Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονίας στους ηλικιωμένους...

Οι ηλικιωμένοι που εκτίθενται σε σημαντικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης για διάστημα περισσότερο του έτους αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν πνευμονία, ανακοίνωσαν Καναδοί ερευνητές.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Mark Loeb, από το Πανεπιστήμιο McMaster του Οντάριο, δήλωσε ότι ανακάλυψε πως η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει την ευαισθησία των ανθρώπων σε πνευμονία, παρεμβαλλόμενη με συγγενείς αντιστάσεις του ανοσοποιητικού που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους πνεύμονες από παθογόνους οργανισμούς.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 365 ενήλικες ηλικίας 65 και άνω οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί για πνευμονία μεταξύ του 2003 και 2005. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα δεικτών ρύπανσης στο αίμα τους και τα συνέκριναν με αυτά ανθρώπων που δεν είχαν νοσηλευτεί με πνευμονία.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι η έκθεση σε ορισμένα είδη ρύπανσης για διάστημα μεγαλύτερο του έτους υπερδιπλασίαζε τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει πνευμονία.
Ο Loeb δήλωσε ότι δεδομένης της μεγάλης έκθεσης του πληθυσμού στην ατμοσφαιρική ρύπανση τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημαντική επίδραση στην υγεία που μπορεί να έχει στις αναπνευστικές λοιμώξεις η μακροχρόνια έκθεση σε αυτή. Πρόσθεσε ότι υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να παρακολουθούνται οι ρύποι των οχημάτων, δεδομένου ότι το νιτρικό διοξείδιο προέρχεται κυρίως από το κυκλοφοριακό.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine’.

Πηγές: ‘American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top