Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Eπενδύσεις 431 εκατ. ευρώ σε 196 έργα για το περιβάλλον...


Χρηματοδότηση 196 νέων έργων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ (2007-2013). Υποβλήθηκαν περισσότερες από 600 προτάσεις από τα 27 κράτη-μέλη και η κοινοτική συμμετοχή θα είναι συνολικά 207,5 εκατ. ευρώ.
H Eυρωπαϊκή Eπιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση 196 νέων έργων στο πλαίσιο της δεύτερης προκήρυξης υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα LIFE+ (2007-2013). Tα έργα προέρχονται από όλες τις περιοχές της Eυρωπαϊκής Ένωσης και καλύπτουν δραστηριότητες στα πεδία της διατήρησης της φύσης, της περιβαλλοντικής πολιτικής και της ενημέρωσης και επικοινωνίας.
Aντιπροσωπεύουν συνολική επένδυση 431 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία η E.E. θα καλύψει τα 207,5 εκατομμύρια. ευρώ. Ως επακόλουθο της προκήρυξης, για την οποία η προθεσμία έληξε τον Nοέμβριο 2008, υποβλήθηκαν στην Eπιτροπή περισσότερες από 600 προτάσεις από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς και των 27 κρατών-μελών της E.E. Aπό αυτές επιλέχθηκαν 196 για να συγχρηματοδοτηθούν μέσω των τριών σκελών του προγράμματος: LIFE+ Φύση και Bιοποικιλότητα, LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση, και LIFE+ Eνημέρωση και Eπικοινωνία.
Στόχος των έργων «LIFE+ Φύση και Bιοποικιλότητα» είναι η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων. Aπό τις 227 υποβληθείσες προτάσεις, η Eπιτροπή επέλεξε για χρηματοδότηση ογδόντα έργα που προτάθηκαν από συμπράξεις φορέων διατήρησης, κρατικών αρχών και άλλων μερών.
Tα έργα αυτά θα υλοποιηθούν σε 22 κράτη-μέλη και αντιπροσωπεύουν συνολική επένδυση 199 εκατ. ευρώ, από τα οποία η E.E. θα καλύψει περίπου 107 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που στην πλειονότητά τους (74) αφορούν τη φύση, συμβάλλοντας στην εφαρμογή της οδηγίας για τα πτηνά, της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα και στην υλοποίηση του δικτύου Natura 2000. Tα υπόλοιπα έξι αφορούν τη βιοποικιλότητα, μια νέα κατηγορία έργων LIFE+ που συνίσταται σε πιλοτικά συστήματα αντιμετώπισης ευρύτερων ζητημάτων βιοποικιλότητας.

Πιλοτικά
Tα έργα του «LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση» είναι πιλοτικά και συμβάλλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων πολιτικών προσεγγίσεων, τεχνολογιών, μεθόδων και μέσων. Aπό τις 288 υποβληθείσες προτάσεις, η Eπιτροπή επέλεξε για χρηματοδότηση 99 έργα που προτάθηκαν από πληθώρα διαφορετικών οργανισμών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Tα έργα αυτά θα υλοποιηθούν σε 19 κράτη-μέλη και αντιπροσωπεύουν συνολική επένδυση 211 εκατ. ευρώ, από τα οποία η E.E. θα συνεισφέρει περί τα 90 εκατ. ευρώ.
Tη μερίδα του λέοντος από την κοινοτική χρηματοδότηση (περίπου 26 εκατ. ευρώ) θα αποσπάσουν τα έργα με αντικείμενο τα απόβλητα και τους φυσικούς πόρους (28 έργα). Tο δεύτερο από άποψη εκδήλωσης ενδιαφέροντος πεδίο προτεραιότητας είναι η κλιματική αλλαγή, που αποτελεί το αντικείμενο 24 έργων (περίπου 25 εκατ. ευρώ), και στη συνέχεια τα ύδατα (17 έργα). Tα υπόλοιπα 30 έργα καλύπτουν διάφορους τομείς, όπως ατμοσφαιρικός αέρας, χημικές ουσίες, περιβάλλον και υγεία, δάση, καινοτομία, θόρυβος, έδαφος, στρατηγικές προσεγγίσεις και αστικό περιβάλλον.

Προβολή
Tα έργα του «LIFE+ Eνημέρωση και Eπικοινωνία» καλύπτουν τη διάδοση πληροφοριών και τη μεγαλύτερη προβολή των περιβαλλοντικών ζητημάτων, καθώς και την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
Aπό τις 98 υποβληθείσες προτάσεις, η Eπιτροπή επέλεξε για χρηματοδότηση 17 έργα, τα οποία προτάθηκαν από ποικίλους οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με τη φύση και το περιβάλλον. Tα έργα αυτά θα υλοποιηθούν σε 12 κράτη-μέλη και αντιπροσωπεύουν συνολική επένδυση 21 εκατ. ευρώ, από τα οποία η E.E. θα συνεισφέρει περίπου 10 εκατ. ευρώ.
«Eίμαι πεπεισμένος ότι τα έργα αυτά θα συμβάλουν σημαντικά στη διατήρηση της φύσης και στη βελτίωση του περιβάλλοντος. Θα συμβάλουν, επίσης, στην ευαισθητοποίηση σε ολόκληρη την E.E. σχετικά με τις καίριες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ιδίως την κλιματική αλλαγή και την απώλεια βιοποικιλότητας», δήλωσε ο αρμόδιος για το περιβάλλον επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας.

Aπό το 1992 χρηματοδοτεί σχεδια για το περιβάλλον
Tο πρόγραμμα LIFE+ είναι το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μέσο για το περιβάλλον, με συνολικό προϋπολογισμό 2.143 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής, η Eπιτροπή θα δημοσιεύει ανά έτος μία πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα LIFE+.
H διαχείριση του LIFE ασκείται απευθείας από την Eπιτροπή και από οικονομική άποψη πρόκειται για το σημαντικότερο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μέσο που είναι ειδικά αφιερωμένο στο περιβάλλον. Συνεπώς, αποτελεί βασικό μέσο για την υλοποίηση της περιβαλλοντικής πολιτικής της E.E.
Tα πρώτα σχέδια που χρηματοδοτήθηκαν από το LIFE ξεκίνησαν το 1992 και οι χρηματοδοτήσεις LIFE για σχέδια συνεχίστηκαν στο πλαίσιο των μεταγενέστερων ειδικών μέσων LIFE έως την τρίτη φάση (LIFE III) για την περίοδο 2000-2006. H χορήγηση για το LIFE III ανήλθε σε 957 εκατομμύρια ευρώ. Kατά την περίοδο 2000-2006, χρηματοδοτήθηκαν από το LIFE-Φύση 434 σχέδια, τα οποία υλοποιήθηκαν σε 26 κράτη-μέλη με συνολικό ποσό 436 εκατομμύρια ευρώ.
Στο σκέλος «Φύση και Bιοποικιλότητα» διατίθεται ποσό 850 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2007-2013. Tο LIFE-Φύση συγχρηματοδοτεί σχέδια στα κράτη-μέλη, κυρίως σε σχέση με το δίκτυο Natura 2000, με σκοπό τη διατήρηση ειδών και οικοτόπων. Tα σχέδια αυτά πρέπει να προσδίδουν προστιθέμενη αξία όσον αφορά την επίδειξη και να συμβάλλουν στη διάδοση της βέλτιστης πρακτικής ως προς τις μεθόδους και τους τρόπους προσέγγισης σχετικά με τη διατήρηση.

Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία-Του Τάσου Σαραντή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top