Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Υπόμνημα Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Βεύης προς την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής....

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΒΕΥΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη
Κυρία Υπουργέ,

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Βεύης με την ευκαιρία της παρουσία σας στην περιοχή μας, δράττεται αυτής για να σας καταθέσει για πολλοστή φορά τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας της Βεύης, τα οποία ως γνωστόν ανέκυψαν από την πρόσφατη Λαϊκή συνέλευση (8-1-2010) των κατοίκων και φορέων της και αποτυπώθηκαν στο ψήφισμα το οποίο και σας αποστείλαμε.
Αιτήματα τα οποία έτυχαν και της αναγνώρισης ως απολύτως δίκαιων και εφικτών αλλά και της αποδοχής της αναγκαιότητας στήριξης και προώθησής τους, από όλους τους φορείς του Νομού Φλώρινας (Νομάρχης, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κ.α.), που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βεύης.

Κυρία Υπουργέ,
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την προηγούμενη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου Βεύης, στην τοπική μας κοινωνία, σας έχει κατατεθεί τόσο από την πρόσφατη κατ' ιδίαν συνάντηση μαζί σας εκπροσώπων μας, όσο και από το κοινοποιηθέν ψήφισμά μας. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει λόγος να σας την επαναλάβουμε. Θεωρούμε όμως σκόπιμο να σας επαναλάβουμε και τα αιτήματά μας αλλά και την αναγκαιότητα της αποδοχής τους και εκ μέρους σας, εκ μέρους της πολιτείας δηλαδή και τα οποία θα πρέπει να τεθούν και ως απαράβατοι όροι στην σύμβαση της ανάθεσης της εκμετάλλευσης στον πλειοδότη επενδυτή.
1)Άμεση πρόσληψη όλων των ανέργων δημοτών του Δ.Δ. Βεύης με την υπογραφή της σύμβασης, από την ίδια την εταιρεία ή το κοινοπρακτικό σχήμα και όχι από τυχόν υπεργολαβικές εταιρείες, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και κατοχύρωση σειράς προτεραιότητας για τους δημότες του Δ.Δ. Βεύης για όλες τις μελλοντικές προσλήψεις σε κενές θέσεις που θα ανακύπτουν κατά τη λειτουργία τους, όπως ακριβώς ισχύει και για τις προσλήψεις της Δ.Ε.Η.
2)Άμεση καταβολή των οφειλομένων ενοικίων αγρών των αγροτών και των δημοτικών εκτάσεων, έκτασης 4.000 στρεμμάτων, ως επίσης και την άμεση αποκατάσταση των αγρών και λοιπών εκτάσεων που δεν θα ξαναχρησιμοποιηθούν
3)Άμεση καταβολή των ποσών που υπολείπονται από τις μισθολογικές απαιτήσεις των πρώην εργαζομένων της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ δημοτών μας, με την εγκατάσταση του πλειοδότη.
4)Άμεση καταβολή των οφειλομένων ποσών στους αυτοκινητιστές, και
λοιπούς επιτηδευματίες (καταστήματα κ.λ.π.) δημότες μας.
5)Ανάθεση όλων των μεταφορικών εργασιών στους αυτοκινητιστές δημότες μας
6)Ανάθεση υπεργολαβιών εκσκαφής φόρτωσης χωμάτων και λιγνίτη στους επιτηδευματίες δημότες μας
7)Στήριξη των λοιπών καταστημάτων και επιχειρήσεων του Τ.Δ. Βεύης (προμήθειες κ.λ.π.) και πρόνοια για τους επαγγελματίες που θα θιγούν οικονομικά από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων (αγρότες, κτηνοτρόφοι κ.λ.π.) με άμεση πρόσληψή τους.
8)Θεσμοθέτηση ανταποδοτικού τέλους επί του κόστους της συνολικής παραγωγής, υπέρ του Τ.Δ. Βεύης,
9)Ένταξη αναλογικά, με τις έως τώρα εκμεταλλευθείσες εκτάσεις από το προηγούμενο καθεστώς (ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ) και τις νέες εκμεταλλευόμενες εκτάσεις από το νέο καθεστώς, του Δ.Δ. Βεύης στους νόμους περί πληττόμενων και προσλήψεων στη ΔΕΗ, καθόσον τροφοδοτούνταν και θα τροφοδοτούνται από τον λιγνίτη της Βεύης, οι γύρωθεν ΑΗΣ της ΔΕΗ και το βασικότερο
10)Άμεση παράλληλη λήψη μέτρων προστασίας περιβάλλοντος και συγκεκριμένα:
* Δημιουργία κατάλληλων ταμιευτήρων νερού, γιατί ο τόπος μετά την εξόρυξη θα στραγγίσει από υδάτινους πόρους.
* Μελετημένη αναδάσωση με ενδημικά είδη.
* Πλήρη αποκατάσταση και του τελευταίου κρατήρα εξόρυξης.

