Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Δημοπρατείται η μονάδα-Συνολικές οι απαλλοτριώσεις!...


Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να προκηρυχθεί η δημοπράτηση της νέας, σύγχρονης και αντιρρυπαντικής μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες, πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί σε Κοζάνη-Φλώρινα ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για τη συνολική απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση τόσο της Ποντοκώμης, όσο και της Μαυροπηγής, ενώ για την περίπτωση της Ακρινής επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης πως μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ανακοινώσεις.
Ο κ. Ζερβός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αλλά και στις ομιλίες του, ανακοίνωσε, επίσης, πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν και οι πρώτες προσλήψεις στη ΔΕΗ, από τους προηγούμενους διαγωνισμούς, ενώ για το πάγιο αίτημα των νέων προσλήψεων σημείωσε πως πρώτα θα πρέπει να προηγηθεί ο επανασχεδιασμός του επιχειρησιακού προγράμματος της Επιχείρησης. με βάση τις ανάγκες της ΔΕΗ, για να προσθέσει ότι θα συνεχίσει η ίδια διαδικασία για τα οκτάμηνα. Ο κ. Ζερβός έδωσε το «παρών» σε συναντήσεις με φορείς και κατοίκους της περιοχής, τόσο στη Μαυροπηγή, όσο και, στη συνέχεια, στο αμφιθέατρο της Ποντοκώμης, όπου άκουσε τους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλο, Αλέκο Αθανασιάδη, Γιάννη Βλατή, τον δήμαρχο Κυριάκο Τσανακτσίδη, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρη Μαυροματίδη, τον δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, αλλά και τον πρόεδρο του Συλλόγου Ανδρέα Αθανασιάδη. Νεότερα για τις προθέσεις της ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τη σημερινή, επίσημη και ευρεία σύσκεψη που θα λάβει χώρα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Για τη Μαυροπηγή

Μιλώντας στη Μαυροπηγή και σε ανάλογη συνάντηση, ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ , σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει άμεσο χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής, γιατί κάποιες διαδικασίες εξαρτώνται και από την πολιτεία όπως η Περιβαλλοντική Μελέτη που θα πρέπει να ολοκληρωθεί για να ξεκινήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης του οικισμού. Κατέστησε σαφές ότι βούληση της ΔΕΗ είναι η επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας, γιατί χρειάζεται τα εδάφη της Μαυροπηγής με δεδομένο ότι μπαίνει μπροστά η προκήρυξη του νέου σταθμού. Υπογράμμισε ακόμη ο κ. Ζερβός ότι η επίσκεψη του στην περιοχή έχει ενημερωτικό χαρακτήρα για να ακούσει και να καταγράψει τα προβλήματα διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους του οικισμού ότι θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις αν και όπως είπε, δεν εξαρτώνται τα πάντα από τη ΔΕΗ.

«Έχω πολύ καλή διάθεση για συνεργασία»

Από την πλευρά του ο Αναστάσιος Εμμανουήλ πρόεδρος του Συλλόγου πληττομένων και ανέργων Μαυροπηγής «Η Μαύρη Πηγή» έθεσε στον κ. Ζερβό τα ζητήματα των δικαστικών αντιπαραθέσεων της ΔΕΗ με την τοπική κοινωνία που βρίσκονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα πρέπει να τα δει ο νέος πρόεδρος λέγοντας επί λέξει πως «Αποφάσεις ερήμην των κατοίκων εμείς τις αντιπαλεύουμε». Ζήτησε ακόμη παράταση αναφορικά με την προθεσμία υποβολής των ενστάσεων σχετικά με τις απαλλοτριώσεις αλλά και νομοθετική ρύθμιση. Ο πρώην πρόεδρος Αντώνης Μπάρμπας αποφάνθηκε ότι η μετεγκατάσταση θα πρέπει να συνοδεύεται με την επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων της Μαυροπηγής και πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει να συσχετίζεται η κατασκευή της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 με την μετεγκατάσταση του οικισμού. Αίτημα όλων όσων πήραν το λόγο ήταν η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της τοπικής κοινωνίας εκφράζοντας την πεποίθηση τους ότι εγκαινιάζεται μία νέα εποχή στον τομέα αυτό γιατί υπάρχει «ευαισθησία» απαντώντας ο κ. Ζερβός ότι «εγώ έχω πολύ καλή διάθεση για συνεργασία».

Πηγή:Εφημερίδα Πρωινός Λόγος- Παναγιώτης Πλιάτσιος-Μαίρη Κεσκιλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top