Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Aνανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Εορδαία...














Στο στόχαστρο Εταιρειών ευρωπαικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκονται οι ορεινοί όγκοι Μουρικίου και Βερμίου στην Εορδαία, σηματοδοτώντας νέες προοπτικές αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή. Τα στοιχεία κάνουν λόγο για εταιρεία γερμανικών συμφερόντων που ενδιαφέρεται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών με στόχο την παραγωγή ενέργειας από φυσικές πηγές . Οι εκπρόσωποι των εταιρειών στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ερευνήσει την περιοχή και έχουν εντοπίσει σημεία στα δύο ορεινά συμπλέγματα και κύρια γύρω από την Κοινότητα Βλάστης, όπου υπάρχουν οι κατάλληλες προυποθέσεις για τη λειτουργία των ανεμογεννητριών λόγω των ευνοικών καιρικών συνθηκών.
Οι κινήσεις των εταιρειών έχουν γίνει αντιληπτές στην ευρύτερη περιοχή της Βλάστης και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Μηνά Δαλακιούρη στη θέση < Κεραμίδα> τοποθετήθηκε ένα δοκιμαστικό σύστημα λειτουργίας πρίν από έναν μήνα περίπου προκειμένου να μετρηθεί η δυναμική των ανέμων που πνέουν στην περιοχή . Οι πληροφορίες κάνουν ακόμη λόγο για επιλογή στη τοποθεσία "Πεκρεβενίκο" και φαίνεται ότι οι συνθήκες εκεί είναι οι καταλληλότερες.
Πρόταση για την παραχώρηση έκτασης 20 στρεμμάτων στα όρια Εμπορίου- Βλάστης κατατέθηκε και στο Δήμο Μουρικίου από τους εκπροσώπους της ίδιας εταιρείας τον περασμένο Μάρτιο, χωρίς ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφανθεί θετικά η αρνητικά στο αίτημα. Κι αυτό όπως αιτιολογεί η δήμαρχος Μουρικίου Παρασκευή Βρυζίδου θα πρέπει να διερευνηθούν όλοι οι παράμετροι του θέματος σε σχέσει πάντα με τους σκοπούς της εταιρείας, το νομικό καθεστώς της ,πιθανές δραστηριότητες στις οποίες ενδεχομένως φιλοδοξεί να επεκταθεί, αλλά, και το είδος των συμφερόντων που απορρέουν για την ανάπτυξη της περιοχής.
Μεγάλη είναι η κινητικότητα που παρατηρείται από Ευρωπαικές εταιρείες και στο Δήμο Αγίας Παρασκευής όπου το διάστημα αυτό πραγματοποιούνται μετρήσεις προκειμένου να αποφασιστεί η αξιοποίηση των πηγών που θα συμβάλουν στην παραγωγή ενέργειας. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σάββας Ζαμανίδης οι εταιρείες επιδεικνύουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή που φαίνεται ότι ενδείκνυται για την ανάπτυξη ανάλογων δραστηριοτήτων. Μάλιστα η εταιρεία Ισπανικών – γαλλικών συμφερόντων GAMESKA, έχει τοποθετήσει ιστούς στην ορεινή περιοχή "Πετεινός" Ερμακιάς, ενώ, στην ίδια τοποθεσία στρέφουν το ενδιαφέρον τους και οι υπόλοιπες εταιρείες.

Πηγή: Μαίρη Κεσκελίδου - Πρωινός Λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top