερό ότι οι υπερβάσεις είναι μεγάλες και προκαλούν την αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Δυστυχώς, όπως δήλωσε ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Περιβάλλοντος, Βασίλης Ευαγγελόπουλος, «η κατάσταση γίνεται χειρότερη, δεν περιμένουμε να εκτονωθεί τις προσεχείς ημέρες», αιτιολογώντας αυτή την πρόβλεψη «στις καιρικές συνθήκες που βοηθούν στον εγκλωβισμό των ρύπων».
Χτες, κλιμάκιο της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης διενήργησε ελέγχους μέσα στα ορυχεία της ΔΕΗ και αναμένεται να συντάξει την έκθεσή του. Εφόσον διαπιστωθούν περιβαλλοντικές παραλείψεις και μη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, θα επιβληθούν κυρώσεις. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τροποποίηση του νόμου, από τις 21/10/2011 τα πρόστιμα που επιβάλει ο περιφερειάρχης γίνονται πιο αυστηρά, καθώς από 60.000 ευρώ το ανώτατο όριο, γίνεται πλέον 200.000 ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος - ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top