Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Χάνουμε 13 μήνες ζωής λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης...

Σύμφωνα με το διευρωπαϊκό πρόγραμμα Aphekom για τις επιπτώσεις των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην υγεία των Ευρωπαίων, ο άνω των 30 ετών Αθηναίος θα μπορούσε να ζήσει σχεδόν δεκατρείς μήνες περισσότερο, αν η μακρόχρονη έκθεση του στην ατμοσφαιρική ρύπανση μειωνόταν στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Επί τρία χρόνια, 60 επιστήμονες από 13 ευρωπαϊκές χώρες μελέτησαν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα σχεδόν 39 εκ. κατοίκων 25 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Η Αθήνα πρωτοστατεί για μία ακόμη φορά, καθώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι σε αυτήν ανέρχονται σε 29,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση, πίσω από το Βουκουρέστι και τη Βουδαπέστη, με 33,7 και 38,2 μικρογραμμάρια αντίστοιχα.
Την Αθήνα ακολουθεί στην τέταρτη θέση της κατάταξης η Βαρκελώνη (27 μικρογραμμάρια). Στην ένατη θέση φιγουράρουν η Ρώμη και η Γρανάδα, στην Ισπανία (21,4 μικρογραμμάρια), στη δέκατη οι Βρυξέλλες (19 μικρογραμμάρια), στη 14η το Παρίσι (16,4 μικρογραμμάρια) και στη 19η το Λονδίνο (13,1 μικρογραμμάρια). Η Στοκχόλμη ήταν η μόνη από τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, που μελετήθηκαν, στην οποία οι ατμοσφαιρικοί ρύποι ήταν κάτω από τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Οι επιστήμονες, που εργάστηκαν στο πρόγραμμα Aphekom, συμπεραίνουν ότι η μείωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στα 10 μικρογραμμάρια, θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής για τους 30ηδες και άνω έως και κατά 22 μήνες.
Καταλήγουν επίσης στο ότι η υπέρβαση του ορίου που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οδηγεί σε 19.000 θανάτους, ετησίως, εκ των οποίων περισσότεροι από 15.000 οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα.
Επιπλέον η συμμόρφωση με τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση συνολικά 31,5 δισ. ευρώ ετησίως από δαπάνες υγείας, περιορισμό της απουσίας από την εργασία λόγω προβλημάτων υγείας και μη μετρίσιμων μεγεθών, όπως ευζωία, προσδόκιμο ζωής και ποιότητα ζωής.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/

Αν η ΑΘήνα πρωτοστατεί τι να πουν οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στους σταθμούς της (Δ)ΕΗ Α.Ε στο νομό Κοζάνης και στο νομό Φλώρινας, που μόνο για το 2010, «κόκκινο» χτύπησαν οι ρύποι ...Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως εδώ και χρόνια δεν γινόταν καμία μέτρηση παρά μόνο από τη (Δ)ΕΗ Α.Ε ... Ο ρυπαντής μετρούσε τον εαυτό του...
Δεν ιδρώνει όμως το αφτι κανενός...ούτε αυτών που είναι υποχρεωμένοι να πάρουν μέτρα (βλέπε (Δ)ΕΗ Α.Ε ), ούτε αυτών που είναι οι φορείς επίβλεψης και προστασίας (βλέπε κράτος, περιφέρεια, πρώην νομαρχία, δήμους και τοπικούς φορείς) αλλά και αυτών που υποτίθεται αναδεικνύουν τα προβλήματα (βλέπε ΜΜΕ)...
Είναι πολλά τα λεφτά που παίζονται στον τομέα της ενέργειας και η υγεία των πολιτών βρίσκεται στο καναβάτσο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top