Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

«Stop» στη ρύπανση εδώ και τώρα!!!...













Ως προάγγελος για ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί αρκετοί δήμαρχοι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου του Συμφώνου Συνεργασίας τοπικής κοινωνίας και ΔΕΗ, ερμηνεύεται η απόφαση των ενεργειακών Δήμων, αλλά και φορέων της περιοχής για τη δίωρη συμβολική κατάληψη του Ορυχείου Καρδιάς που προγραμματίστηκε για σήμερα το πρωί από τις 9 μέχρι τις 11 π.μ.Η πρωτοβουλία για την συμβολική αυτή κινητοποίηση ανήκει στον Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη και τον Σύλλογο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη, ενώ συμμετέχουν ο Δήμος Ελλησπόντου, ο Δήμος Κοζάνης, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής καθώς και τα δύο Σωματεία εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» και «Ένωση». Το παρών θα δώσει, επίσης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς ενώ την υποστήριξη του στην κινητοποίηση, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δ. Υψηλάντη Κυριάκο Μιχαηλίδη, εκφράζει ουσιαστικά και το Σύμφωνο Συνεργασίας τοπικής κοινωνίας και ΔΕΗ, αν και δεν υπάρχει κάποια σχετική, επίσημη ανακοίνωση.
Στόχος των φορέων είναι να ακινητοποιηθεί για δύο ώρες το Ορυχείο Καρδιάς. «Αυτό είναι και το πρώτο μήνυμα που στέλνουμε για τον περιορισμό της ρύπανσης. Θα προχωρήσουμε και σε άλλες κινητοποιήσεις αν δεν παρθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος» δηλώνει στον «Π.Λ.» ο κ. Μιχαηλίδης.

Κύριο αίτημα φορέων και τοπικής κοινωνίας είναι η βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων στα ορυχεία. Ειδικότερα και όπως επισημαίνει ο κ. Μιχαηλίδης: «Ζητάμε άμεσα σε ότι έχει σχέση με τη διαλογή, με τα ορυχεία και με το περιβάλλον να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες σε άμεσο χρόνο, που θα μας δοθεί μέσο χρονοδιαγράμματος, να μας πουν πότε θα αλλάξουν τα φίλτρα 1 και 2 του Ορυχείου Καρδιάς και πότε θα σταματήσει η λειτουργία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας».
Σχετικά με την επιστολή που απέστειλε ο νομάρχης Κοζάνης προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλο ο κ. Μιχαηλίδης εκφράζει την ικανοποίηση του δηλώνοντας πως «συμφωνώ απόλυτα και είμαι χαρούμενος γιατί η αντίδραση του νομάρχη ήταν γρήγορη».
Ο ίδιος πάντως αφήνει σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων δυναμικών κινητοποιήσεων με κατάληψη όλων των πύργων των Ορυχείων, που αν και εφόσον λάβουν μεγάλες διαστάσεις δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ενεργειακό black out εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα πως «δεν θα φτάσουμε σε αυτά τα σημεία», πιστεύοντας πως η ΔΕΗ θα τηρήσει, έστω και εργά, τις υποσχέσεις που έχει δώσει κατά καιρούς.

Γράφει ο/η Β.Σ.
Πηγή: Πρωινός Λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top