Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Καταδικαστική απόφαση για 22 κατοίκους Αγ. Δημητρίου και Ρυακίου...

Καταδικαστική απόφαση εναντίον 22 κατοίκων του Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου για διατάραξη οικιακής ειρήνης σε χώρο επιχείρησης κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ), εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης το Τριμελές Πρωτοδικείο Κοζάνης, στο οποίο παραπέμφθηκαν 31 συνολικά κάτοικοι, 9 από τους οποίους απαλλάχθηκαν των κατηγοριών καθώς δεν προσκομίστηκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο.
Υπενθυμίζεται ότι οι 31 κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη μετά από αυτεπάγγελτη εισαγγελική δίωξη που ασκήθηκε κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεών τους τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2007, όταν είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του διοικητηρίου του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και ταινιόδρομου μεταφοράς λιγνίτη προς το σταθμό.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο που εξέτασε την εξ αναβολής υπόθεση αρνήθηκε να κάνει δεκτό το αίτημα μερίδας των κατηγορουμένων για νέα αναβολή, με αποτέλεσμα κάποιοι να δικαστούν ερήμην. Οι 31 κάτοικοι κατηγορούνταν για διατάραξη οικιακής ειρήνης σε χώρο επιχείρησης κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ), ενώ κάποιοι από αυτούς κατηγορούνταν επίσης και για παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων (ταινιόδρομου) της επιχείρησης.
Οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο ανέρχονται σε 5 μήνες φυλάκιση με αναστολή για την πρώτη κατηγορία σε 22 από τους 31 κατηγορούμενους, ενώ σε κάποιους από τους 22 επιβλήθηκε επίσης ποινή φυλάκισης δύο μηνώ για τη δεύτερη κατηγορία. Όλοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου εξόργισε τους κατοίκους των δύο οικισμών που πλήττονται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι «η δικαιοσύνη λειτουργεί επιλεκτικά» και ότι «τα βάζει με απλούς κατοίκους αλλά δεν τολμά να ακουμπήσει τη ΔΕΗ και τους διευθυντές της που παρανομούν συστηματικά, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων».
Την παραβατική συμπεριφορά της ΔΕΗ στηλίτευσαν στις αγορεύσεις τους και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, δικηγόροι Κώστας Πελεκούδας και Χρήστος Σαββίδης.
Όπως μάλιστα δήλωσε ο κ. Σαββίδης στον «Π», «η ΔΕΗ προσβάλλει συστηματικά και καθημερινά το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και πλήττει ουσιαστικά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Χαρακτήρισε «εύλογη και δικαιολογημένη την αντίδραση που εκφράζει η τοπική κοινωνία για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ με αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας, αφού στο Ρυάκιο και τον Άγιο Δημήτριο βρίσκεται η ενεργειακή καρδιά της ΔΕΗ, αλλά και οι συνακόλουθες παράνομες δραστηριότητές της» και τόνισε πως «ο αγώνας των κατηγορουμένων αποτελεί την ελάχιστη μορφή αντίδρασης, αυτονόητη διεκδίκηση ζωής, συνιστά μια διαρκή έκφραση αγωνίας για ένα καλύτερο περιβάλλον, δημόσια υγεία, απασχόληση και αξιοπρέπεια».

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top