Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Ζητούνται λύσεις τοπικής κοινωνίας και ΔΕΗ - Έρχονται κινητοποιήσεις;;;















Σε δυναμικές κινητοποιήσεις των τοπικών φορέων, στην περίπτωση που δεν υλοποιήσει η ΔΕΗ τις κατά καιρούς υποσχέσεις της για τη λήψη άμεσων μέτρων για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων στα ορυχεία ενδέχεται να προχωρήσει το Συντονιστικό όργανο του Συμφώνου Συνεργασίας τοπικής κοινωνίας και ΔΕΗ, μετά και τη χθεσινή, έκτακτη σύγκληση του, ύστερα από σχετική πρωτοβουλία των δημάρχων των πέντε ενεργειακών Δήμων της περιοχής. Σε πρώτη, πάντως, φάση, αποφασίστηκε η άμεση σύνταξη και αποστολή ενός εγγράφου προς τη διοίκηση της Επιχείρησης, το περιεχόμενο, όμως, του οποίου δεν αποσαφηνίστηκε επακριβώς, μετά και από τη σχετική συζήτηση των μελών του Συντονιστικού. Ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής πρότεινε την αποστολή του εγγράφου προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, στο οποίο θα επισημαίνεται πως δεν έχουν υλοποιηθεί οι κατά καιρούς υποσχέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και να ζητείται η επιτάχυνση της διαδικασίας τοποθέτησης φίλτρων, με τον ίδιο να τονίζει πως «διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά πως ο κύριος επιβαρυντής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η μη σωστή λειτουργία των ορυχείων, που δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους.

Εμείς απαιτούμε από τη ΔΕΗ και το Υπουργείο Ανάπτυξης τη λήψη άμεσων μέτρων και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να υπάρξει ασφαλτόστρωση κάποιων σημαντικών οδικών αξόνων στα ορυχεία, η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας που μειώνει την εκπομπή των σωματιδίων, να υπάρξει διαβροχή, αλλά και να δοθεί χρηματοδότηση για την κάλυψη των ταινιών μεταφοράς λιγνίτη και τέφρας…Εάν δεν γίνουν όλα αυτά θα τα επαναξιολογήσουμε και θα κάνουμε παρεμβάσεις…». Να σημειωθεί, ωστόσο, πως μετά τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προέκυψε μια διάσταση απόψεων σχετικά με την πραγματοποίηση ή όχι δυναμικών κινητοποιήσεων, με τους δημάρχους να εμφανίζονται περισσότερο «πρόθυμοι» για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε σχέση με το νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή.

Κινητοποιήσεις ζητούν οι δήμαρχοι

Ο δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πρότεινε την πραγματοποίηση ενός «ενεργειακού black out, την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης, αλλά και της μετακόμισης των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε λόγω έκτακτου ζητήματος που προέκυψε στο δημαρχείο.«Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση για το περιβάλλον. Να δώσουμε μια λύση στον πολίτη, ο οποίος αναμένει και δεν βλέπει τίποτε…Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά. Να κινητοποιηθούμε τώρα…», ανέφερε από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, ο δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη Κυριάκος Μιχαηλίδης, ο οποίος πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία των δημάρχων για την άμεση σύγκληση του Συντονιστικού. Ο ίδιος, μάλιστα, πρότεινε ακόμη και το κλείσιμο των ορυχείων από τους φορείς και τους κατοίκους, στην περίπτωση που η ΔΕΗ δεν δώσει άμεσες απαντήσεις και λύσεις στον περιορισμό της ρύπανσης. Ο δήμαρχος Ελλησπόντου Κώστας Σανίδης σημείωσε πως «δεν θέλω να φτάσουμε σε τέτοιες ενέργειες, αλλά, εάν χρειαστεί, θα πρέπει να το κάνουμε», με τον ίδιο να αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο black out. Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης Σάββας Ζαμανίδης επισήμανε πως όλες οι ενέργειες και οι κινήσεις θα πρέπει να είναι ενιαίες και συντονισμένες, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «να υλοποιηθεί η απόφαση που είχαμε λάβει στο προηγούμενο Συντονιστικό, για τη λήψη και εφαρμογή άμεσων μέτρων, όπως η διαβροχή στα ορυχεία». Ο κ. Ζαμανίδης πρότεινε να συνταχθεί και να αποσταλεί ένα έγγραφο προς τη ΔΕΗ με όλα τα ζητήματα, κάτι το οποίο ζήτησε και ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» Γιώργος Αδαμίδης, συμπληρώνοντας πως «την ερχόμενη Δευτέρα μπορούμε να προγραμματίσουμε και ένα δίωρο κλείσιμο των ορυχείων». Επίσης ζήτησε το άμεσο κλείσιμο της πρώτης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας.
Το «παρών» έδωσε και ο αντιδήμαρχος Πτολεμαϊδας (αναπληρώνοντας τον δήμαρχο Γρηγόρη Τσιούμαρη) Δημήτρης Ορφανίδης, ο οποίος συμφώνησε με την πρόταση του δημάρχου Κοζάνης Πάρι Κουκουλόπουλου για το black out. Ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ Νίκος Αποστολίδης, διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς, υποστήριξε πως ενδεχόμενες κινητοποιήσεις με πρωτοβουλία του Συντονιστικού θα είναι «ακραίες», με τον ίδιο να προχωρεί σε μια αναλυτική ενημέρωση για τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Επιχείρησης, αλλά και τον προγραμματισμό της ΔΕΗ, ενώ πρότεινε να υπάρχει ένα όργανο που θα επιβλέπει το χρονοδιάγραμμα τήρησης των συμφωνηθέντων. Να σημειωθεί, τέλος, πως παρόντες στη χθεσινή συνάντηση ήταν και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Γιώργος Μαργαρίτης και Φώτης Κεχαγιάς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Πλιάτσιος
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ – ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

lete ta orea mas tekna na ehoun ksipnisi apo to lithargo Den to pistevo.Avti ta hiliarika ta ispratoun apo ta dimosia tamia ke mizes .Min sas koroidevoun ta kala mas pedia oust se ola ta kopro... !!!!

 
back to top