Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Το γεφύρι της... Βεύης...


Οι άνθρωποι της ΔΕΗ με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν τη σημασία του λιγνίτη ως εθνικού καυσίμου, που τροφοδότησε επί δεκαετίες την ανάπτυξη της οικονομίας, παρέχοντας φθηνό ρεύμα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ωστόσο η υποχρέωση για απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών και δη της αγοράς ηλεκτρισμού, έχει περιπλέξει τα τελευταία χρόνια την υπόθεση της εκμετάλλευσης των λιγνιτών. Έτσι οι Βρυξέλλες και η Κομισιόν πιέζουν για την είσοδο στους λιγνίτες νέων επενδυτών, ώστε η αγορά να ανοίξει και να υπάρξει ανταγωνισμός απέναντι στη ΔΕΗ. Οι μέχρι σήμερα προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι είτε οδυνηρές (αναγκαστική εκχώρηση από τη ΔΕΗ λιγνιτικών μονάδων ή ενέργειας που παράγεται από λιγνίτες σε ιδιώτες ανταγωνιστές) είτε πιο ήπιες (αποκλεισμός της ΔΕΗ από τους διαγωνισμούς για την εκχώρηση της εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων).
Στην ουσία η δεύτερη λύση είναι εκείνη που είχε δρομολογηθεί σιωπηρά το 2006 επί υπουργίας Δ. Σιούφα όταν στην πρώτη απόπειρα εκμίσθωσης του ορυχείου της Βεύης, η ΔΕΗ είχε καταθέσει μη ανταγωνιστική προσφορά. Τρία χρόνια μετά, όταν η διαδικασία κηρύχθηκε άγονη, στη νέα πρόσκληση που εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι, υπήρξε συμφωνία και η ΔΕΗ δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εκμίσθωση του ορυχείου προκειμένου να «εξευμενιστούν» οι Βρυξέλλες καθώς μάλιστα υπήρχε ήδη καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Από το καλοκαίρι ωστόσο ο διαγωνισμός –ενόψει και των εκλογών– δεν προχώρησε και η υπόθεση της Βεύης μπήκε ξανά στο ψυγείο, για να βγει χθες, ενόψει και της άφιξης του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (εφόσον δεν ανατραπεί εκ νέου ο προγραμματισμός οι εκπρόσωποι της Κομισιόν θα είναι στη χώρα μας στο τέλος του μήνα).
Το ενδιαφέρον πάντως με τη νέα πρόσκληση που ανακοινώθηκε χθες από το ΥΠΕΚΑ είναι ότι δεν διευκρινίζεται εάν η ΔΕΗ είναι αποκλεισμένη από το διαγωνισμό. Το υπουργείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του, επιχειρώντας αφενός να μην προκαλέσει την αντίδραση των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, αφετέρου να μην προκαλέσει την ανακίνηση της διαδικασίας σε βάρος της ΔΕΗ για το μονοπώλιο στους λιγνίτες, με ορατό το ενδεχόμενο να επανέλθει στο προσκήνιο το «οδυνηρό πακέτο Κρόες» (δηλαδή το αναγκαστικό σπάσιμο και η εκχώρηση λιγνιτών από τη ΔΕΗ σε ανταγωνιστές, σύμφωνα το ιταλικό μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Enel).

Η σημασία
Το ορυχείο, που βρίσκεται εγκατεστημένο ανατολικά της Φλώρινας και βόρεια του Αμύνταιου, θεωρείται ότι διαθέτει ένα από τα καλά κοιτάσματα λιγνίτη της χώρας. Τα αποθέματά του υπολογίζονται σε 95 εκατομμύρια τόνους και αυτή η ποσότητα μπορεί θεωρητικά να τροφοδοτήσει μια λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 300 – 330 MW για ένα χρονικό ορίζοντα 35 έως 40 ετών.
Στην τελευταία πρόσκληση ενδιαφέροντος, είχαν ανταποκριθεί από κοινού σε κοινοπραξία τέσσερις μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ο ΑΚΤΩΡ από κοινού με τον όμιλο Μυτιληναίου και ο όμιλος Κοπελούζου (μέσω της ΗΟRΙΖΟΝ Μεταλλευτική), ενώ ξεχωριστά προσήλθαν η Elpedison (ΕλΠε και Edison), η Elmin του ομίλου Βαρδινογιάννη, ο όμιλος της Μηχανικής και άλλες εταιρείες.
Εκείνο που απομένει να διαπιστωθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου οπότε λήγει και η σχετική προθεσμία, είναι εάν στο νέο διαγωνισμό θα δώσουν το παρόν εκείνοι που ενδιαφέρθηκαν το καλοκαίρι ή θα έχουμε νέες εκπλήξεις...

Πηγή:Capital-Του Χάρη Φλουδόπουλου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και έτσι πάλι αναβάλετε η προκήρυξη της Μελίτης 2 …

 
back to top