Η θέση μας για τη διάνοιξη του ορυχείου είναι η εξόρυξη να ξεκινήσει από τον παλίο κρατήρα, εξαντλώντας και το τελευταίο κοίτασμα του ορυχείου (πρώην ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ).
Είμαστε άκρως αντίθετοι στη διάνοιξη του ορυχείου ΒΕΥΗ ΙΙ (παραχώρηση ΔΕΗ).
Σε περίπτωση που αποφασιστεί η επέκταση καθ' οιονδήποτε τρόπο της εκμετάλλευσης και στο παραχωρημένο στη ΔΕΗ πεδίο (ΒΕΥΗ ΙΙ), να πραγματοποιηθεί συνολική και όχι τμηματική απαλλοτρίωση και άμεση μετεγκατάσταση του οικισμού της Βεύης, πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας.
Κυρία Υπουργέ, επειδή είμαστε πολύπαθοι και υποψιασμένοι, με κλονισμένη την εμπιστοσύνη μας προς την πολιτεία, σας παρακαλούμε:
α) Μόλις ολοκληρωθεί η σύσταση της επιτροπής για την Διαπραγμάτευση Παραχώρησης Εκμετάλλευσης του Λιγνιτωρυχείου Βεύης η πρώτη διαβούλευσή της να γίνει με μας με την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Βεύης
β) Να δεσμευτείτε ότι θα μας γνωστοποιήσετε τους όρους της σύμβασης ανάθεσης, πριν βάλετε την υπογραφή σας.

Θέλουμε ακόμα, κυρία Υπουργέ, να γνωρίζετε ότι απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σεβαστεί τη θέληση της κοινωνίας μας και τους πολίτες της περιοχής και από εσάς να αρνηθείτε να συμβάλετε στην καταστροφή του τόπου μας.
Τέλος, κυρία Υπουργέ, κρίνουμε απαραίτητο και ζητάμε μία συνάντηση μαζί σας. Θεωρούμε δε ότι η συνάντηση αυτή πρέπει να γίνει στον τόπο μας, στη Βεύη, για να έχετε πλήρη εικόνα της κατάστασης, γι’ αυτό και σας προσκαλούμε να έλθετε για να μας δώσετε τη χαρά να σας φιλοξενήσουμε. Αν όμως αυτό δεν είναι δυνατόν λόγω των ευθυνών και του μεγάλου φόρτου εργασίας που έχετε, ζητάμε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο σας σε ημερομηνία που εσείς θα ορίσετε.

Αναμένοντας την αντιμετώπιση του θέματός μας με την σοβαρότητα και την ευθύνη που σας διακρίνει,

Βεύη 2 Φεβρουαρίου 2010
Με εκτίμηση

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Βεύης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1.Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη
2.Γεν. Γραμματέα κ. Μαθιουδάκη
3.Νομάρχη Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλο
4.Βουλευτή Φλώρινας κ. Γιώργο Λιάνη
5.Βουλευτή Φλώρινας κ. Ευστ. Κωνσταντινίδη
6.Δήμαρχο Δήμου Μελίτης κ. Κων/νο Τσακμάκη
7.Πρόεδρο Δ.Σ. ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top