Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Ουραγός η Ελλάδα στις δράσεις για το κλίμα...

Στις τελευταίες θέσεις των 57 μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα, βάσει των επιδόσεων και πολιτικών της για το κλίμα, όπως παρουσιάστηκε σήμερα σε ετήσια έκθεση αξιολόγησης στην Κοπεγχάγη. Ο Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων της Germanwatch και του δικτύου CAN, στο οποίο μετέχουν το WWF και η Greenpeace, κατατάσσει τη χώρα μας στη διόλου τιμητική 54η χειρότερη θέση, αποτέλεσμα της αδράνειας των τελευταίων ετών.
Την κλιματική πορεία αυτών των 57 χωρών και τις δράσεις που έχουν ήδη αναλάβει για το κλίμα, αξιολογεί ο «Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch και το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων CAN, στο οποίο μετέχουν το WWF και η Greenpeace. Τα αποτελέσματα δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης έμειναν κενές, καθώς καμιά χώρα δεν συνεισφέρει επαρκώς στην προσπάθεια συγκράτησης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2ο C.
Η Ελλάδα φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις της λίστας, καταλαμβάνοντας μόλις την 54η θέση, ενώ σε επίπεδο ΕΕ27, η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση. Ως χειρότερες αξιολογούνται οι επιδόσεις μόνο της Νέας Ζηλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστραλίας, του Καζακστάν, του Καναδά και της Σαουδικής Αραβίας.
«Άλλη μια θλιβερή κατάταξη της Ελλάδας -που μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί- καθώς τα τελευταία χρόνια χάσαμε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία να μεριμνήσουμε για το κλίμα και να μετατρέψουμε τη μείωση των εκπομπών σε αναπτυξιακή πολιτική» δηλώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς.
«Στην Κοπεγχάγη παρουσιάζεται μια τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος και να δείξει πως πραγματικά ενδιαφέρεται για την κλιματική αλλαγή που θα πλήξει δυσανάλογα τη χώρα μας» επισημαίνει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Κατά τις δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει με όλες τις δυνάμεις της για μια νομικά δεσμευτική, δίκαιη και φιλόδοξη συμφωνία για το κλίμα, και στη συνέχεια να προβεί στις κατάλληλες «πράσινες» πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της χώρας. Αν δεν το πράξει, τότε οι οργανώσεις φοβούνται πως και του χρόνου η Ελλάδα θα καταλάβει μια από τις ντροπιαστικές τελευταίες θέσεις στο δείκτη κλιματικών επιδόσεων.

Δείτε εδώ τα γενικά αποτελέσματα του δείκτη κλιματικών επιδόσεων στα ελληνικά και την πλήρη έκδοση στα αγγλικά εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top