Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Βουνά «ηλεκτρονικών» σκουπιδιών απειλούν τις αναπτυσσόμενες χώρες...


Ο ΟΗΕ προειδοποιεί
Οι τεράστιες ποσότητες πεταμένων υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών που καταλήγουν νόμιμα ή παράνομα σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία δημιουργούν κίνδυνο για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, προειδοποεί το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP).
Μέχρι το 2020, οι ποσότητες άχρηστων υπολογιστών θα έχουν αυξηθεί κατά δύο έως τέσσερις φορές στην Κίνα και τη Νότιο Αφρική και κατά πέντε φορές στην Ινδία, σε σχέση με τα επίπεδα του 2007. Μέχρι το ίδιο έτος τα πεταμένα κινητά θα έχουν αυξηθεί κατά επτά φορές στην Κίνα και κατά 18 φορές στην Ινδία.
Τα στοιχεία αυτά προήλθαν από μελέτες σε 11 αναπτυσσόμενες χώρες και περιλαμβάνονται σε έκθεση του UNEP για την ανακύκλωση των ηλεκτρονικών συσκευών, η οποία δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα στο πλαίσιο του συνεδρίου της Συνθήκης της Βασιλείας, που αφορά τη διασυνοριακή μεταφορά απορριμμάτων και αποβλήτων.
Η μόνη λύση είναι η προσεκτική ανακύκλωση. Η έκθεση αναδεικνύει ως επείγουσα ανάγκη τη δημιουργία μεγάλων, αποδοτικών εγκαταστάσεων ανακύκλωσης στην Κίνα και άλλες χώρες, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.
Τέτοιες πρωτοβουλίες όχι μόνο θα προστάτευαν την ανθρώπινη υγεία και το γύρω περιβάλλον, αλλά θα δημιουργούσαν και νέες θέσεις εργασίας, θα μείωναν τις εκπομπές άνθρακα και θα προσέφεραν ένα εύρος πολύτιμων ανακυκλωμένων μετάλλων όπως το ασήμι, ο χρυσός, το παλλάδιο, ο χαλκός και το ίνδιο.
Πρώτες στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρονικών απορριμμάτων είναι οι ΗΠΑ, με 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κίνα με 2,3 εκατ. τόνους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ποσότητα αυξάνεται κατά 40 εκατομμύρια τόνους το χρόνο.
Η Κίνα έχει απαγορεύσει την εισαγωγή τέτοιων απορριμμάτων, παραμένει όμως αποδέκτης τεράστιων ποσοτήτων, αναφέρει από την Ινδονησία το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η παραγωγή υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων καταναλώνει το 3% της παγκόσμιας παραγωγής χρυσού και αργύρου, 13% της παραγωγής παλλαδίου και το 15% του κοβαλτίου, τονίζει η έκθεση.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα ηλεκτρονικά απορρίμματα καίγονται για να ανακτηθούν μικρές ποσότητες λιωμένων μετάλλων, ωστόσο αυτή η προβληματική διαδικασία απελευθερώνει τοξικό καπνό.

Πηγή: Εφημερίδα Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top