Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Σκάνδαλα, χάκερς έβγαλαν off την αγορά ρύπων...

Κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η ελληνική αγορά. Ελλάδα, Αυστρία και Τσεχία έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εντοπίσουν περί τα 2 εκατ. δικαιώματα από αυτά που είχαν κλαπεί τον Ιανουάριο.
Εκτός της αγοράς ρύπων παραμένει ακόμα η Ελλάδα, καθώς το σύστημα δεν έχει επαναλειτουργήσει μετά την επιδρομή των χάκερ και τις κλοπές των δικαιωμάτων εμπορίας διοξειδίου του άνθρακα στις 19 Ιανουρίου.
Το εγχώριο Μητρώο Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίου του Θερμοκηπίου δεν ήταν το μόνο στην Ευρώπη που κτυπήθηκε από τους χάκερς. Δύο ακόμα αγορές, της Αυστρίας και της Τσεχίας, αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα, που είχε αποτέλεσμα από τα μητρώα των τριών χωρών να κλαπούν δικαιώματα εκπομπής ρύπων αξίας 29 εκατ. ευρώ και να ανασταλούν οι εργασίες σε 30 εθνικά μητρώα και πλατφόρμες εμπορίας ρύπων, τα περισσότερα από τα οποία σήμερα έχουν επαναλειτουργήσει... Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο από το σερί των σκανδάλων και των ηλεκτρονικών κλοπών που πλήττουν το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων τα έξι χρόνια που λειτουργεί, προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στην αξιοποιστία του.

Τελική δοκιμή
Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι το ελληνικό μητρώο βρίσκεται τώρα στη διαδικασία της τελικής, κρίσιμης δοκιμής, που γίνεται υπό την εποπτεία των αρμόδιων κοινοτικών αρχών και αν περάσει το λεγόμενο «penetration test», δηλαδή τη δοκιμή ασφάλειας του συστήματος από επιθέσεις χάκερς, τότε θα πάρει το «πράσινο φως». Ομως όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από τα τέλη Ιανουαρίου ως σήμερα, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία συναλλαγή εμπορίας ρύπων από την Ελλάδα, ενώ πίσω έχει μείνει και το σχέδιο της υπουργού Περιβαλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη για την πώληση των δικαιωμάτων εκπομπής 10 εκατ. τόννων διοξειδίου του άνθρακα, από τα έσοδα των οποίων σκοπεύει να καλύψει το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ.
Η σποτ αγορά του μεγαλύτερου Χρηματιστηρίου (ηλεκτρονικής πλατφόρμας) Ρύπων της Ευρώπης, στο ΙCE του Λονδίνου είναι ακόμα κλειστή από τον Ιανουάριο και λειτουργεί μονον η αγορά των futures (προθεσμιακά συμβόλαια). Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα είναι πιθανόν οι συναλλαγές στη σποτ αγορά του ICE να ξαναρχίσουν ως τα μέσα του μήνα.
Η Ελλάδα, η Αυστρία και η Τσεχία έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εντοπίσουν περί τα 2 εκατομμύρια δικαιώματα από αυτά που είχαν κλαπεί τον Ιανουάριο. Η Ιταλία δεν έχει ακόμα ανακτήσει το σύνολο των 267.991 δικαιωμάτων που είχαν μεταβιβαστεί χωρίς έγκριση στις 24 Νοεμβρίου σε λογαριασμούς στο Λιχτεστάιν, στη Βρετανία και αλλού.

Φοροδιαφυγή
Στο Λονδίνο ερευνούν το μεγάλο σκάνδαλο των 5 δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή σε εμπορία ρύπων, ενώ το Βουκουρέστι αναζητεί περίπου 1 εκατομμύριο δικαιώματα που έχουν κλαπεί από τη ρουμανική θυγατρική της ελβετικής εταιρείας τσιμέντου Holeim Ltd.. Στη Γερμανία, όπου λειτουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο ρύπων, το ΕΕΧ, η σποτ αγορά υπολειτουργεί, ενώ στο BlueNext, στο Παρίσι, η εμπορία στη σποτ αγορά έχει πέσει στους 10.000 τόνους την ημέρα, σε σχέση με ένα μέσο όρο 134.000 τόνων/ημερησίως ως τις 19 Ιανουαρίου, όταν οι εργασίες διακόπηκαν εξαιτίας της επίθεσης των χάκερς.

Συστήματα ασφαλείας
Παρότι όλα τα εθνικά μητρώα αναβαθμίζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, τα κρούσματα κλοπών και ηλεκτρονικής απάτης έπληξαν τη φήμη και την αξιοπιστία της ευρωπαϊκής αγοράς ρύπων, που λειτουργεί μόλις έξι χρόνια, δήλωσε σε σεμινάριο στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της μονάδας εμπορίας ρύπων της Κομισιόν, ενώ στελεχη των τριών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ρύπων εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μήνες για να συνέλθει η αγορά σποτ.
Οι προθεσμιακές συναλλαγές πάντως εξακολουθούν να γίνονται κανονικά, με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου να κλείνουν κοντά στο επίπεδο των 15 ευρώ/τόνο.
Συνολικά ο τζίρος της αγοράς ρύπων το 2010 υπολογίζεται ότι φτάνει τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 4% πάνω από τα επίπεδα του 2009.

Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία-Της Μανταλένας Πίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top