Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Σωματεία Εργαζομένων προς Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων...

Προς : Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Θέμα: Μη υλοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τους εργαζόμενους στην εξόρυξη και την επεξεργασία του λιγνίτη.

Σχετικά:
1) Περίληψη της απόφασης.
2) Εισαγωγικές παρατηρήσεις (Τίνα Σταυρινάκη)
3) Επιστολή της του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» προς ΥΠ.ΑΠ και ΔΕΗ (19/5/2008)
4) Επιστολή Εργατικού Κέντρου Νομού Κοζάνης (8/9/2008)
5) Αναφορά στη βουλή του κυρίου Γιάννη Δραγασάκη
6) Απάντηση της ΥΠ.ΑΠ κυρίας Πετραλιά
7) Απάντηση της ΔΕΗ στον κύριο Δραγασάκη.
8) Απόφαση Γ. Διευθυντή της ΔΕΗ για τη χορήγηση Ειδικής Άδειας στη βάρδια.
9) Νέα επιστολή της «Εργατικής Αλληλεγγύης» (12/2/2009)
10) Επιστολή - παρέμβαση του ΙΜΔΑ (6/3/2009)
11) 2η Απάντηση του ΥΠ.ΑΠ (23-4-2009)
12) Επιστολή της «Εργ. Αλληλεγγύης» στο Συνήγορο του Πολίτη (24-3-09)
13) Επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη στον Γ.Γ του ΥΠ.ΑΠ (29-5-09)
14) Επιστολή του Γ.Γ του ΥΠ.ΑΠ στον Σ.τ.Π (21-9-09)
15) ΣΣΕ –ΕΛΤΑ – έτους 1991

Κύριε Υπουργέ,

Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για ένα σημαντικό θέμα που αφορά τους εργαζόμενους στα Λεκανοπέδια Κοζάνης – Πτολεμαΐδας- Φλώρινας και Μεγαλούπολης και έχει σχέση με την υλοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία εκδόθηκε μετά από προσφυγή (προσφυγή αρ. 30/2005) του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΙΜΔΑ) η οποία επικυρώθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 16 (απόφαση με αριθμό CM/ResChS 2008.1), ειδικότερα δε στο σκέλος που αφορά τις δικαιότερες εργασιακές σχέσεις και προβλέπει μείωση του ωραρίου ή αύξηση των ημερών αδείας στους εργαζόμενους στην εξόρυξη και την επεξεργασία του λιγνίτη.
Σας παρακαλούμε να εξετάσετε το ζήτημα μέσα και από όλα τα σχετικά έγγραφα που σας παραθέτουμε για να έχετε μια πλήρη ενημέρωση για το ζήτημα και να προχωρήσετε άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση (κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και δυο χρόνια τουλάχιστον) και επιπλέον θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
1. Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης αποδέχτηκε τελικά την νομοθετική λύση (μετά από μεγάλες προσπάθειες, την συνεισφορά του Συνηγόρου του Πολίτη, [έγγραφο 13] του ΙΜΔΑ [έγγραφο 10]) και αφού προηγήθηκε επίσκεψη του τότε Γ.Γ του ΥΠ.ΑΠ κ. Κοντού Δημήτριου (2/9/09), με εντολή της κυρίας Πετραλιά, στους εν λόγω εργασιακούς χώρους και παρέπεμψε τον καθορισμό της ωρών μείωσης του ωραρίου ή τον αριθμό αύξησης των ημερών αδείας στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του Υπουργείου σας στην οποία εκτός των άλλων θα συμμετέχουν η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, τα Σωματεία των Ενεργειακών Κέντρων και η διεύθυνση της ΔΕΗ.
2. Στους τραπεζοϋπάλληλους που υπηρετούν σε περιβαλλοντολογικά επιβαρυμένες περιοχές (Κοζάνη Πτολεμαΐδα Φλώρινα ) δίνεται επιπλέον 7 ημέρες άδεια. Επίσης για τον ίδιο λόγο και στις ίδιες περιοχές δίνονται 10 ημέρες επιπλέον άδεια στους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ [έγγραφο 15] και δεν δίνεται ούτε μια μέρα γι αυτόν το λόγο στους εργαζόμενους της ΔΕΗ που δουλεύουν αποκλειστικά στα ορυχεία και τους ΑΗΣ που είναι η πηγή της ρύπανσης!
3. Για τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ ότι δίνει 5 ημέρες επιπλέον άδεια στους εργαζόμενους στη βάρδια και ότι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη, έχουμε να πούμε ότι οι 5 ημέρες ειδικής άδειας δόθηκαν μόνο στη βάρδια με απόφαση του Γενικού διευθυντή [έγγραφο 8] και αφορούν τον κοινωνικό αποκλεισμό που όντος υφίστανται αυτοί οι εργαζόμενοι και όσον αφορά το δεύτερο, η υπαγωγή των εργαζομένων στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει να κάνει με την αποχή από την εργασία για αναπλήρωση της υγείας στους συγκεκριμένους χώρους περισσότερου χρόνου κατά ημέρα και κατά έτος στον ενεργό εργασιακά βίο τους.
4. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει πριν πολλά χρόνια γι αυτό και χρειάζεται να δοθεί άμεσα λύση χωρίς άλλες αναβολές.
5. Οι απαιτήσεις του συνδικάτου και των εργαζομένων είναι η κατά μια ώρα ημερησίως μείωση του ωραρίου χωρίς μείωση των αποδοχών ή η αντίστοιχη αύξηση των ημερών άδειας διακοπών με αποδοχές ως αντιστάθμισμα και αναπλήρωση, όσο αυτό είναι δυνατόν, των άσχημων επιπτώσεων στην υγεία των εργαζομένων.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας εκ μέρους όλων των εργαζομένων στις εργασίες εξόρυξης και επεξεργασίας του λιγνίτη Επίσης θα θέλαμε να πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση μαζί σας για να συζητήσουμε το ζήτημα και είμαστε στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις και ότι άλλο χρειαστείτε.

Κοινοποίηση:
1. Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικών Αλλαγών.
3. Πολιτικά Κόμματα.
4. Βουλευτές της Περιοχής.
5. ΓΣΕΕ.
6. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
7. Εργατικά Κέντρα.
8. Συνήγορο του Πολίτη.
9. Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΙΜΔΑ)
10. Διεύθυνση ΔΕΗ

Τα Συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στο Ενεργειακό Κέντρο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας-Φλώρινας.

1. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
2. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. ΔΕΗ Α.Ε «Η ΕΝΩΣΗ»
3. ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ
4. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΛΚΔΜ
5. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
6. ΣΕΕΝ
7. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top