Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Η ΔΕΗ του 'αύριο': Με λιγότερες αλλά πιο καθαρές λιγνιτικές μονάδες...

Περισσότερο "πράσινη" θα είναι στο μέλλον η παραγόμενη από τη ΔΕΗ κιλοβατώρα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπεται το καύσιμο βάσης, που είναι ο στρατηγικής σημασίας "φθηνός" λιγνίτης. Απλώς, η παραγωγή από λιγνίτη θα γίνει σταδιακά πιο "καθαρή", δεδομένου ότι στις αρχές του 2010 θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τις δύο λιγνιτικές μονάδες σύγχρονης και λιγότερου ρυπογόνου τεχνολογίας, της Φλώρινας (Μελίτη ΙΙ) και της Πτολεμαίδας (αριθμός 5), τα τεύχη δημοπράτησης για τις οποίες είναι έτοιμα. Τα παραπάνω θα περιλαμβάνονται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ για την περίοδο 2009 - 2014, που θα ξεκινήσει να καταρτίζεται στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς από τα τέλη του 2007, οπότε και ανακοινώθηκε το υφιστάμενο σχέδιο, μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει (εξοστρακίστηκε ο λιθάνθρακας, η κυβέρνηση μιλά για μεγάλη στροφή στις ΑΠΕ). Το επικαιροποιημένο αυτό μπίζνες πλαν θα περιγράφει τη ΔΕΗ της επόμενης πενταετίας, και στόχος της νέας διοίκησης είναι να μπορέσει να ανακοινωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2010.

Κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων
Εκείνο ωστόσο που δεν θα περιγράφεται στο μπίζνες πλαν της επιχείρησης, αλλά που αποτελεί κοινή παραδοχή τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και εντός της ΔΕΗ, αφορά στο μέλλον του λιγνίτη, του εθνικού μας καυσίμου. Συζητείται εδώ και πάρα πολύ καιρό στη ΔΕΗ, ότι από το στόλο των 20 λιγνιτικών μονάδων που διαθέτει η εταιρεία, μέχρι το 2020, ένας μεγάλος αριθμός αναπόφευκτα θα κλείσει (όπως οι 4 του ΑΗΣ Πτολεμαίδας και οι 2 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης), για λόγους παλαιότητας ή περιβαλλοντικούς. Κάποιες εξ αυτών θα αντικατασταθούν από άλλες καθαρότερης τεχνολογίας (όπως θα γίνει με τις δύο μονάδες Φλώρινας και Πτολεμαίδας), ωστόσο η παραγωγή των υπολοίπων, θα καλυφθεί αναγκαστικά από άλλες μορφές τεχνολογίας, είτε φυσικού αερίου, είτε ανανεώσιμων πηγών. Λένε στελέχη της ΔΕΗ ότι το 2020 η παραγωγή ηλεκτρισμού στην Ελλάδα από λιγνίτη, θα έχει μειωθεί στο 50%-60% της σημερινής.
Ενα ερώτημα επομένως στο οποίο θα κληθεί αργά ή γρήγορα να απαντήσει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ υπό τον κ. Ζερβό, αφορά στο "τι είναι οικονομικότερο για την επιχείρηση ; Η δημιουργία νέων μονάδων σύγχρονης τεχνολογίας ή ο εκσυγχρονισμός των σημερινών πολλών παλαιών;". Διότι εκτός από την 100% δημοπράτηση της εμπορίας ρύπων που θα ισχύσει υποχρεωτικά από το 2013 πλήττοντας τα οικονομικά της ΔΕΗ, από το 2016 και μετά ο περιβαλλοντικός κλοιός για την επιχείρηση, σφίγγει περαιτέρω. Τη χρονιά εκείνη πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τα νέα πιο αυστηρά περιβαλλοντικά όρια της Ε.Ε. για τους ρύπους, δηλαδή το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου.

Αντικατάσταση λιθάνθρακα με ΑΠΕ
Επίσης από το νέο μπίζνες πλαν "εξοβελίζεται" και επισήμως ο λιθάνθρακας, αφού δεν θα υπάρχει η παραμικρή πλέον αναφορά στο εν λόγω καύσιμο. Το προηγούμενο μπίζνες πλαν, που είχε συνταχθεί επί θητείας Τάκη Αθανασόπουλου, προέβλεπε δύο μονάδες λιθάνθρακα (συνολικής ισχύος 1600 MW), προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες, και αναγκάζοντας την προηγούμενη κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν.
Στις σκέψεις της νέας διοίκησης, είναι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, μέρος της ισχύος αυτής από λιθάνθρακα, να αντικατασταθεί, στο μέτρο του δυνατού φυσικά, από μεγαλύτερη αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Επειδή όμως κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα όπου εγκαθίστανται μετά βίας κάθε χρόνο λίγο πάνω από 120 μεγαβάτ αιολικών πάρκων, ξαφνικά μία και μόνο επιχείρηση, η ΔΕΗ, να αρχίσει να βάζει 200 και 300 μεγαβάτ, τα βλέμματα όλων στρέφονται προς την κυβέρνηση. Ενας τέτοιος στόχος, λένε κύκλοι της νέας της διοίκησης, θα είναι εφικτός, μόνο εφόσον αλλάξει δραστικά το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, κάτι που έχει να κάνει αποκλειστικά με την πολιτεία. Η νέα διοίκηση υπό τον κ. Ζερβό ποντάρει πολλά στο νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που μεταξύ άλλων προβλέπει δραστική μείωση των χρόνων αδειδοτότησης για αιολικά, φωτοβολταικά και άλλα έργα ΑΠΕ, ταχεία προώθηση έργων μεγάλης κλίμακας, υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής στις περιοχές υψηλού αιολικού ή ηλιακού δυναμικού , αλλαγές στο υφιστάμενο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο, κλπ.

Πηγή: Reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top