Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Επιστολή του Νομάρχη Κοζάνης κ. Γιώργου Δακή στον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε κ.Τάκη Αθανασόπουλο...
















Μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του «Συμφώνου Συνεργασίας - Συνύπαρξης της Τοπικής Κοινωνίας με τη Δ.Ε.Η. Α.Ε.», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008, ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής απέστειλε στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο την παρακάτω επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια, με θέμα την άμεση αντιμετώπιση των καθημερινών περιβαλλοντικών περιστατικών ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η επιστολή του Νομάρχη Κοζάνης έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,
Με αφορμή τις συνεχείς υπερβάσεις των εκπομπών σωματιδίων από τη συνολική δραστηριότητα της Δ.Ε.Η. Α.Ε. (ΑΗΣ-Ορυχεία), οι κάτοικοι του Νομού μας βιώνουμε καθημερινά περιβαλλοντικά περιστατικά και επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Κατόπιν αιτήματος τεσσάρων δημάρχων των ενεργειακών δήμων του Νομού μας, συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο του <<Συμφώνου Συνεργασίας-Συνύπαρξης της Τοπικής Κοινωνίας με τη Δ.Ε.Η. Α.Ε.>>, προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συμφωνήσαμε στη διαπίστωση ότι, πέραν των τεχνικών δυσκολιών και των υστερήσεων της ΔΕΗ Α.Ε που χρειάζονται χρόνο, σχεδιασμό και πόρους, δεν εφαρμόζονται προφορικές και δημόσιες δεσμεύσεις από την πλευρά της επιχείρησης που έχουν αναληφθεί έναντι των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, αναφορικά, τόσο με τον άμεσο, όσο και τον μέσο-μακροπρόθεσμο περιορισμό του φαινόμενου των εκπομπών των αιωρούμενων σωματιδίων αλλά και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αξιολογούμε ως μείζονος σημασίας :

1.Το Συντονιστικό Όργανο παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την καθυστέρηση του προγράμματος της Δ.Ε.Η. Α.Ε. για την ίδρυση του νέου Α.Η.Σ Πτολεμαϊδας V στην περιοχή μας, εξέλιξη που δεν συνδέεται μόνο με την οικονομική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, αλλά και με τη δημιουργία αποδοτικότερων ενεργειακά και καθαρότερων περιβαλλοντικά μονάδων (ΑΗΣ), καθώς εντός του 2008 θα έπρεπε να υπήρχε η υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ενδεχόμενο το οποίο απομακρύνεται.

2. Είναι σαφές ότι η ρύπανση έχει αλλάξει φυσιογνωμία τα τελευταία χρόνια καθώς έχει αναδειχθεί το ζήτημα της επιβάρυνσης που προκαλούν τα ορυχεία, με αποτέλεσμα να χρειάζεται όχι μόνο ο διαρκής εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των φίλτρων των ΑΗΣ, αλλά να είναι απαραίτητο να ενσκήψουμε, πλέον, άμεσα, στον τομέα των ορυχείων και ειδικότερα στη διαβροχή των δρόμων και των σημείων από τα οποία προκύπτει το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων.

Το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με διαβροχή, με κατάλληλες ουσίες (οργανικά γαλακτώματα), όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, όπου αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αποτελεσματικά. Τονίζουμε, ότι χρειάζεται να ξεκινήσουμε με την εικοσιτετράωρη διαβροχή με νερό και όχι ευκαιριακά κάτι το οποίο, όμως, δεν είναι μακροχρόνια βιώσιμο, δεδομένου ότι οι υδάτινοι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Συνεπώς πρέπει η Δ.Ε.Η. Α.Ε. να επεξεργαστεί λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση με βάση τα πορίσματα της επιστήμης και τις συγκριτικές εμπειρίες παρόμοιων καταστάσεων.

3. Να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της κάλυψης των ταινιόδρομων τέφρας και λιγνίτη (κλειστοί ταινιόδρομοι), που αποτελούν, σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης του προβλήματος των αιωρούμενων σωματιδίων.

4. Με δεδομένη την αδυναμία της οργανωτικής δομής της Επιχείρησής σας να ανταποκριθεί στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, αλλά και στην αντιμετώπιση οξέων περιβαλλοντικών συμβάντων, τα οποία επιτείνονται και από κλιματικούς παράγοντες, να μειώνονται τα φορτία και να αναστέλλεται η λειτουργία των ορυχείων για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο.

5. Η τοπική κοινωνία, η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και εγώ προσωπικά κύριε Πρόεδρε δώσαμε προς τη ΔΕΗ Α.Ε. τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να αρχίσουμε να καλύπτουμε το χαμένο χρόνο σε σχέση με όσα δικαιούται ο Νομός Κοζάνης χωρίς όμως ουσιώδη ανταπόκριση στα περιβαλλοντικά.

Ζητούμε την άμεση, κυριολεκτικά, παρέμβασή σας, δεδομένου ότι η παράλειψη αντιμετώπισης συγκεκριμένων προβλημάτων με δρομολογηθείσες λύσεις οδηγεί στη δημιουργία εντάσεων και κρίσεων της Δ.Ε.Η. Α.Ε. με την τοπική κοινωνία.

Αναμένουμε τις άμεσες δράσεις σας ώστε να αποτραπεί η κλιμάκωση της δυσφορίας και η συνεπακόλουθη ένταση.

6.΄Αλλως οι δυναμικές κινητοποιήσεις μας αποτελούν μονόδρομο.

Ο Πρόεδρος
του Συντονιστικού Οργάνου

Γιώργος Δακής
Νομάρχης Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top