Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Στο στόχαστρο της Κομισιόν η ΔΕΗ, για ενδεχόμενη παραβίαση του Ευρωπαϊκού χάρτη για τα κοινωνικά δικαιώματα...


Στο στόχαστρο της Κομισιόν η ΔΕΗ, για ενδεχόμενη παραβίαση του Ευρωπαϊκού χάρτη για τα κοινωνικά δικαιώματα
Απάντηση του Επιτρόπου Σπίντλα στον Δημήτρη Παπαδημούλη
Δ. Παπαδημούλης: "H συνεχιζόμενη απαξίωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας παραβιάζει και τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών"
"Ενδεχόμενη παραβίαση" της οδηγίας πλαίσιο για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων που μπορεί να οδηγήσει σε διαδικασία παράβασης συνιστά, σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου για θέματα απασχόλησης Επιτρόπου κ. Σπίντλα στον Δημήτρη Παπαδημούλη, η μη εφαρμογή των λεγόμενων "βέλτιστων πρακτικών" του Ευρωπαϊκού χάρτη για τα κοινωνικά δικαιώματα στην παραγωγική διαδικασία ενέργειας από τη ΔΕΗ.

O ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με αφορμή καταδικαστική για τις πρακτικές της ΔΕΗ ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από καταγγελία του ιδρύματος Mαραγκοπούλου, ζητούσε να πληροφορηθεί εάν η Κομισιόν προτίθεται να εξετάσει την παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΔΕΗ και των περιοίκων.

O Τσέχος Επίτροπος απαντά ότι "η Επιτροπή έλαβε γνώση του ψηφίσματος της 16ης Ιανουαρίου 2008". Αναφέρεται στο ισχύον κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο σε θέματα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας κατά την εργασία, την οδηγία "πλαίσιο 89/391/ΕOK και των ειδικών οδηγιών της.

O κ. Σπίντλα υπογραμμίζει μάλιστα ότι: "Σύμφωνα με το άρθρο 4, παράγραφος 1, της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν επαρκή έλεγχο και εποπτεία. Επιπλέον, με βάση το άρθρο 9, ο εργοδότης υποχρεούται να τηρεί κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων που είχαν ως συνέπεια για τον εργαζόμενο ανικανότητα εργασίας μεγαλύτερη των τριών εργάσιμων ημερών και να συντάσσει και να θέτει στη διάθεση των αρμόδιων αρχών, σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες ή/και πρακτικές, εκθέσεις για τα εργατικά ατυχήματα, θύματα των οποίων υπήρξαν οι υπ' αυτόν εργαζόμενοι. Έτσι, η παραβίαση του άρθρου 3 παράγραφος 2 του Χάρτη θα μπορούσε να συνιστά ενδεχόμενη παραβίαση του άρθρου 4, παράγραφος 1 και του άρθρου 9 της οδηγίας πλαισίου."

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 3 παρ. 2 του Χάρτη υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα μέρη να παρέχουν τους απαραίτητους ελεγκτικούς και εποπτικούς μηχανισμούς για την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

O κ. Επίτροπος επισημαίνει επίσης δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης "σύμφωνα με την οποία η τελευταία αποφάσισε, για να τηρήσει την υποχρέωση της περί εποπτείας στην πράξη της εκτέλεσης των κανονισμών σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια κατά την εργασία, να προσφύγει πριν από το τέλος του 2007 στις υπηρεσίες περισσότερων μηχανικών και άλλων ειδικευμένων παραγόντων για να ενισχύσει τους οργανισμούς παρακολούθησης, πράγμα που θα σήμαινε ανταπόκριση στις απαιτήσεις του άρθρου 4, παράγραφος 1, της οδηγίας πλαισίου."

Τονίζει όμως ότι "η Επιτροπή θα παρακολουθήσει προσεκτικά τον εν λόγω φάκελο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη συλλογή στοιχείων στον εξορυκτικό τομέα και προτίθεται, ως προς το θέμα αυτό, να ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές. Σε συνάρτηση με την απάντηση αυτών, η Επιτροπή θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα και θα κινήσει, αν χρειαστεί, η διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 226 της συνθήκης ΕΚ."

Συνεχίζοντας, ο Τσέχος Επίτροπος αναφέρεται στο άρθρο 11 του Κοινωνικού χάρτη, σχετικά με την προστασία της υγείας των πολιτών. Υπενθυμίζει τη νομοθεσία περί ελέγχου των εκπομπών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, (οδηγία IPCC και η οδηγία GIC).

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι "με βάση πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από τις ελληνικές αρχές, διαπίστωσε η Επιτροπή την παραβίαση της υποχρέωσης αυτής καθόσον σημαντικός αριθμός εγκαταστάσεων δεν διέθετε άδεια που να έχει εκδοθεί σύμφωνα με την οδηγία IPPC. Η Επιτροπή ανέλαβε λοιπόν διαδικασία παραβίασης κατά της Ελλάδας στις 6 Μαΐου 2008. Οι ελληνικές αρχές διαθέτουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στην προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής."

Επισημαίνει τέλος ότι "η Επιτροπή συνεχίζει την ανάλυση της υλοποίησης των οδηγιών IPPC και GIC και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα αν διαπιστωθεί παραβίαση."

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Δυστυχώς, ούτε το φόβητρο της ευρωκαταδίκης αφυπνίζει τους κυβερνητικούς αρμόδιους και τη Διοίκηση της ΔΕH. H συστηματική απαξίωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τις ελληνικές κυβερνήσεις συνεχίζεται και παραβιάζει τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, των περιοίκων αλλά και του συνόλου των πολιτών. Το ζήτημα της ασφάλειας στην εργασία παραμένει ανοιχτή πληγή. Σε συνεργασία με τα συνδικάτα των εργαζομένων, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών θα επιμείνουμε για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

kala avto to kimeno emis to kseroume ke to ksanadiawasame o k.Isangeleas Kozanis -sigura den to diabase ,o Nomarhis den to diabase i anko.gr eteria tou Nomarhi to ehi ,to krata gia mas i gia tin efoula .
Ti ekane o Isangeleas Kozanis tosi pia doulia ton efage !!!!!

 
back to top